Annonce
Politik

Trekantsdramaet fortsætter: Nu vil Thulesen Dahl se papirer

Mens finans- og skatteforhandlingerne er endt uden resultat torsdag, forhandler statsministeren og DF videre om udlændingestramninger.

Dansk Folkepartis delegation med Kristian Thulesen Dahl, Martin Henriksen og Christian Langballe var torsdag til forhandlingsmøde i Statsministeriet. Forhandlingerne er blevet genoptaget senere på dagen. Foto: Jens Dresling

Der er stadig brug for at få filet enkelte »hjørner« af, før en finanslovsaftale kan falde på plads.

Sådan lød det sent torsdag eftermiddag fra finansminister Kristian Jensen (V), efter at endnu et forhandlingsmøde i Finansministeriet var endt uden en færdig aftale.

Tidligere på dagen var Kristian Jensen ellers optimistisk omkring, at en skitse til finansloven kunne lande denne eftermiddag. Men den berømte bold mangler altså stadig at blive sparket det sidste stykke ind over målstregen:

Udskudt skattereform
Lavere skat er hjerteblod for regeringen, men Lars Løkke Rasmussen har igen og igen udskudt planerne.
 • I 2013 lancerede Venstre tanker om »at sænke skatter for de laveste indkomster«.
 • I 2015 blev ambitionen skrevet ind i regeringsgrundlaget for den nye V-regering. Her hed det, at Løkke »i foråret 2016« ville indkalde til forhandlinger om en skattereform.
 • Det blev senere udskudt til efteråret 2016 på grund af travlhed med høje asyltal.
 • Så fremsatte LA et »ultimativt krav« om topskattelettelser inden nytår for ikke at vælte V-regeringen.
 • I efteråret brød forhandlingerne om Venstres 2025-plan sammen. LA og K kom med i den nye trekløverregering, og LA droppede til gengæld kravet om topskattelettelser.
 • I august 2017 fremlagde VLAK sit længe ventede udspil til en skattereform - den reform, som DF nu vil have udskudt endnu en gang.
»Vi er der ikke helt endnu, men vi har bevæget os fremad,« sagde han til blandt andet TV2 News efter mødet uden at gå i detaljer med selve indholdet.

»Der er lige behov for, at vi får skrevet nogle løsningsforslag ned,« tilføjede Kristian Jensen, som ikke umiddelbart forventede flere møder i dag.

Fakta: Finansloven er statens budget for næste år

Dermed ser det politiske trekantsdrama ud til at fortsætte mindst et døgn endnu.

I månedsvis har regeringen og Dansk Folkparti forsøgt at blive enige, men uenigheder om udlændinge- og skattepolitik har indtil videre sat en stopper for en aftalepakke.

Tidsplanen er skredet voldsomt, juleferien nærmer sig, og uret tikker for at få kunne nå at få en finanslov for næste år på plads.

Forhandlingerne er nu delt op i to spor: I Finansministeriet forhandler Kristian Jensen (V), LA, K og DF om finanslov og en skattereform.

Og i Statsministeriet forhandler Lars Løkke Rasmussen i skrivende stund med Kristian Thulesen Dahl om udlændingestramninger.

Liberal Alliance: Smal sag at lande tre aftaler på én gang

På vej ind meddelte Thulesen Dahl ved 17-tiden, at han forventede at blive præsenteret for papirer, der besvarer en række juridiske aspekter af DF's hovedkrav om, at flygtninge med midlertidig beskyttelsesstatus i Danmark vitterligt kun skal være her midlertidigt.

Det er indviklet jura, og DF vil have sikkerhed for, at deres krav rent faktisk kan gennemføres i virkeligheden, understregede han:

»Vi forventer, at regeringen lægger nogle af de papirer på bordet, som vi efterlyste tidligere i dag,« sagde Thulesen Dahl.

»Det vi finder ud af på dette møde er, om der overhovedet syne at være en vej igennem det her.«

DF-formande mener, at det hele er »noget rod«. Det er tidspresset fra finansloven, som skal på plads inden nytår, der har skabt det »unødige drama«, sagde han tidligere på dagen. I flere dage har støttepartiet da også presset på for at få delt forhandlingerne op og dermed udskudt skattereformen til efter jul. Finansloven skal vedtages først, mener DF.

