Annonce
Politik

Løkke bløder op i forhold til Thulesens opfordring

DF står skarpt over for regeringen i forhandlingerne om en skattereform. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) vil forsøge at finde en vej ud af krisen.

Onsdag aften skulle Kristian Thulesen Dahl (DF) og Lars Løkke Rasmussen (V) mødes og forsøge at løse den krise, forhandlingerne om en finanslov og en skattereform er gerådet ud i. Arkivfoto: Peter Hove Olesen/Polfoto

Hvor tirsdagen på Slotsholmen blev brugt på, at regeringen og Dansk Folkeparti bevægede sig i hver sin retning i en åben strid om en skattereform, så trådte statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) onsdag ind på slagmarken i et forsøg på at skabe lidt samling i blå blok.

Regeringen og dets parlamentariske grundlag er nemlig endt i en blindgyde, fordi de – ifølge DF – ikke tids nok kan blive enige om at veksle krav om udlændingestramninger til skattelettelser.

DF-formand Kristian Thulesen Dahl kom tirsdag med en »klar opfordring«:

Udskyd de besværlige forhandlinger om skattelettelser og udlændinge, men lad os lande en finanslov hurtigst muligt. Alt andet ville være uansvarligt, lød det.

Alting hænger sammen. Men det er ikke det samme som, at de skal sparkes ind sammen.
Lars Løkke Rasmussen (V), statsminister

Men den opfordring hældte regeringens førsteforhandler, finansminister Kristian Jensen (V), lige så klart ned ad bordet tirsdag aften.

»For os er finansloven og skattereformen to ting, der hænger sammen,« sagde han.

Det var den tilspidsede konflikt, som statsminister Lars Løkke Rasmussen kort efter kl. 12 onsdag foran Venstres gruppeværelse gjorde alt for at nedtrappe.

Forinden havde han holdt møder i regeringens såkaldte koordinationsudvalg og med DF-formanden.

»Der er fire bolde i luften, som alle er vigtige,« indledte Løkke Rasmussen og nævnte finansloven for 2018, et forsvarsforlig, en skattereform og udlændingestramninger, før han fortsatte med en fodboldmetafor:

»Vi har en ambition om, at de alle sammen skal ind i nettet. Og alting hænger sammen. Men det er ikke det samme som, at de skal sparkes ind sammen. Men de hænger sammen.«

»Faktorernes orden er jo ligegyldig, hvis regnestykket bare går op,« uddybede Løkke.

Derefter annoncerede Løkke, at han ville samle regeringen og Dansk Folkeparti til det, han kaldte et »tilskæringsmøde« onsdag aften kl. 20 i Statsministeriet for at forsøge at finde en vej.

»Så snakker vi i ro og mag om, hvordan vi får lagt de her bolde bedst til rette. Så der er sikkerhed for, at de alle kommer i mål,« sagde han.

»Faktorerne underordnet«

Dermed hverken afviste eller accepterede statsministeren opfordringen fra sit parlamentariske grundlag.

I stedet anlagde Løkke en noget anden tone end den, finansministeren havde anvendt aftenen forinden.

Finansminister Kristian Jensen fandt dog hurtigt samme toneart og sprogbrug som Løkke:

»Det er glimrende, at vi nu tager en drøftelse med DF i Statsministeriet om, hvordan vi kommer videre herfra,« sagde Kristian Jensen.

Men det er blevet taget ud af hænderne på dig?

»Vi har nogle bolde, og nu skal vi se, om vi kan få dem i mål. Faktorernes orden er ligegyldig, bare man når i mål med regnestykket,« sagde Jensen og citerede nu Løkke ordret.

Du har sagt, at skat og finanslov hænger sammen. De kan ikke adskilles. Nu er faktorerne underordnet?

»Nu skal vi tale om, hvordan vi får alle fire bolde sparket i mål.«

Kristian Thulesen Dahl nøjedes onsdag med at gentage, hvad han havde sagt dagen forinden: at regeringen bør skille forhandlingerne ad.

Det skal sikre, at regeringen og DF har tid til at finde hinanden i forhandlingerne om, hvorvidt flygtninge, der er på midlertidigt ophold i Danmark, skal fokusere på at vende hjem eller blive mødt med en integrationsindsats.

Et spørgsmål, som Løkke gjorde klart, at han var »åben for at diskutere«.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: DF bør melde sig ind i kampen

Morten Løkkegaard
Det politiske kaos i Storbritannien efter brexit betyder, at danskerne har gennemskuet konsekvenserne af dansk enegang i Europa.

Blog: Kæmp for danske interesserer og drop EU-Kommissionen

Anders Vistisen
Danmark har brug for en mere pragmatisk kurs i Brexit-forhandlingerne end EU-Kommissionens, der virker mere opsat på at straffe briterne.
Annonce
Polaroid Originals OneStep 2: Det klassiske Polaroid er tilbage
Fascinationen ved gammel teknologi vil ingen ende tage – hvor irrationel den nu engang kan være. De overmættede og udtværede Instagram-filtre på mobilen er ikke længere nok. Der er kommet stor efterspørgsel på den ægte vare. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her