*

Viden

Behandling af Alzheimer et skridt nærmere gennembrud

Alzheimers sygdom har været umulig at helbrede, men et nyt lægemiddel har for første gang formået at sætte en stopper produktionen af de faktorer, der igangsætter sygdommen i hjernen, og som dermed kan stoppe Alzheimer i at udvikle sig.

Der findes omkring over 50.000 danskere med Alzheimers sygdom. Hidtil har der ikke været noget, der kunne helbrede sygdommen, og efter syv år med sygdommen dør de fleste patienter.

En ny Alzheimersmedicin skaber fornyet håb om, at en effektiv behandling af sygdommen endelig er inden for rækkevidde.

En tablet har vist sig at være i stand til at sætte en stopper for de første byggesten, som fører til Alzheimers sygdom.

Alzheimers sygdom
  • Er den mest udbredte demens sygdom.
  • Den er årsag til knap to ud af tre tilfælde af demens hos ældre
  • Sygdommen er i dag uhelbredelig, og efter 7-10 år med sygdommen dør man
  • Sygdommen forårsager, at hjerneceller i flere områder af hjernen dør
  • Det anslås at over 50.000 ældre danskere har Alzheimer
  • Årligt får 10.000 konstateret Alzheimer
  • Det samlede antal Alzheimers patienter stiger med 1.000 om året pga. den høje dødelighed. Der dør altså 9.000 patienter, for hver gang der kommer 10.000 nye til.
  • Alzheimer er stærkt forbundet med alder: 1 pct. af alle personer mellem 65 og 69 år har sygdommen, mens tallet er 20 pct. alle personer over 90 år.

Kilde: Det Nationale Videnscenter For Demens

Tabletten, der har fået navnet verubecestat, har været gennem indledende forsøg for at teste sikkerheden og for bivirkninger af medikamentet. Under de forsøg viste det sig også, at det var i stand til at stoppe hjernens produktion af de giftige amyloid proteiner, som medfører, at hjerneceller fra forskellige områder i hjernen dør, hvilket ses hos Alzheimers patienter.

Lektor ved Aarhus Universitet Olav Michael Andersen har forsket i Alzheimers sygdommen i mange år, og han betegner den nye medicin som »et afgørende skridt mod en fremtidig effektiv behandling« af Alzheimers sygdom, som flere end 50.000 danskere lider af.

»Det er et gennembrud, det er der ingen tvivl om,« siger Olav Michael Andersen.

»Det er første gang, man har et medikament, som er i stand til at forhindre hjernens skadelige produktion af amyloid proteiner. Andre medikamenter, der også har set fornuftige ud har senere vist sig at have nogle ret grimme bivirkninger, men denne tablet påvirker kun det protein, som det skal, viser de første test, så det har potentiale til at blive et vidundermiddel,« siger han.

Det er den amerikanske medicinalvirksomhed Merck, som har stået bag udviklingen af den nye tablet, som på sigt kan give helt nye muligheder i bekæmpelsen af sygdommen.

Hidtil har der nemlig ikke været et medikament, som har kunnet behandle forstadierne til Alzheimer, i stedet har man behandlet ved at forsøge at mildne symptomerne og ved at forsinke tempoet i demensudviklingen.

Derfor understreger Matt Kennedy, der har været chefforsker på tabletten, også vigtigheden af resultaterne fra den første test af den nye tablet.

»I dag er der meget begrænsede behandlingsmuligheder for mennesker med Alzheimers sygdom, og de, der eksisterer giver kun kortsigtet forbedring af de kognitive og funktionelle symptomer. Der er ingen, som direkte behandler de underliggende årsager til sygdommen. Der er derfor et presserende behov for denne tablet,« siger Matt Kennedy til the Guardian.

Om tabletten bliver den første lægeordinerede medicin i mere end et årti mod Alzheimers sygdom afhænger af, hvordan tabletten gennemfører fremtidige tests, som skal klarlægge, om den også kan hjælpe patienter, som allerede har fået sygdommen.

»En ting er, at tabletten kan fjerne byggestenen til Alzheimer og dermed sørge for, at personer ikke udvikler Alzheimers sygdom, men om den kan hjælpe dem, der allerede er blevet syge, er nok mere tvivlsomt. Det ved man ikke endnu, men forudsætningerne er der,« siger Olav Michael Andersen, der forklarer, at tabletten kan sørge for, at personer, som er i risikogruppen for at få Alzheimers, aldrig får Alzheimers.

»Ud fra det man ved om tabletten, så kan man i princippet tage denne tablet hele sit liv lidt lige som en almindelig vitaminpille og derved undgå Alzheimers uden bivirkninger, men det er jo uholdbart, så man skal finde ud af hvornår tabletten skal indtages, og hvilke personer, der er i risikogruppen, så de kan undgå Alzheimers,« siger Olav Michael Andersen,

De gode resultater fra den indledende test, som blev publiceret i det anerkendte tidsskrift Science Translational Medicine, har betydet, at der allerede er sat gang i yderligere testfaser, som skal klarlægge om tabletten også kan hjælpe patienter, som allerede har sygdommen. Resultaterne af denne test ligger klar midt i 2017.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Modtag Videnskab.dk's nyhedsbrev Tilmeld
Flere nyheder på Videnskab.dk
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her