Omvendt mener både finansminister Kristian Jensen (V) og Liberal Alliances chefforhandler Simon Emil Ammitzbøll-Bille, at det er realistisk at nå i mål med alle tre aftaler (skat, finans og udlændinge) samlet. Og hurtigt.

DF's krav:
 • DF kræver grundlæggende forandringer af flygtningepolitikken og flere hjemsendelser for at lægge stemmer til regeringens skattereform.
 • Partiet har krævet, at flygtninge med såkaldt midlertidig beskyttelsestatus slet ikke skal integreres. I stedet skal anerkendte syriske flygtninge kunne sendes tilbage til områder i Syrien, hvis andre flygtninge i nærområderne begynder at vende hjem.
 • Flygtningene skal bo på statslige flygtningecentre i stedet for ude i kommunerne, og som hovedregel skal de hverken kunne arbejde eller uddanne sig.
 • Torsdag synes Thulesen Dahl dog at have blødt op på kravene. Det er uafklaret, hvor et evt. kompromis lander.
»Når vi kommer lidt længere hen på eftermiddagen, håber vi at have skitse til finansloven på plads,« sagde Kristian Jensen tidligere torsdag.

Lignende toner kom fra LA, som dog stod fast på, at »samtidighed« er en afgørende »forudsætning« for at kunne indgå en tilfredsstillende skatteaftale.

»Det er vores opfattelse, at det sagtens kan lade sig gøre at lande aftale på alle tre områder,« sagde Simon Emil Ammitzbøll-Bille ifølge Ritzau.

Løkke bløder op i forhold til Thulesens opfordring

Regeringen har flere gange måttet udskyde sit mål om at sænke skatten på arbejde. Spørgsmålet er, hvornår LA's tålmodighed er brugt. Husk på, at skattelettelser var hele årsagen til, at partiet kom ind i regeringen sidste år.

Lars Løkke Rasmussen har meddelt, at han fredag morgen vil gøre status på forhandlingerne.

Juleferien er i fare: Deadline for finanslov er mandag

Hvis ikke parterne når at blive enige om en finanslovsaftale, som Folketinget kan nå at vedtage inden nytår, skal der laves en midlertidig bevillingslov, som i princippet sikrer, at staten kører videre.

Normalt er finansloven for længst på plads på nuværende tidspunkt.

Folketingets formand Pia Kjærsgaard (DF) vil om nødvendigt indkalde Folketingets medlemmer mellem jul og nytår for at stemme finansloven igennem.

»Vi skal efter min mening gøre det på en ordentlig måde. Hvis oppositionen kommer med ændringsforslag, skal det være gennemarbejdet,« har hun sagt til Ritzau.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
 • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
 • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Lars Løkke koster Danmark dyrt i brexit-forhandlinger

Anders Vistisen
Dårlig forhandlingstaktik og EU-leflen gør, at Danmark kan tabe milliarder efter brexit. Regeringen har hovedansvaret.

Blog: Hvordan kan S glemme, at partiet er født af hårdtarbejdendes kamp?

Harun Demirtas
Det er yderst farligt at tvinge sundhedspersonale til at tage et arbejde, de ikke har lyst til, da det i sidste ende kan gå ud over menneskeliv, som de hver dag holder mellem hænderne.
Annonce
Djævlens bro fører til fransk Catalonien
Det rødgule catalonske flag vajer både på Pyrenæernes nord- og sydside. Men mens de fleste har hørt om det spanske Catalonien, er det franske Catalonien mindre kendt. 
Se flere
Bolig
Guide til fremtidens hygge-begreb: Med ikigai kan du give dit liv personlighed
Ikigai er en japansk livsvisdom, der handler om at søge mening med livet. Begrebet har eksisteret siden oldtiden, men er i dag ved at overgå hygge-begrebet. Her er nogle gode råd til, hvordan du selv kan bruge ikigai i indretningen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her