Ærgerlig Vistisen vraget − Peter Kofod bliver DF's spidskandidat til EP-valget

DF valgte profileret retsordfører som spidskandidat til EU-valg og forbigik Anders Vistisen, der dog dropper trussel om at stoppe i politik.

Artiklens øverste billede
Dansk Folkepartis 28-årige retsordfører, Peter Kofod, skal fremover skifte Folketinget ud med Europa-Parlamentet - hvis han altså bliver valgt. Arkivfoto: Jens Dresling

Spurgte man Anders Vistisen selv, var rollen som spidskandidat ved det kommende EU-valg »den eneste position«, der var »relevant« for ham.

Men da Dansk Folkeparti mandag annoncerede de tre øverste navne på stemmesedlen ved det kommende valg til Europa-Parlamentet, var det med retsordfører Peter Kofod, og ikke europaparlamentarikeren Anders Vistisen, som topkandidat.

»På det personlige plan er det selvfølgelig ærgerligt. Men jeg må også bare sige, at når en profil som Peter Kofod er i spil, så er det helt naturligt, at det er ham, som ender med at blive udpeget som spidskandidat. Den prioritering kan jeg sådan set godt forstå,« siger Anders Vistisen til Jyllands-Posten.

Forud er gået et halvt år med spekulationer om, hvem Folketingets næststørste parti ville stille med til EU-valget, der afholdes den 26. maj. Og mens parti efter parti meldte topkandidater ud, så ventede DF. Årsagen var ifølge partiledelsen, at den håbede at få sat punktum i den sag om mulig svindel med EU-støtte, som ramte DF i 2015, og som forsat efterforskes af EU’s anti-svindelenhed, Olaf.

Det er klart, at sagen (Meld- og Feld-sagen, red) har skygget over meget af det gode arbejde, som Anders Vistisen og de andre har gjort i det daglige. Det tror jeg ikke, at man kan se sig ud af

Peter Kofod (DF), spidskandidater ved europaparlamentsvalget

En sag, hvor blandt andre Anders Vistisen er under lup.

Vistisen, der overtog formandskabet for DF’s gruppe i Europa-Parlamentet efter Morten Messerschmidts afgang i kølvandet på sagerne, meldte imidlertid i juli ud, at han var mere end parat til at genopstille ved det kommende EU-valg.

Som spidskandidat vel at mærke.

»Jeg har valgt, at jeg går efter at blive spidskandidat til parlamentet. Det er over et år siden, at jeg meddelte det til partiet. For mig er det den eneste position, der er relevant,« sagde han til avisen Danmark.

Da partiet mandag valgte at sætte Peter Kofod øverst på listen, sagde Anders Vistisen dog alligevel ja til pladsen som nummer to. Selvom han over for Jyllands-Posten bekræfter, at hans første impuls var at sige farvel til politik.

»Peter bad mig meget indtrængende, om at overveje at stille op med ham. Det vendte jeg med min familie, og med det samarbejde og venskab, som jeg har haft med Peter gennem mange år, så kunne jeg godt se mig selv i den konstruktion,« siger Vistisen.

Blev du forbigået som spidskandidat på grund af Meld- og Feld-sagen?

»Jeg kender ikke partiets overvejelser. Men min konklusion er, at hvis Peter er i spil og stiller op, så er det også naturligt, at det er ham som er spidskandidat. Hvad partiet havde gjort, hvis ikke han var til rådighed, det må andre svare på.«

»Føler du, at du bliver straffet af partiet?

»Nej, jeg føler mig mere straffet af Olaf og Europa-Parlamentet, der nu i tre år har efterforsket en sag uden at komme frem til noget som helst. Hvis det havde været en hvilken som helst anden privat borger, så tror jeg de fleste journalister ville finde det himmelråbende vanvittigt, at man kan efterforske folk i tre år for en relativt simpel ting uden at komme frem til et resultat Nu er jeg politiker og må leve med det, men jeg føler ikke, at det er en særlig respektfuld omgang med retspleje og retssikkerhed.«

Udover Kofod og Vistisen er også Dansk Folkepartis miljøordfører Pia Adelsteen at finde i den EU-trio, partiet offentliggjorde mandag. Hun bliver nummer tre på listen.

Kofod spår halvering af DF

Spidskandidat Peter Kofod er »taknemmelig, glad og stolt« over, at Anders Vistisen har valgt at genopstille.

De to har arbejdet sammen politisk siden deres fælles tid i Dansk Folkepartis Ungdom, og Kofod betegner Vistisen som »sin bedste ven«. Kofod markerede sig også i augustmed klar støtte til Vistisens ambitioner om at blive spidskandidat. Hvorfor det endte med at blive ham selv, der tog den plads, kan han ikke svare på.

»Der har været en proces, det er noget vi har diskuteret med partiledelsen, og nu er det sådan her, at det er. Og det håber og tror jeg på, at vi alle er tilfredse med,« siger han.

Ved EP-valget i 2014 fik DF hele fire medlemmer valgt ind i parlamentet takket være et rekordhøjt stemmetal til Morten Messerschmidt. Siden da har ét medlem, Rikke Karlsson, forladt partiet for at blive løsgænger, og Morten Messerschmidt genopstiller ikke, da han nu er kandidat til Folketinget.

Ifølge Peter Kofod er det dog næppe realistisk at nå samme resultat til maj.

»Jeg vil selvfølgelig gøre alt hvad jeg kan for at få så mange som muligt til at stemme på os, men et ædrueligt jysk bud vil være to mandater«, siger han.

Er det Meld- og Feld-sagen, der er grunden til, at ædruelige bud er en halvering af seneste valgresultat?

»Jeg har ikke gjort mig mange tanker om, hvor mange stemmer vi ender med at få«.

Men har sagen kostet på troværdigheden?

»Det er klart, at denne sag har skygget over meget af det gode arbejde, som Anders Vistisen og de andre har gjort i det daglige. Det tror jeg ikke, at man kan se sig ud af. Derfor er det også utrolig træls, at EU-systemet er så langsomme til at komme med sine konklusioner,« siger Kofod.

Nr. 3 på Dansk Folkepartis EU-listen, Pia Adelsteen, fortæller, at hun aktivt har vist interesse for at blive opstillet til Europa-Parlamentet. Adspurgt hvordan hun anser partiets muligheder for at få valgt tre mandater efter den turbulente tid med Meld- og Feld-sagerne svarer hun:

»Jeg tænker, at vi har en chance. Nu skal vi ud i en valgkamp og debattere, men jeg synes bestemt, at DF har en god chance for at få god repræsentation i Parlamentet.«

Hun har ikke så meget at sige til selve processen omkring valget af spidskandidat.

»Jeg tænker, at vi har fået lavet et rigtig godt hold. Vi er faktisk rigtig gode venner alle tre, og det tror jeg betyder noget. Vi kender hinanden rigtig godt og vil arbejde hinanden i samme retning, og det er det vigtigste for DF og den politik, som vi gerne vil have gennemført,« siger Pia Adelsteen.

Dansk Folkeparti stiller med i alt ti kandidater til Europa-Parlamentet. De sidste syv kandidater annonceres senere, oplyser partiet.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.