Fakta: Lars Løkke har nikket ja til FN's migrationspagt
Statsministeren har på et møde i Marokko sluttet Danmark til en omstridt FN-erklæring om migration.
Danmark har tilsluttet sig en erklæring i FN, der tilsiger, at migration skal ske under ordnede forhold.
Det er statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), der mandag på et møde i den marokkanske by Marrakesh accepterede erklæringen på vegne af Danmark.
Her kan du få et overblik over pagtens indhold og forløbet om Danmarks såkaldte akklamation:
- På FN's Generalforsamling blev det i 2016 vedtaget, at fælles rammer skal sikre, at migration sker under ordnede forhold.
- Den proces er mundet ud i erklæringen Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration (Global Pagt for Sikker, Velordnet og Regulær Migration).
- Den er de seneste uger blandt andet blevet omtalt som "migrationspagten", "Marrakesh-erklæringen" eller "FN-pagten".
- Erklæringen handler udelukkende om migration og ikke om flygtninge, der eksempelvis er på flugt fra krig eller er personligt forfulgt.
- Mandag godkendte Løkke erklæringen på Danmarks vegne.
- Det skete med akklamation. Det vil sige, at repræsentanter for landene uden en stemmeafgivelse tilkendegiver, at de støtter erklæringen. Det kan eksempelvis være ved at klappe eller lignende.
- Erklæringen skal underskrives i FN's Generalforsamling 18. december i New York, og her vil Danmark medbringe en stemmeforklaring.
- En stemmeforklaring betyder kort sagt, at Danmark redegør for, hvordan landet tolker teksten i erklæringen.
- - Der er brug for, at vi får klargjort, hvordan vi ser denne tekst. Ved FN's Generalforsamling vil vi aflevere en tekst, der præciserer danske synspunkter, sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen for nylig.
- FN-erklæringer er bredt formuleret, for at flest muligt tilslutter sig. Derfor er det ifølge tidligere formand for FN's Generalforsamling Mogens Lykketoft (S) ikke unormalt, at lande medbringer en stemmeforklaring med deres fortolkning.
- I Danmark er VLAK-regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, imod at sige ja til erklæringen, mens Socialdemokratiet og de øvrige partier bakker op om den.
- Dansk Folkeparti frygter, at erklæringen åbner for, at Danmark på sigt skal lukke flere mennesker fra ikkevestlige lande ind.
- Omvendt har integrationsminister Inger Støjberg (V) afvist, at FN's migrationspagt risikerer at blive "en bombe under dansk udlændingepolitik". Ifølge statsminister Lars Løkke Rasmussen "ændrer den ikke et komma i dansk udlændingepolitik".
- Mødet i Marrakesh har skabt overskrifter i både Danmark og rundt om i Europa.
- Flere europæiske lande såsom Polen, Ungarn, Italien og Østrig er bakket ud af pagten. Også USA og Australien har meldt pas.
Kilder: FN, Ritzau
/ritzau/