• Opdateret 24/02/2016 kl. 12:06

Ekspert: Verdens bedste restaurant ligger i København, og det er ikke Noma

Dansk gastronomis grand old man har sin egen hitliste med de 11 hotteste restauranter. Det skulle have været en top 10, men ikke én restaurant kunne udelades.

Artiklens øverste billede
Geranium er ifølge madanmeldernes grand old man, Bent Christensen, verdens bedste restaurant. Onsdag fik den sin tredje michelinstjerne.

Onsdag uddelte Guide Michelin sine eftertragtede stjerner til de bedste restauranter i Danmark, men er det dér, du skal booke bord, hvis du vil have en spise-oplevelse ud over det sædvanlige?

Eller er der andre restauranter, som lige er nu er hottere – også selv om de íkke er blevet belønnet med de funklende stjerner fra Guide Michelin?

Vi har allieret os med Bent Christensen, dansk gastronomis grand old man i en menneskealder og redaktør af Den Danske Spiseguide siden 1987.

En usædvanlig oplevelse

Vi bad ham give et bud på de hotteste danske spisesteder lige nu. Egentlig skulle det have været en top 10, men det endte med en top 11, fordi det var svært at vælge nogen fra. Listen tæller restauranter med michelinstjerner og en del uden - bl.a. andre tæller listen Danmarks eneste 3-stjernede michelinrestaurant Geranium i København.

»Et hot spisested er for mig et sted, hvor man ikke bare får noget spise, men hvor man også får en oplevelse og lidt mere, end man regner med. Måske er man også ude for at se eller blive set på et kendissted,« siger han.

Prislejet på disse spisesteder ligger ifølge Bent Christensen typisk på 1.500 kr. og opefter for en menu med tilhørende vinmenu.

»Nogle folk vil synes, at det er mange penge for at gå ud og spise, men selv om det koster mange penge, kan det godt være billigt, for man får meget for pengene, og ingen af de steder, jeg nævner her, er dyre.« siger han.

Her er top 11-listen i ikkeprioriteret rækkefølge:

1. Bistro Boheme (0 stjerner)

Køkkenchef Per Thøstesen leverer varen på Bistro Boheme.

»Aften efter aften er der 200 mennesker, som fylder Bistro Boheme i København. Det er et hot brasseri med franske klassikere som andekonfit, snegle i hvidløgssmør, bøf bearnaise og kalvetatar. Prisniveauet er ikke lavt, til gengæld er kvaliteten altid i top. Køkkenchef Per Thøstesen, som tidligere har været på Bali og i en periode har arbejdet for den franske mesterkok Paul Bocuse, leverer altid varen, og atmosfæren er i top.«

2. Restaurant Frederikshøj (1 stjerne)

Wassim Hallal fik sin første michelinstjerne sidste år. Det vil være urimeligt, hvis han ikke får sin anden stjerne på onsdag, mener Bent Christensen.

»Køkkenchef Wassim Hallal på Restaurant Frederikshøj i Aarhus er en generøs mand uden dikkedarer. Der er ingen kunstige attituder. Han pakker ikke tingene ind, men laver mad af det bedste af det bedste. Han har ingen begrænsninger. Det er velsmag, det drejer sig om - og i velsmagen kan der indgå mange ting, bl.a. kaviar, hummer, brisler, chokolade og nogle forrygende desserter. Han laver ikke noget, hvor man kan ”nøjes”. Det ord kender han ikke.«

3. Søllerød Kro (1 stjerne)

»Hvis man spørger alle topkokkene om, hvor de gerne vil spise, vil de næsten alle sammen svare »Søllerød Kro«. Årsagen er Jan Restorff, der er restaurantchef og kalder sig selv servitør. Han er den bedste på det felt i Danmark. Han kan læse gæsterne og se på dem, hvilke behov de har. Om de skal have en udsøgt Bourgogne eller helt anden vin til en anden pris. Brian Mark Hansen i køkkenet laver klassisk fransk mad uden slinger i valsen på et højt niveau. Søllerød Kro er et smukt sted - og vinkælderen er blandt de bedste i Danmark. Her går man hen, hvis man vil have en flaske Romanée-Conti.«

4. Lieffroy (0 stjerner)

Patrick Lieffroy laver fransk med i topklasse i restauranten i Nyborg, hvor han får hjælp fra sin far.

»Restaurant Lieffroy ligger i Nyborg, men Patrick Lieffroy og hans far, Jean Louis Leiffroy, laver mad på fransk manér fra bunden, så man føler sig hensat til en fransk toprestaurant. Faren har i mange år været køkkenchef på Falsled Kro, men hjælper nu sin søn i køkkenet. Signaturretten er Foie Gras - andelever med vilde ris og majs, sauce med syltede hindbær.«

5. Geranium (3 stjerner)

Stjernekokken Rasmus Kofoed og hans hold fra Geranium udgør verdens bedste restaurant, mener Bent Christensen.

