Langberg taler ud om karriere og misbrug

Skuespilleren Jesper Langberg er historie - pladsen overtaget af mennesket Langberg, der åbent beretter om op- og nedture.

Artiklens øverste billede
Jesper Langberg er stadig blandt de mest populære danske skuespillere. Her giver han sig tid til at skrive en autograf til en beundrer.

Han lægger ikke fingrene i mellem, når han beskriver sit professionelle liv som skuespiller og den høje personlige pris, han har måttet betale.

Den snart 73-årige skuespiller Jesper Langberg, der i januar i år meddelte, at han indstillede sin skuespiller-karriere efter 50 års virke på teater, film og tv.

Nu fortæller han meget åbent om mennesket Langberg, om karrieren og sine private nedture, som der unægtelig har været nogle stykker af.

Talentets råddenskab og velsmag spredte sig uanfægtet, som efterspørgslen efter min arbejdskraft steg. Jeg lod talentet dominere min tilværelse. (..) Når jeg kom hjem omkring midnat, læste jeg manuskripter. Den dag i dag spekulerer jeg på, hvornår jeg sov.

Jesper Langberg i "Ikke et sekund spildt".

Men på bundlinjen er der plus - han fortryder intet, og det er på mange måder essensen af hans selvbiografi, der derfor ganske passende har fået titlen "Ikke et sekund spildt."

Bogen udkommer i morgen - torsdag den 5. september - blot nogle få dage efter at hans kollega skuespilleren Ole Ernst døde efter et ofte voldsomt liv, i hvilket han ikke skånede sig selv.

Samme Ernst var ikke just kendt for at sidde og spytte i en danskvand på en alkoholfri bar, og - ligesom mange andre skuespillere af samme generation - har også Jesper Langberg haft sit at slås med på den front.

Misbruget optager medierne

Netop det faktum, at også han i nogle svære år havnede i et voldsomt alkohol- og hashmisbrug, har i de seneste dage optaget flere medier voldsomt.

Selv 21 Søndag på DR1 ofrede plads på historien og viste en Jesper Langberg, der - som en anden doping-brødebetynget Bjarne Riis - "tilstod", at han havde haft et massivt alkoholmisbrug. Og ja, jeg har røget hash i en fem-årig periode, "erkendte" Jesper Langberg.

Og så var det indslag slut.

Men historien om Jesper Langberg og hans meget lange skuespiller-karriere rummer bestemt også så meget andet.

Skuespilleren og mennesket

Det hele handler om, at den populære skuespiller nu har sendt skuespilleren Jesper Langberg på pension, og han har for første gang i sin lange karriere udadtil har overladt pladsen til mennesket Jesper Langberg. Og det er den del af hans personlighed, der nu meget åbent beretter om de mange op- og nedture.

Som naturligt er, så tager Jesper Langberg afsæt i sine erindringer fra barndommen, hvis første fem år blev levet i krigens skygge.

Han faldt - så at sige - i skuespiller-gryden som barn, idet begge hans forældre - Sigurd Langberg og Karna Løwenstein-Jensen - samt hans storebror Ebbe var skuespillere.

Men trods sin opvækst i skuespiller-miljøet, var det ikke en gerning, der trak voldsomt i ham - og endnu længere bort kom han mentalt fra et liv på scenen, da han som 13-årig pludselig mistede sin far, der faldt om under en familieudflugt i  Dyrehaven i sommeren 1954. Han døde senere samme aften, og den voldsomme oplevelse - tabet af og savnet efter faren - har præget Jesper Langberg siden.

Peter Pan i en puppe

Op gennem teenageårene levede han - som han selv skriver - i en puppe og hans storebror, der for længst havde kastet sig over skuespillergerningen, kaldte ham ofte Peter Pan - drengen, der ikke ville være voksen.

Men tingene ændrede sig og Jesper Langberg fik sin skuespilleruddannelse på Det Kongelige Teater, hvor legendariske Poul Reumert blev en slags mentor for ham.

Sit helt store scene-gennembrud fik han i 1968 i rollen som Gyldenstjerne i "Rosenkranz og Gyldenstjerne".

Publikum og anmeldere var vildt begejstrede over hans præstation på scenen, og den succes var med til at bekræfte ham i, at han havde valgt den rette gerning.

Glemte en lille glad kop kaffe

Han kastede sig herefter med glubende appetit og engagement over den ene rolle efter den anden - og opnåede betydelig anerkendelse.

Ofte med Poul Reumerts formaning i baghovedet:

"Får du en god anmeldelse tager du en lille glad kop kaffe. Og så er det det."

Bortset fra at han lige lovlig ofte droppede den lille glade kop kaffe og erstattede den med sprut, knoklede Jesper Langberg løs med den ene rolle efter den anden. På teaterscenen, på film og tv. Og han nåede inden sin afskedsforestilling - "Kærestebreve" på Folketeatret i vinteren 2013 - at udfylde i hundredvis af større og mindre roller.

SE VIDEO: Trailer til "Kærestebreve"

Skønt hans skuespiller-karriere var meget lang og ekstremt alsidig, er det hos mange stadig rollen som Kristen Skjern i Lise Nørgaard og Erik Ballings "Matador", der har brændt sig fast.

Et meget hårdt liv

Udadtil var han den glade og dybt respekterede skuespiller Jesper Langberg - kun få kendte til privat-mennesket Jesper Langberg og de indre dæmoner, som i perioder styrede hans liv.

Sex var sammen med kunsten en af mit livs største drivkræfter. Et frirum midt i travlheden.

Jesper Langberg i "Ikke et sekund spildt".

Han levede ofte et meget hårdt liv - veg aldrig tilbage for en god fest eller et festligt nattesæde sammen med vennerne på en af Københavns beværtninger.

