Fornem amerikansk pris til Flemming Rose

25. maj vil Jyllands-Postens tidligere kultur- og udlandsredaktør Flemming Rose i New York få overrakt Milton Friedman prisen på 250.000 dollars.

Artiklens øverste billede
25. maj vil Jyllands-Postens tidligere kultur- og udlandsredaktør Flemming Rose i New York få overrakt Milton Friedman prisen på 250.000 dollars.

WASHINGTON

Mange års utrætteligt arbejde for ytringsfriheden belønnes nu med en hæder af de helt store, når debattør og forfatter Flemming Rose ved en gallamiddag på Waldorf-Astoria hotellet i New York modtager Milton Friedman prisen for at fremme friheden.

Prisen følges af en check på 250.000 dollars, godt 1,6 mio. kr. Den er knyttet til nobelprisvinderen i økonomi fra 1976, Milton Friedman, og uddeles hvert andet år af tænketanken Cato Institute til en person, der har ydet et betydeligt bidrag til at fremme den personlige frihed.

»De af os, der var så heldige at vokse op i frie samfund, har en tendens til at undervurdere vigtigheden af frihed. Vi har en tendens til at tage det for givet. Det har gjort os i Vesten mere selvtilfredse, så det er ekstremt vigtigt at have en pris, der understreger friheden,« sagde Friedman i 2001.

Flemming Rose blev i 2005 kendt som manden bag Jyllands-Postens Muhammed-tegninger, og han har siden skrevet flere bøger om truslerne mod ytringsfriheden. Ved årsskiftet forlod han Jyllands-Posten for at blive debattør på fuld tid.

»Det er en ære af de sjældne at modtage en pris, der bærer Milton Friedmans navn. Det bliver ikke meget større, og det kommer som en stor overraskelse. Jeg er stolt og ydmyg over at havne i selskab med frihedsikoner som den iranske systemkritiker Akbar Ganji, der tilbragte flere år bag tremmer for sit demokratiforsvar, og de polske og estiske reformarkitekter, som lagde fundamentet til frie markeder bag det forsvundne Jerntæppe og endelig Hernando de Soto, der bedre end nogen har dokumenteret værdien af den private ejendomsret som frihedens fundament, ikke mindst i fattige samfund,« siger Flemming Rose i en kommentar til hæderen:

»Jeg ser det også som en anerkendelse af alle dem, der gennem årene har bidraget til at forsvare og forklare Muhammed-tegningerne, uanset hvad man i øvrigt måtte mene om dem. Dem sender jeg en venlig tanke i den glædesstund.«

Direktøren for tænketanken Cepos, Martin Ågerup, lykønsker Rose.

»Det er en fornem pris. Flemming Rose er i selskab med en perlerække af meget store personligheder og tænkere, når man kigger på listen af tidligere prismodtagere. Det er fuldt fortjent, synes jeg. Rose har med udgangspunkt i sine personlige erfaringer udviklet en sammenhængende frihedstænkning, som han blandt andet har udtrykt i bogen Tavshedens tyranni. Det er i øvrigt passende, at netop en Milton Friedman pris uddeles til en forkæmper for ytringsfriheden. Friedman var udover at være et af det 20. århundredes store akademiske økonomer også en tænker, som lagde stor vægt på sammenhængen mellem økonomisk frihed og de øvrige frihedsrettigheder, herunder ikke mindst ytringsfriheden, som Friedman mente skulle stå så ubegrænset som overhovedet muligt,« siger han.

De tidligere vindere er Polens tidligere premierminister Leszek Balcerowicz, den kinesiske økonom Mao Yushi, den iranske forfatter Akbar Ganji, studenterlederen Yon Goicoechea fra Venezuela, tidligere premierminister for Estland, Mart Laar, den peruvianske økonom Hernando de Soto og nu afdøde britiske økonom Peter Bauer.

Læs et udvalg af Flemming Roses tekster fra de mange år på Jyllands-Posten:

Se også JP’s undervisningssite ”Det frie ord”, som er et gratis tilbud til folkeskoler, gymnasiale uddannelser og sprogcentre.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.