»I min optik er Geranium i København verdens bedste restaurant. Det er oplagt, at den skal have tre michelinstjerner. Det er så hot at spise der. Man får 15-20 retter. Den første er god, den næste bedre, og sådan fortsætter det hele aftenen i omgivelser, hvor der står 22 kokke med kokkehuer inde i restauranten og laver mad. De kommer hver især hen til bordet med de retter, som de har lavet. Det hele kører, som når Barcelona spiller fodbold. Køkkenchefen er Rasmus Kofoed, som én gang har vundet Bocuse d’Or.«

6. Ruths Gourmet (0 stjerner)

»Man finder ikke en restaurant, hvor der er så meget leben om sommeren som på Ruths Gourmet i Skagen, og hvor der samtidig serveres mad af høj, høj klasse. Jetsettet fra Hellerup flytter til Skagen om sommeren, og for mange mennesker er det hot at blande sig med de rige fra Hellerup. Chefkok Dennis Juhl Jensen har afløst Michel Michaud og Torsten Schmidt, som var der for en kort bemærkning, som køkkenchef. Dennis Juhl Jensen er ung, frisk og innovativ.«

7. Noma (2 stjerner)

Noma-chef René Redzepi og hans folk er i øjeblikket i Australien.

»Et besøg på Noma er en lang, sanselig oplevelse. Den måde, de laver mad på, og den måde, som de får én til at spise myrer eller rå rejer og andre ting, som man ikke havde forestillet sig, at man kunne spise, er fantastisk. Her er man i hot selskab. Noma er i øjeblikket lukket i København, mens køkkenchef René Redzepi og hans hold er i Australien. Noma er p.t. verdens tredjebedste restaurant efter El Celler de Can Roca i Girona i Spanien og Osteria Francescana i Modena i Italien.«

8. Studio (1 stjerne)

»Nomas tidligere souschef Torsten Vildgaard har åbnet Studio lige på den anden side af vandet over for Noma. Han følger ikke Ny Nordisk-trenden slavisk, men laver bl.a. utrolige blæksprutteretter og retter med valnøddemælk. Spiser man her, er man trendy og viser, at man ved, hvor det sner. Det er spændende at spise her, fordi man kan følge med i madlavningen i det åbne køkken.«

9. Kadeau (1 stjerne)

»Kadeau med restauranter på Christianshavn i København og på Bornholm er historien om nogle bornholmere, som har væltet landet med deres uforudsigelighed. Mad, vin og optræden går op i en højere enhed, og man kan som gæst godt blive lettere chokeret. Her kan tjenerne finde på at servere maden i læderforklæder og ellers som naturen har skabt dem. Her kan man få hønsefødder eller en helstegt fisk med åbent gab og øjne. Restaurantens topkokke brillerer - bl.a. Morten Falk, som i år deltager i Bocuse d’Or, og Theis Brydegaard, som har været i Fat Duck.«

10. Taller (0 stjerner)

»Restaurant Taller i København er en venezuelansk gourmetrestaurant med meget spændende mad. Her er der rift om pladserne, man sidder næsten på lårene af hinanden, mens der trylles med fremmedartede ingredienser som okra, guava, zanis, bitter yuca og guasacaca i køkkenet. Jacob Brink Lauridsen, der tidligere har været tjener på Noma, er General Manager, mens de to venezuelanske kokke, køkkenchef Karlos Hacienda Benazuza og souschef Luis Moreno Peña er de kreative kræfter i køkkenet.«

11. Alchemist (0 stjerner)

»Man kan virkelig blive chokeret og få en stor oplevelse, hvis man er så heldig at få en af de 16 pladser i Rasmus Munks Restaurant Alchemist på Østerbro. Man sidder ved et langt bord og får serveret 45 små retter eller smage. Nogen med stor velsmag. Andre kan give én et gys. Det kan f.eks. være en kop med levende melorme, røde, gummiagtige hanekamme eller forskellige teksturer af blæksprutter. Det kan også være hønsefødder, kaninhjerne, gelerede supper eller noget, der ligner et askebæger. Man ved ikke, hvad man går ind til, og man får mange ting, som man aldrig havde forestillet sig, at man skulle sætte tænderne i. Det kan pirre én, genere én eller udfordre én. Det er en fantastisk oplevelse - som et drama på et teater eller en helt uventet aktion i en fodboldkamp. Alt det får man i rigt mål hos Rasmus Munk.«

Madanmeldernes godfather

Bent Christensen - madanmeldernes godfather.

Han er redaktør på Den Danske Spiseguide, som guider til cirka 300 danske restauranter. Derudover laver Bent Christensen også en liste med de 66 bedste restauranter i Norden, og i en årrække var han en del af den nordiske jury for World’s 50 Best Restaurants.

Bent Christensen har skrevet bøgerne “One day at elBulli”, “One day at The French Laundry & One day at per Se” og “One day at Mugaritz”, hvor han sammen med sin faste fotograf Claes Bech-Poulsen har besøgt nogle af verdens allerbedste restauranter.

Han har desuden skrevet bogen “Gastronomien i Danmark”, som giver et indblik i gastronomiens udvikling i Danmark gennem de seneste årtier.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.