Annonce
Indland

Pindsvin dør i massevis i øjeblikket

Pindsvinevenner kan kun se magtesløse til, mens de små dyr dør en pinefuld død.

Symptomerne hos pindsvinene er, at de bliver grå i gummerne, får kramper og dør. Foto: Jan Skriver

"Det er bare så fortvivlende at se på, at de bare dør mellem hænderne på én," siger pindsvineplejer Dorthe Madsen fra Pindsvinevennerne i Danmark.

Dorthe Madsen er facebookbestyrer for pindsvinevennerne, og hun har netop postet et opråb til alle om at være opmærksom på de små piggede væsner, der overalt i landet ser ud til at blive angrebet af sygdom, eller forgiftning, som pindsvinevennerne hælder til at tro, det er.

"I sidste uge talte jeg med en pindsvineplejer fra Nordjylland, der havde fået fem syge dyr indleveret. De døde alle for øjnene af hende. Og tilsvarende beretninger har jeg fået fra Vestkysten og Midtsjælland. Mange af plejerne er nærmest ved at give op, for de mister troen på, at de kan gøre en forskel," siger hun.

Dødsfaldene er spredt så meget ud over hele landet, at intet tyder på en smitsom sygdom. I stedet tror Dorthe Madsen, at der er tale om forgiftning fra sneglegift.

Miljøforeninger: Vores haver skal være fri for sprøjtegifte

For over 10 år siden oplevede pindsvinevennerne en tilsvarende massakre på pindsvinene på grund af haveejeres intense jagt på dræbersnegle. Sneglegiften indeholdt det for pattedyr farlige stof metaldehyd, der kan være livsfarligt for f.eks. hunde, der kommer til at spise det.

Advarsel ved brug af sneglegift indeholdende metaldehydVi har hos Helle Dyrlægerne tidligere haft tilfælde hvor hunde har spist sneglegift og efterfølgende blevet syge heraf. I sidste uge havde vi et trist tilfælde hvor en hvalp døde efter at have indtaget sneglegiften, Schneckenkorn Spiess-Urania. Sneglemidlet indeholder aktivstoffet metaldehyd, som er yderst giftigt for pattedyr. Sneglegiften er et blåt granulat som drysses ud mod dræbersnegle. Da det smager sødt vil en del hunde gerne spise det. Den mængde af midlet som en hund skal optage for at være dødelig er kun 5-10 g pr. kg. Endvidere fremgår det af pakken at stoffet er uskadeligt for pindsvin, fugle og andre nyttedyr.Midlet kan ikke købes i Danmark, men købes i Tyskland og importeres ulovligt af haveejere. Sneglegiften som denne hvalp døde af ses på billedet. På de 2 videoklip ses symptomerne som indledningsvis er rysteture og slingerhed. Herefter kramper og fråde om munden, og i værste fald død. Hvis man opdager at ens kæledyr får disse symptomer, skal man omgående søge dyrlæge. Der findes ingen egentlig modgift, men kun støttende behandling. Denne hvalp døde af at have indtaget det ”ufarlige” sneglegift.Hos Helle Dyrlægerne anbefaler vi ALTID at kæledyr ikke har kontakt til diverse giftige stoffer, uanset om det er deklareret ufarligt eller ej.Posted by Helle Dyrlægerne on 18. september 2014

"Og forleden så jeg på facebook en hundeejer, som havde mistet sin 10 uger gamle rottweilerhvalp, som var blevet obduceret og højest sandsynligt var død på grund af metaldehyd. Hunden havde vist nøjagtig de samme symptomer, som pindsvinene," fortæller Dorthe Madsen, der gerne vil opfordre folk til at undlade at bruge gift mod snegle. Specielt gift, som man køber illegalt i Tyskland.

"Rigtig mange køber sneglegift i Tyskland og tænker måske ikke på, at det ikke er lovligt i Danmark," siger hun.

Gode råd fra Miljøstyrelsen
  • Det er forbudt at købe bekæmpelsesmidler som myregift, sneg­legift og ukrudtsmidler i udlandet og på nettet og indføre dem til brug i Danmark.
  • Forbuddet gælder også for udenlandske produkter, der sælges under samme navn som på den danske side af grænsen.
  • Bekæmpelsesmidler, som kan købes i Danmark, er godkendt af Miljøstyrelsen, som sikrer at produkterne ikke skader miljø eller sundhed unødigt.
  • Miljøstyrelsen kræver i forbindelse med godkendelsen af bekæm­pelsesmidlet, at produkterne har dansk etiket og brugsanvisning, så du kan dosere det rigtigt, tage de rette forholdsregler omkring brugen af midlet i øvrigt og skille dig af med rester og emballage på forsvarlig vis.
  • Køb og brug derfor kun bekæmpelses­midler, som er godkendt i Danmark, og som har en dansk etiket og brugsanvisning.

I Danmarks Naturfredningsforening har man ikke fået nogen indberetninger om døde pindsvin, men foreningens præsident Ella Maria Bisschop-Larsen understreger, at selv om sneglegiften kan købes i Tyskland, så er det ulovligt at transportere den til Danmark.

Pas på pirater, når du sprøjter i haven

"I Danmarks Naturfredningsforening ser vi allerhelst, at folk helt undlader gift i deres haver. Men hvis de mener, at det er nødvendigt med gift, at de så i det mindste bruger noget, der er godkendt i Danmark," siger hun.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Viden
Professor advarer: "Big Data" kan føre til forkerte behandlinger
Mere sundhedsdata har et kæmpe potentiale for behandlinger. Men udviklingen kan paradoksalt nok øge mængden af fejldiagnosticeringer, advarer statistiker. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her