Føler du, at du forelsker dig i de forkerte? Det gør du ikke, siger terapeut

Skænderier behøver ikke at betyde, at et par ikke er rigtige for hinanden.

Artiklens øverste billede
»Konflikten er der allerede, når du forelsker dig. I begyndelsen overser du de sider hos den anden, fordi alt er rosenrødt,« siger Jytte Vikkelsøe. Arkivfoto

De havde alle værktøjerne i kassen.

Alle de værktøjer, som par går i terapi for at få, så de kan få et bedre parforhold eller i værste fald forsøge at redde forholdet.

Men Jytte Vikkelsøe og hendes mand var netop terapeuter. De havde styr på deres barndomstraumer, de underviste par i hele verden og burde have været i stand til at overleve som en enhed.

Det var de bare ikke. Jytte Vikkelsøe blev skilt og stod efterfølgende med et spørgsmål, der nagede.

»Hvis vi to ikke kan finde ud af det her, hvordan skal andre så kunne?«

»Jeg havde et behov for at forstå, hvorfor det gik galt. I vores konflikter var der ét bestemt punkt, hvor det gik i hårdknude, og vi ikke evnede at komme ud på den anden side eller skulle ligefrem gøre vold på os selv for at komme ud på den anden side. Der var noget så dybt i os, som holdt os fast dér,« siger Jytte Vikkelsøe, som efter 17 år i USA rejste tilbage til Danmark og brugte 10 år på at finde ud af, hvorfor det går galt for så mange par.

Det er blevet til bogen ”Derfor forelsker du dig ikke i den forkerte,” som netop er udkommet.

For selv om man kan sidde fast i konflikter, som synes uoverstigelige, så er der stadig masser af håb, understreger Jytte Vikkelsøe.

»Problemer og skænderier er ikke noget, der behøver at betyde, at par ikke er rigtige for hinanden. Den største gave ligger i konflikten, hvis man bare forstår, hvad den drejer sig om,« siger hun.

Ifølge Jytte Vikkelsøe er konflikterne nemlig indbygget i selve forelskelsen.

»Konflikten er der allerede, når du forelsker dig. I begyndelsen overser du de sider hos den anden, du ser dem, men overser dem, fordi alt er rosenrødt,«

»Min research, som er mit arbejde med par i hele verden, har vist, at der skal være to modsatrettede karaktertræk til stede i den person, som vi forelsker os i. Èt er et helende aspekt, og ét er det, jeg kalder et krænkende aspekt.«

Jytte Vikkelsøe mener, at vi alle har sider af os selv, som vi undertrykker, fordi vi har lært, at de kan gøre os upopulære eller koste os kærlighed.

»Derfor er det fantastisk, at den, som vi forelsker os i, i sit personlighedsudtryk har netop den side, som vil provokere os. Den, vi forelsker os i, har et aspekt i sit personlighedsudtryk, som er parallelt med eller kan aktivere dybe minder i os om den, der krænkede os. Så vi bliver tvunget til at gå ind og tage livtag med sider af os selv, som vi er bange for. Og det vil sige, at den største gave, den anden har at give os, ikke er til døden os skiller, men evnen til at udfordre alt, hvad vi har mulighed at være.«

Psykologens bog tager udgangspunkt i en række cases. Blandt dem finder man parret Petra og Martin. Petra, som er datter af en militærmand, der altid udpegede hendes fejl og trænede hende i at udholde store strabadser uden at klynke.

Hun falder for Martin, som kommer fra en alkoholiseret familie, hvor alle problemer blev fejet under gulvtæppet, hvor man var undvigende og forløjet.

»Da de bliver forelsket i hinanden, møder Petra en, som kan læse hendes behov og som modsat hendes far er støttende og forstående, fordi han har evnen til at føle, hvor folk er mentalt, før noget er blevet sagt. Hun får adgang til en følelse af at være ok,« forklarer Jytte Vikkelsøe om det helende aspekt, som Petra finder hos Martin.

Omvendt er det helende aspekt for Martin, at Petra er ærlig og ligefrem. Man regne med, hvad hun siger.

Den 67-årige psykolog Jytte Vikkelsøe fandt inspiration i sin egen skilsmisse til at undersøge parforholdets faldgruber. Foto: Ida Wang

»Petra giver Martin en stabilitet, han aldrig har haft i sin kaotiske familie. Hun er udholdende og optimistisk og siger: ”Det skal vi nok klare.”«

Men ifølge Jytte Vikkelsøe er det krænkende aspekt i Petra, at hun bliver undvigende i konfrontationer, mens Martin reagerer ekstremt kritisk på undvigelser og dermed kommer til at minde Petra om sin far.

Da de skal købe hus sammen, kommer det frem, at Petra har en gæld, som hun ikke har fortalt Martin om, fordi hun ikke så det som noget større problem.

»Martin flipper fuldstændig ud, fordi han føler sig ført bag lyset, løjet for, han bliver i tvivl om, hvorvidt han kan stole på hende. Men jo mere han flipper ud og kræver svar på, hvorfor hun ikke har fortalt det, jo mere står hun over for sin far, der altid peger fejl ud, som hun ikke forstår, og jo mere undvigende hun bliver, jo mere er han tilbage i sin kaotiske, løgnagtige familie. Så sårene fra barndommen passer sammen som fod i hose. Og gjorde de ikke det, så forelskede de sig ikke i hinanden,« lyder det fra Jytte Vikkelsøe.

Den konflikt, som ifølge Jytte Vikkelsøe er indbygget i forelskelsen, kalder hun den mytiske hårdknude.

»Den partner, du finder, passer matematisk med din egen barndom. Som om der er et større design bagved, som gør, at disse to historier passer sammen, de er designet til at aktivere hinanden. Barndomsdrejebøger, der passer sammen, vil altid bringe os ind i en hårdknude, som handler om noget, som ligger i underbevidstheden, men som bevidstheden ikke forstår,« forklarer hun.

Og nøglen til at løse hårdknuden er netop at se den og forstå den.

»Når man forstår dynamikken, kan man kalde timeout i konflikten og undersøge, hvem det egentlig er, man skændes med. Er det partneren eller noget i en selv? Det er det, jeg lærer par at forstå, og som de lærer at hjælpe hinanden med. Par lærer at begynde at trevle mysteriet op og finde ud af, hvad der foregår, og så kan de begynde at støtte hinanden i stedet for at bekrige hinanden. Man bliver stand til at kortlægge skænderiet på en anden måde. Det vil sige, at man får større indsigt i sig selv og lærer at forstå, hvad der er det krænkende, og hvad som er det helende aspekt,« siger Jytte Vikkelsøe.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.