Danske fødevarer indeholder færre sprøjtemidler end tidligere
Man kan nedsætte sit pesticidindtag med cirka en tredjedel ved at vælge danskproducerede afgrøder, viser ny undersøgelse.
Hvis man går efter fødevarer med et lavt indhold af pesticidrester, kan det godt svare sig at vælge den danske variant i stedet for den udenlandske, når man sammenligner de konventionelt dyrkede fødevarer. Det viser en ny rapport fra DTU.
Man kan nedsætte sit pesticidindtag med cirka en tredjedel ved at vælge danskproducerede afgrøder, frem for tilsvarende udenlandske afgrøder. Det fortæller seniorrådgiver Bodil Hamborg Jensen fra DTU Fødevareinstituttet til DR.
Bodil Hamborg har været med til at udarbejde undersøgelsen, og hun fortæller også, at sprøjtemidlerne i afgrøderne på det danske marked generelt ikke udgør nogen sundhedsrisiko. Men hvis man vil undgå pesticidrester helt, skal man vælge økologisk, understreger hun.
Undersøgelsen viser også, at der er færre pesticidrester i danske fødevarer end i fødevarer fra andre lande.
Men selvom det er positivt, at vores fødevarer indeholder færre sprøjtemidler end tidligere, mangler man fortsat at undersøge i dybden, hvorvidt sprøjtemiddelrester har en skadende effekt på helbredet, mener Lisbeth E. Knudsen.
Hun er professor i toksikologi på Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet, og hun har ikke nogen tilknytning til undersøgelsen.
»Undersøgelsen bygger på kemiske analyser og risikovurderingen bygger på dyreforsøg. Der er ikke data fra mennesker med i deres risikovurdering. Og det mangler for at vi kan slå fast, at der ingen sundhedsmæssig risiko er,« siger Lisbeth E. Knudsen til DR.