Men han formåede at holde tingene adskilt. Han holdt sig ædru på scenen, men skånede ikke sig selv uden for.

Som han selv skriver i bogen:

"Sådan har det været med os Langberg-mænd: "Vi har alle haft et godt øje til alkohol, men vi har passet vores værksted."

Snapshots af samvær

Hans dybe ofte altoverskyggende engagement i arbejde og hans glubende appetit på livets mere festlige sider fik også konsekvenser for hans i alt tre ægteskaber.

I 1965 så han en meget ung Susanne Heinrich i en rolle i filmatiseringen af Soyas erotiske "Sytten" og han faldt pladask for hende. Det var gensidigt og de giftede sig i 1966. Sammen fik de to døtre, men som årene gik blev han mere og mere fraværende. I bogen betegner han sit liv med familien som "snapshots af samvær".

Hun endte med at forlade ham til fordel for skuespillerkollegaen Peter Schrøder med hvem hun siden blev gift.

Sammenbrud og hash

Tabet af hende speedede hans alkoholforbrug voldsomt op, og det endte med, at han blev indlagt på hospitalet med en kraftigt overbelastet bugspytkirtel. Vennerne Dirch Passer, Preben Kaas og Jørgen Ryg - ingen af dem skånede ligefrem sig selv - var da alle døde, og den alvorlige situation han selv var havnet i, fik ham til at tage hele sit liv op til revision.

Stadig indlagt på hospitalet besluttede han at holde en alkohol-pause på fem år.

En yngre ikke navngivet hospitalslæge tvivlede stærkt på, at han kunne holde det løfte og anbefalede ham, at han røg hash, når det hele blev for uudholdeligt.

Langberg fulgte rådet og i sin erindringsbog fortæller han for første gang om sit betydelige hash-misbrug, som han som regel plejede alene og aldrig uden for sit hjems fire vægge.

Han brød totalt ud af de destruktive værtshusmiljøer, hvor han i mange år havde tilbragt oceaner af tid i selskab med både nære venner og rygklappere.

Sidste halvdel af karrieren

Mod slutningen af 1980'erne slukkede han sin sidste joint for - med en anden indfalds-vinkel - at tage hul på den sidste del af sin karriere.

Jesper Langberg i en af sine glansroller som faren i Vinterbergs "Festen".

Han skriver et sted om det trauma farens pludselig død medførte for ham:

"Jeg manglede ansvarsfølelse og ballance i tilværelsen og vaklede dybest set stadig fra det hug min fars død gav mig."

Desuden kredser han i bogen ofte omkring sit forhold til storebroren Ebbe Langberg. Et forhold, der gennemgik forskellige faser:

I de unge år var Jesper Langberg i alle måder lillebror. Siden arbejdede de ofte professionelt sammen og endte med at blive ligeværdige, og de nærede på alle fronter en dyb respekt for hinanden. Menneskelgt såvel som professionelt.

Broren døde ikke af AIDS

I efteråret 1988 blev Ebbe Langberg hasteindlagt med åbent mavesår og alvorlig bughinde-betændelse. Hans immunforsvar var totalt nedbrudt og der stødte flere organsvigt til, hvorfor han blev lagt i respirator.

Jesper Langbergs storebror skuespilleren og teatermanden Ebbe Langberg døde ikke - understreger Jesper Langberg - af AIDS.

Men da det blev kendt, at han i meget kritisk tilstand var blevet hospitalsindlagt,  skrev formiddagspressen side op og side ned om, at Ebbe Langberg havde pådraget sig sygdommen Aids.

På hospitalet havde man overejet den mulighed, og Jesper Langberg gav på sin brors vegne tilladelse til, at de testede Ebbe Langberg for den frygtede sygdom.

Jesper Langberg skriver i bogen:

"På hospitalet tog de alle de prøver. der kunne tages for at se, om han havde Aids. Og jeg fik alle resultaterne: Negativ. Hver og en."

Men dette fik ikke formiddagspressen til at indstille skriveriet om, at Ebbe Langberg led af Aids - og det er stadig en udbredt -  men altså fejlagtig - opfattelse, at det var, hvad han døde af den 3. februar 1989 blot 55 år gammel.

Mistede sexlysten

Efter Susanne Heinrich blev Jesper Langberg gift med den meget yngre designer Hanne Mørup. De fik en søn sammen, men skiltes i 1989, hvorefter han indgik i et forhold og senere gift med den 17 år yngre skuespiller Eva Jensen.

Dette fik ham ikke til at skrue tempoet ned, og i slutningen af 1990'erne brød han ned med voldsom stress og fik senere konstateret prostata-kræft.

Det sidste betød - skriver han åbenhjertigt i sin bog - at han mistede både lysten og evnen til sex.

"Sex var sammen med kunsten en af mit livs største drivkræfter. Et frirum midt i travlheden."

Da han ikke længere havde evnen foretrak han at leve alene og forlod derfor Eva Jensen.

Sammen med minderne

I dag bor han alene i sin lejlighed midt i København.

Sammen med - og omgivet af - minderne fra skuespiller-karriere, der varede i 50 år og som også har udløst en regn af priiser og andet.

En karriere, der rummede mange store sejre, men også en karriere, der havde mange personlige omkostninger for ham.

Jesper Langberg er ofte blevet opfordret til at skrive sine erindringer, men hver gang har han - ud fra et ønske om at holde skuespilleren og mennesket Langberg adskilt - afvisende svaret:

"Jeg har glemt det meste, og det, jeg kan huske, har jeg ikke lyst til at fortælle."

Det har han så nu.

Ordet er dit

Hvilken af Jesper Langbergs flere hundrede roller på teater, film og tv husker du bedst ?

Hvordan har du oplevet Jesper Langberg som skuespiller?

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.