McDonald's sparer på pomfritterne

En kontrolvejning af 56 portioner pomfritter fra McDonald’s viser, at kunderne næsten altid bliver snydt. Til gengæld er burgerkæden rundhåndet med is-portionerne.

Artiklens øverste billede
Arkivfoto

Det nærmer sig vildledning og udhuler McDonald’s ernæringsinformation, mener professor.

Når man køber pomfritter hos McDonald’s, er der stor risiko for at blive snydt. Burgerkæden lover, at kunderne får 80 gram pomfritter i en lille portion til 14,75 kr., men i virkeligheden får kunderne mindre, end de har betalt for.

Det viser en række stikprøver, som studerende ved Suhrs Seminarium har foretaget.

I gennemsnit er der blot 72 gram friturestegte kartofler i posen. Gennemsnitstallet dækker over store udsving. I nogle poser kan der være helt ned til 49 gram pomfritter. Det er 39 pct. for lidt.

»Vi blev meget overrasket over resultatet. Mit indtryk var, at alt er standardiseret hos McDonald’s, og at en bakke pomfritter er ens og lige stor, hvad enten man køber den i Oslo, København eller et hvilket som helt andet sted i verden,« siger adjunkt Michael René, Suhrs Seminarium.

Sammen med sine studerende, der går på fjerde semester af professionsbacheloruddannelsen i ernæring og sundhed, har han købt 56 bakker pomfritter i McDonald’s-restauranterne i Nr. Voldgade og Østergade i København. Burgerkæden skriver på sin hjemmeside, at der er 80 gram pomfritter i en lille pose pomfritter. Men resultatet af prøveindkøbene viser noget ganske andet.

Udhuler ernæringsinformation

De statistisk behandlede resultater afslører, at forbrugeren får signifikant færre pomfritter, end der betales for. Den gennemsnitlige nettovægt for alle stikprøvekontrollerne er 72 gram og portionsstørrelsen varierede fra 49 gram til 89 gram. Kun i 21 pct. af tilfældene fik forbrugeren de anviste 80 gram eller derover.

McDonald’s gør et stort nummer ud af at informere om næringsindholdet i sine produkter. Bl.a. har burgerkæden lanceret en hjemmeside, der informerer grundigt om næringsindholdet i burgere, pomfritter, is og sodavand. På siden tager McDonald’s forbehold for regionale variationer, men professor og overlæge Steen Stender, Gentofte Hospital, mener, at det udhuler McDonald’s ernæringsinformation, hvis man ikke kan stole på mængdeangivelserne.

»Hvis der skal være nogen mening med alle de angivelser, som er på McDonald’s hjemmeside, skal tallene afspejle virkeligheden. Der skal være det antal gram og den fedtmængde i produkterne, som McDonald’s oplyser, ellers giver det ingen mening. Det nærmer sig vildledning,« siger Steen Stender, der mener, at en variation på plus/minus 15 pct. omkring den opgivne vægt må anses for acceptabel.

Vildledning

Steen Stender præsenterede for nylig en stor undersøgelse af fedtindholdet i McDonald’s-pomfritter fra 35 lande.

Undersøgelsen viste, at fedtindholdet i en portion pomfritter kan variere fra 42 gram til 70 gram, alt efter hvilket land den er købt i.

Steen Stenders kritik bakkes op af Forbrugerrådet.

»Med de ernæringsfaglige briller på kan man glæde sig over, at folk ikke får så mange fede pomfritter, som de har betalt for, men ud fra en forbrugermæssig synsvinkel er det vildledning, når der er så store udsving,« siger fødevarepolitisk medarbejder Camilla Udsen, Forbrugerrådet.

»McDonald’s signalerer, at de har fuldstændig styr på procedurerne, når de lægger præcise tal ud på deres hjemmeside for indholdet af fedt, salt osv, men tallene kan man jo ikke stole på, når mængdeangivelserne ikke holder. Det er ikke godt nok. Der er behov for en opstramning,« siger Camilla Udsen.

Mens McDonald’s altså snyder kunderne for den mængde pomfritter, de har betalt for, er burgerkædens medarbejdere rundhåndede med isen.

Påbud fra myndighederne

De studerende fra Suhrs Seminarium købte 12 McFlurry med Daim på en McDonald’s-restaurant i København. Ifølge varedeklarationen på hjemmesiden skal der være 185 gram is i bægeret, men den gennemsnitlige nettovægt for alle stikprøvekontrollerne var 210,3 gram og varierede fra 195 gram til 231 gram.

Ifølge kontorchef Inga Galamba, Fødevarestyrelsen, er McDonald’s ikke forpligtet til at opgive, hvor mange gram en pose pomfritter eller et bæger is indeholder. Reglerne om mærkning omfatter nemlig kun færdigpakkede fødevarer.

»Men når McDonald’s opgiver en vægt på indholdet, skal de leve op til den. Ellers er det vildledning, og det vil give et påbud, hvis en tilsynsførende opdager det,« siger Inga Galamba.

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.