Annonce
Politik

Socialdemokraternes finanslov skal "gøre gode tider bedre"

S betaler finanslovkrav med 4,6 milliarder kroner fra reserver og højere arveafgift ved salg af virksomheder.

Tobias Nicolai

Socialdemokratiet fremlægger sit finanslovsforslag med titlen "Gør gode tider bedre - for alle".

Ritzau har set forslaget på 13 sider, før Folketinget torsdag førstebehandler regeringens finanslovsforslag. Regeringen har før kritiseret Socialdemokratiet for ikke at fremlægge sit eget finanslovsforslag.

Socialdemokratiet kræver bedre ældrepleje, renere luft, en halv million grønne biler i 2030, penge til Togfonden med en ny bane over Vestfyn og stop for omprioriteringsbidrag til uddannelse.

Partiet finder pengene to steder. Dels 4,6 milliarder kroner fra flere centrale reserver på finanslovforslagets §35.

Dels 1,3 milliarder kroner ved at hæve arveafgiften, når virksomheder overdrages. Endelig vil partiet sænke statstilskuddet til privatskoler.

Efter pres: S vil afskaffe sparekrav på uddannelser

Danmark har ifølge Finansministeriet et økonomisk råderum på 27,5 milliarder kroner indtil 2025. Hertil kommer en milliard kroner ved at hæve arveafgiften, skriver Socialdemokratiet.

- Pengene skal bruges klogt. Vi ønsker at afsætte midler, der kan dække de øgede udgiftsbehov til velfærd, i takt med at der bliver flere ældre og børn i de kommende år, skriver Socialdemokratiet.

- Det efterlader stadig en stor pulje, der kan bruges på øvrige prioriteringer.

Socialdemokratiet vil ansætte 1.000 flere personer i fire nye skattecentre. Partiet vil lade ledige tage mere uddannelse, mens ufaglærte og faglærte arbejdere løbende skal kunne øge deres kompetencer.

Cepos savner tal i Socialdemokraties finanslovsforslag

Socialdemokratiet foreslår, at virksomheder, som tager en voksenlærling, får et højere tilskud end nu. Ledige skal opkvalificeres ved at øge kompensationen, og flere uddannelser skal omfattes af ordningen.

Socialdemokratiet vil bruge 100 millioner kroner på at fjerne ældres brugerbetaling på behandling og plejeophold på kommunale akutklinikker.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
Kronik: Om at leve som psykisk syg
Bernd Bachmann
Livet som psykisk syg er besværligt og kan til tider være ulideligt frustrerende. Det er på tide, at regeringen tager problemet seriøst og får psykiatrien på finansloven.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: DR kan »næsten være lige meget«

Morten Uhrskov Jensen
Ordene er Martin Krasniks, og vi må håbe, at vi når dertil, hvor DR lukker og slukker. Men først til lykke med de 20 pct.s besparelser.
Annonce
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her