Annonce
Livsstil

Frække datingsider: Gratis for kvinder, men mænd skal betale

Datingsider er i konflikt med ligestillingsloven, når mænd skal betale for at kontakte kvinder, mens det er gratis for kvinder. Men det er svært at forhindre, mener chefkonsulent hos Institut for Menneskerettigheder.

Hvis man skal i kontakt med det modsatte køn på en netdatingside, kan det blive en dyr fornøjelse. I hvert fald hvis man er mand.

Flere datingsider kræver nemlig flere hundrede kroner om måneden af mænd, hvis de vil have adgang til et VIP-medlemskab, mens kvinder får de samme fordele helt gratis.

Det sker selvom, at Ligebehandlingsnævnet i 2011 og 2014 slog fast, at det er i strid med dansk ligestillingslov, når datingsider kun kræver betaling fra det ene køn for at få kontakt med det modsatte køn. Det samme gjorde Højesteret i 2012.

Men alligevel ser forskelsbehandlingen ud til at fortsætte.

Universitet: Udseendet er vigtigst, når vi dater online

En af Jyllands-Postens mandlige medarbejdere har oprettet en profil på siderne C-date.dk, Lisa18.dk og flirtfair.dk, som alle er bygget op om seksuelle relationer.

Testen af de tre sider viser, at mænd skal betale mellem 200 og 360 kr. om måneden for at blive VIP-medlem, mens kvinder kan beholde dankortet i pungen.

Hvis ikke mænd opretter et abonnement, kan de hverken se andre profiler eller kontakte kvinder på datingsiderne. Men den forretningsmodel er ulovlig, fastslår Ligebehandlingsnævnet.

»Man må som udgangspunkt ikke tage forskellige priser for samme ydelse baseret alene på køn. Så når datingsider kræver penge, når mænd f.eks. skal oprette et VIP-medlemskab, mens kvinder får det gratis, er det som udgangspunktet i strid med ligestillingsloven,« siger Susanne Fischer, chefkonsulent i Ligebehandlingsnævnet.

Hos Institut for Menneskerettigheder kender man problemstillingen, men fortæller samtidig, at det er svært at forhindre virksomhederne i at bryde ligestillingsloven.

»Systemet er skruet sådan sammen, at en afgørelse om godtgørelse kun gælder i den konkrete sag mellem klageren og virksomheden. Det vil sige, at det ikke forhindrer datingsiden i at fortsætte forskelsbehandlingen, selvom det er ulovligt ifølge ligestillingsloven. Forskellige priser til kvinder og mænd ser vi også i høj grad på andre områder, f.eks. diskoteksområdet,« siger Kirsten Precht, jurist hos Institut for Menneskerettigheder.

Ligebehandlingsnævnet kan ikke selv tage sager op, men må vente på, at de modtager en klage. Derfor kan en datingside i princippet bryde ligestillingsloven, indtil firmaet modtager så mange klager, at det ikke længere kan betale sig.

De ældre netdater som aldrig før

Hver gang en datingside taber en sag i Ligebehandlingsnævnet, skal firmaet bag siden typisk betale 2.500 kr. i godtgørelse.

»Hvis man ønsker at sætte en stopper for forskelsbehandlingen, kan en mulighed være, at de offentlige myndigheder, som er ansvarlige for det pågældende erhvervsområde, overvejer, om de kan koble andre typer sanktioner på overtrædelserne. Det er en mulighed, der er overvejet i forhold til diskoteker, som lukker kvinder gratis ind, mens mænd skal betale entre,« siger Kirsten Precht.

De tre datingsider har hovedsæde i Luxembourg eller Schweiz, men har ikke ønsket at kommentere de ulige vilkår for mænd og kvinder på siderne.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

The Sound of Brexit

Som den gamle musicalklassiker handler brexit om to parter, der skal finde hinanden under vanskelige omstændigheder.
Annonce
Annonce
Annonce
Mad & Vin
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her