Annonce
Viden

Pas på med at forsøge at redde pindsvin: De kan blive så stressede, at de dør af det

Efteråret er højsæson for pindsvin - men pas på med redningsaktionerne.

Pindsvin bliver født i sensommeren, og efter omkring 6 uger vandrer de afsted på egen hånd, hvorfor man ofte støder på dem om efteråret. Men det kan være farligt at samle dem op. Arkivfoto: Jan Dagø

Hvis du har set et pindsvin i din have eller på vejen, som du måske tror, har brug for hjælp i efterårskulden, er du ikke den eneste.

»Det er helt klart lige nu, vi får flest opkald fra bekymrede borgere, der har fundet et pindsvin i nød,« forklarer presseansvarlig hos Dyrenes Beskyttelse, Claus Nielsen, over telefonen fredag aften.

Men hvis man samler et pindsvin op i god tro, fordi man tror, det er i nød, kan det faktisk have den omvendte effekt, lyder det fra Claus Nielsen, der henviser til en pressemeddelelse, organisationen har lavet for at gøre folk opmærksomme på problematikken.

Hvornår er et pindsvin rent faktisk i nød?

Hvis det udviser:

  • Synlige skader
  • Sløvhed
  • Slingren
  • Virren med hovedet
  • Vedvarende hoste
  • Ligger på siden – enten sammenrullet eller lettere udstrakt

Kilde: Dyrenes Beskyttelse

I pressemeddelelsen forklarer biolog hos Dyrenes Beskyttelse Michael Carlsen, at det kan være fatalt for dyret at blive samlet op.

»Når folk ser et lille pindsvin i haven eller andre grønne områder, så tror de, at ungen er forladt eller syg. Men det er vigtigt at vide, at pindsvin lever for sig selv. At blive samlet op af mennesker kan stresse pindsvinet så meget, at det i nogle tilfælde kan dø af det,« lyder det fra biolog Michael Carlsen i pressemeddelelsen.

Pas på, når du trimmer haven: Det kan blive »fatalt« for havens dyr

Pindsvin bliver født i sensommeren og bliver hos deres mor i omkring 6 uger, hvorefter ungerne vandrer afsted på egen hånd. Derfor er det i efteråret ikke unormalt at støde på små, enlige pindsvin, der ikke er større end to tennisbolde.

Ifølge biologen er det slet ikke er alle dagaktive pindsvin, der har brug for hjælp. Derfor skal man være meget omhyggelig, når man skal vurdere, om pindsvinet er sygt.

Uden at tage dyret op kan man undersøge, om det virker sløvt, har åbne sår på kroppen eller se, om det slingrer med bagkroppen, virrer med hovedet eller på anden måde opfører sig mærkeligt.

Træn dit lokale pindsvin til at spise dræbersnegle

Opfylder et pindsvin nogle af ovenstående tegn på nød, så bør du ringe til Dyrenes Vagtcentral på 1812 og få vejledning til den bedste håndtering af dyret.

Langt de fleste bekymringer over pindsvinets velvære kommer i efterårsmånederne. Kilde: Dyrenes Beskyttelse

Pindsvinet er en naturlig enspænder, og derfor bør man ikke blive bekymret, hvis det ses alene, fremgår det af Dyrenes Beskyttelses hjemmeside. Man skal derfor kun reagere, hvis det viser mere alvorlige tegn på nød.

Sneglegift mistænkes for at dræbe pindsvin i massevis

Og så skal man ikke blive bekymret, hvis man ser et pindsvin i efterårskulden.

For selvom det er en almen antagelse, at pindsvin går i hi fra oktober og først vågner fra deres søvn i foråret, så er der mange unge pindsvin, der stadig er aktive i november og helt ind i december.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Modtag Videnskab.dk's nyhedsbrev Tilmeld
Flere nyheder på Videnskab.dk
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her