Danskerne vil helst have små selskabshunde

Flere i byerne køber hund, og det skal helst være de små racer.

Artiklens øverste billede
Danskerne er begyndt at interessere sig for de små hunderacer. Foto: AP.

Danskerne vil i højere grad have små hunde end tidligere, ifølge tal fra Dansk Kennelklub. Samtidig er der flere byfolk, som anskaffer sig de firbenede kæledyr, og de to ting kan have en sammenhæng, mener Lise Lotte Christensen, der er adfærdskonsulent ved Dansk Kennelklub.

»Det kan hænge sammen med, at danskerne har byttet landet ud med byerne og forstæderne, og så er hundene fulgt med. Og livet med en hund i byen kan være lettere, hvis man vælger en lille hund, som er mindre krævende,« siger hun.

Der er flyttet markant flere hunde til byerne de senere år. I løbet af de sidste fem år er antallet steget med 42 pct. i de fire største byer i Danmark, ifølge tal fra Dansk Hunderegister. Og Lise Lotte Christensen mener altså, at det højere antal af hunde i byerne kan hænge sammen med den stigende tendens til at købe små hunde.

Hun mener, at interessen for de små hunde opblomstrede omkring år 2000, da Paris Hilton viste sig på den røde løber med sine små taskehunde. Allerede dengang oplevede Dansk kennelklub en stigende interesse for de små hunde, men i de senere år har tendensen virkelig fået fat i takt med de mange byhunde, mener hun.

Lise Lotte Christensen fortæller, at et af problemerne med tendensen er, at de små hunde kommer til at fungere som udsmykning i stedet for en livsstil, som de burde.

Desuden skabte populariteten i sin tid grundlag for, at mange begyndte at avle på deres dyrtkøbte hunde uden først at sætte sig ind i, hvad der kræves af hunden eller hundeavleren.

»Så vi oplevede udfordringer med hundenes temperament, hvor opdrætterne førhen havde selekteret på temperamentet i avlen,« siger hun.

En anden tendens, som ses hos hundeejerne, er deres dalende alder. Ifølge Lise Lotte Christensen er der nemlig flere unge mennesker, som vælger at få en hund i dag. Og det er især de unge piger, der i højere grad er begyndt at anskaffe sig de firbenede kæledyr.

Hun mener, at de unges interesse hænger sammen med de små hundes popularitet, hvorefter hundeejerne også begyndte at blive yngre.

»Vi oplevede en ny gruppe af hundeejere – de yngre, store piger, som lige var flyttet hjemmefra. Valget faldt ofte på en af de små selskabshunde,« siger hun.

Og Lise Lotte Christensen synes, at det er en positiv udvikling, at de unge gerne vil eje de små hunderacer.

»Det er meget godt, for hvis de skal have hund, så er det bedre, at den kan komme med ud til veninderne. Og de små hunde er nemmere at få passet, og de kræver ikke så meget som de store,« siger hun.

Der er flyttet markant flere hunde til storbyerne de seneste år. Foto: Frank Franklin/AP.

På danskernes top 15 over favorit-hunderacerne, er otte af dem små hunde. Og Lise Lotte Christensen fortæller, at de endnu ikke var kommet på listen i 2005, og at de derfor har været i kraftig stigning lige siden.

Men samtidig understreger hun også, at de mest populære hunderacer som shæferen, labradoren og golden retrieveren stadig ligger i toppen, når danskerne vælger hund, selvom de alle hører til de store racer.

Og hun estimerer, at shæferen har været på top 10 de seneste 50 år i Danmark.

Så konklusionen lyder, at det er blevet nemmere at have hund i byerne, fordi de små racer er blevet mere velansete blandt befolkningen, hvor de ifølge Lise Lotte Christensen tidligere ikke havde et særlig positivt omdømme.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.