Kritik af aftale om sprøjtegift: »Det er et meget lille skridt fremad«

Mens et bredt flertal jubler over den nye pesticidaftale, står Alternativet og Enhedslisten på sidelinjen og ønsker et øjeblikkeligt sprøjteforbud og sikring af flere områder.

Artiklens øverste billede
Trods stor glæde og bredt flertal for en ny aftale om sprøjtegifte, mener Enhedslisten og Alternativet, at aftalen har store mangler for at kunne beskytte drikekvandet. Arkivfoto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix

Adskillige vandprøver med pesticider og frygt for giftigt drikkevand fossende fra hanen har ført til politisk debat. En debat, som nu munder ud i en ny aftale om at beskytte drikkevandet bedre.

Men det er ikke nok på trods af gode tiltag, mener Alternativet og Enhedslisten, der ikke deltog i forhandlingerne eller selve aftalen, som er en tillægsaftale til Pesticidstrategien 2017-21.

»Det er et ganske lille skridt i den rigtige retning, da det først er fra 2022, at man vil indføre et generelt forbud. Kommunerne skal i mellemtiden, så se om de kan lave nogle aftaler med landmændene. På den måde, er vi jo ikke sikre på, at der sker noget før i 2022,« siger Øjvind Vilsholm, Miljøordfører for Enhedslisten.

Han henviser til, at kommunerne ifølge aftalen har mulighed for at samarbejde med landbruget om at finde lokale løsninger til at stoppe brugen af pesticider frem til og med 2022.

I forhold til hvor meget man slår på trommen for aftalen, synes jeg det er et meget lille skridt fremad

Øjvind Vilsholm, Miljøordfører for Enhedslisten.

Alternativets miljøordfører Christian Poll er ligeledes ikke tilfreds med den del af aftalen.

»Først i udkanten af 2022 vil man se, hvor langt man er nået af frivillighedens vej. Først der vil man overveje helt at forbyde det. Der vil jeg sige, at vi nu har snakket om det så længe, at det nu bare handler om at forbyde det,« siger han.

Aftalen blev torsdag vedtaget med et bredt flertal i folketinget. Aftalen indebærer, at grundvandet skal undersøges for en række nye stoffer, og at drikkevandet skal beskyttes bedre mod pesticider.

Øjvind Vilshom mener, at det er mangelfuldt, at aftalen hverken kommer med forbud eller har taget områder, hvor grundvandet dannes med i betragtningen.

De to partier forlod netop sprøjtegiftsforhandlingerne for to år siden pga. af, at de ikke mente beskyttelsen af de boringsnære områder var tilstrækkelig. Det mener de stadig ikke er tilfældet.

»Hvis man skal være ordentligt sikker på, at vi beskytter drikkevandet, så skal man også forbyde sprøjtning i sårbare vandvindingsområder, og det er der jo slet ingen aftale om. I forhold til hvor meget man slår på trommen for aftalen, synes jeg det er et meget lille skridt fremad,« siger Øjvind Vilshom.

Hvis man skal mindske risikoen for pesticider markant, så skal man også have fat i det område, hvor grundvandet dannes.

Hans Jørgen Henriksen, seniorrådgiver inden for hydrologi hos GEUS.

Sprøjtegifte kan trænge ned i let gennemtrængelig jordbund og finde vej ned i grundvandet og videre over til boringen. Det kalder man de sårbare vandindvindingsområder.

Forsknings- og rådgivningsinstitution under energi-, forsynings- og klimaministeriet vurderer også, at aftalen ikke kommer til at beskytte drikkevandet markant. Det kom til udtryk i et notat til Miljøstyrelsen, som DR Nyheder har fået aktindsigt i.

»Det vil ikke give en markant beskyttelse i forhold til pesticider, fordi pesticider også kan udvaskes andre steder i oplandet. Vi har vurderet, at hvis man skal mindske risikoen for pesticider markant, så skal man også have fat i det område, hvor grundvandet dannes,« udtaler Hans Jørgen Henriksen, seniorrådgiver inden for hydrologi hos GEUS, i notatet.

Derfor er Enhedslisten igang med at udarbejde et beslutningsforslag til bl.a. også at beskytte de sårbare vandindvindingsområder.

Ifølge Øjvind Vilshom er den ultimative målsætning, at Danmark skal undgå sprøjtegifte i alle områder, der kan påvirke grundvandet, og at landbruget skal producere 100 pct. økologisk i 2040 for at sikre fremtidens drikkevand.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.