Studievært advarer chefer: I kan starte en Muhammed-krise

Dansk radiostation leder efter dansk udstiller, der vil vise 31 værker af den fængslede svenske provo-kunstner Dan Park.

Artiklens øverste billede
Studieværten og journalisten Rushy Rashid føler sig forpligtet til at råbe op, når "København gøres til et terrormål", som hun udtrykker det.

Radiostationen Radio24syv's planer, om at arrangere en udstilling med 31 af den fængslede svenske provo-kunstner Dan Parks værker i København i næste uge, har udløst en skarp advarsel mod en ny Muhammed-krise.

I udstillingen indgår blandt andet en tegning af Jesus i analt samleje med profeten Muhammed og Grisling, der hopper på profeten, mens han råber "dø, dø, dø - din lede pædofile."

Beskrivelsen af værkerne har fået Rushy Rashid, studievært og journalist på stationen, til at sende et åbent brev til radioledelsen.

Udstillingen risikerer at blive "detonatoren" til en ny Muhammed-krise, skriver hun til programcheferne Mads Brügger og Mikael Bertelsen samt Jørgen Ramskov, administrerende direktør og ansvarshavende chefredaktør på radiostationen.

"Jeg mener, at vi ryger tilbage til 2005, hvis billedet med Muhammed kommer ud af den udstilling. Vi rører ved de samme følelser som i 2005, men det er værre denne gang, fordi vi samtidig er med i koalitionen mod Islamisk Stat. Der skal ikke ret meget til at starte en kamp mellem os og dem, mellem islam og Vesten, og det her kan blive tændstikken, der antænder branden," siger Rushy Rashid til Jyllands-Posten.

"Vi er inden for radaren, og det er ikke særligt klogt at gøre os til skydeskive. Konsekvensen er, at vi får opildnet nogle mennesker i den anden ende af verden, som lige nu er i krig med Vesten, og vil retfærdiggøre, at man igen skal gå efter danskere," tilføjer hun.

Dan Park blev anholdt få minutter efter at han havde åbnet en udstilling med en række provokerende plakater i et galleri i Lund i sommer. Senere er han blevet idømt skes måneders fængsel.

Mads Brügger har betegnet værkerne som "vanvittigt provokerende i alle retninger". Ud over tegningen af Jesus og Muhammed i seksuelt samvær drejer det sig om tegningen af en katolsk biskop, der får suttet sin penis af en lille dreng og et billede med en stor jødisk gris med en davidsstjerne på maven, der skider ud over Gaza. Og der er er også ting på udstillingen, der kan krænke folk, der er berørt af Utøya-massakren, oplyser Mads Brügger.

Med det her undersøger vi om, der virkelig er nogen herhjemme, der vil stå på mål for Dan Park.

Mads Brügger, programchef på Radio24syv

I sit åbne brev, som er publiceret på netværket Den Fris åbne blog., understreger Rushy Rashid, at hun "vil forsvare ytringsfriheden til mine dages ende."

"Men det er jo ikke forbudt at tænke sig om, og jeg synes det er lige slemt, om man udstiller den ene eller anden religion," siger hun til Jyllands-Posten.

Hun opfordrer radioledelsen til at stille sig selv et spørgsmål, som også var centralt under Muhammed-krisen: Skal man gøre det, fordi man kan?

"Skal man ikke tænke sig om? Det her er jo ikke en kamp for ytringsfriheden, for Dan Park har jo været udstillet før. Det er en tom manifestation, for hvad er det vi kæmper for, og hvem vil vi have i tale med det? Er det svenskerne og deres dobbeltmoral?" spørger hun retorisk og svarer delvist selv:

"Dan Park er jo ikke engang dansker, han er svensker. Lad svenskerne tage den kamp med ham. At vi udstiller hans værker i København vil gøre København  til et terrormål, og det har jeg ikke lyst til at tie stille med."

Hun siger til Jyllands-Posten, at udstillingen kommer i en ekstremt følsom tid, hvor alting spredes på rekordtid via de sociale medier.

En af de provokerende plakater, der i sommer sendte Dan Park seks måneder i fængsel i Sverige.

"Men her viser vi, at vi ikke er klar over, at alt bliver taget ud af konteksten og misbrugt. Jeg har lært efterhånden, at der er ét billede der bliver taget ud og brugt af IS, fordi det handler om at finde lige det, der kan samle ekstremistiske muslimer i udlandet," forklarer Rushy Rashid.

Mads Brügger siger til Jyllands-Posten, at ideen med udstillingen er at teste, om de danskere, der i sommer forsvarede Dan Park, da han blev fængslet og dømt, også vil gøre det i praksis.

Fredag morgen havde både Trykkefrihedsselskabet og netværket Den Fri meldt sig, men fredag middag trak Trykkefrihedsselskabet sit tilsagn, fordi tidsfristen var for stram.

"Vi går meget op i, at vores arrangementer udføres med en vis grad af professionalisme, og den korte frist gør det ikke praktisk muligt for os at stå som gallerister," siger næstformand Aia Fog i en pressemeddelelse.

Programchefen siger, at udstillingen gennemføres som planlagt, og at kulturprogrammet "AK24syv" i de næste dage forsøger at få flere gallerister til at melde sig. Radiostationen kan ikke selv være værter for udstillingen, fordi det vil være i strid med stationens public service-forpligtigelser, siger Brügger.

Og han er ikke bekymret for at udløse en ny Muhammed-krise, siger han.

Jeg synes det uigennemtænkt i en tid, hvor vi indgår i en koalition og dermed er i krig mod IS. Har vi så virkelig brug for at tiltrække os særlig opmærksomhed på denne måde?

Studieværten og journalisten Rushy Rashid, Radio24syv

"Jeg kan sagtens forstå de betragtninger, men personligt går jeg ikke rundt og frygter, at Islamisk Stat gennemfører en terrorbombning af os inden for den nærmeste fremtid. Jeg formoder, at der er andre på listen," siger Mads Brügger til Jyllands-Posten.

Der er jo nogen, der har meldt sig til udstillingen. Så har I vel bevist jeres pointe og behøver ikke at gennemføre udstillingen?

Programchef Mads Brügger på Radio24syv er ikke i tvivl om, at Dan Park-udstillingen bliver til noget.

"Ja, man kan naturligvis spørge, om det overhovedet er nødvendigt med udstillingen, når vi har bevist præmissen ved at få nogen til at melde sig som udstillere. Jeg ved ikke, hvordan det ender på mandag, men det er planen som den ser ud nu," fastslår programchefen.

Har du lidt mere kolde fødder i dag end for to dage siden?

"Ah, jeg vil sige, at jeg forholder mig til den reaktion, det har afstedkommet, men jeg er ikke skræmt fra vid og sans," svarer Mads Brügger.

Dan Park afsoner i øjeblikket seks måneders fængsel i Sverige for at have udøvet hetz mod befolkningsgrupper med en serie kunstværker, der bl.a. omfattede en plakat, der viste tre sorte mænd med reb om halsen.

Dan Parks udstilling nåede kun at være åben i få minutter, da den åbnede den 5. juli i Lund. Svensk politi lukkede den igen og beslaglagde omtrent 20 værker.

De 31 kunstværker befinder sig nu på en adresse i København, mens radiostationen leder efter en gallerist, der vil lægge vægge til udstillingen.

Ifølge avisen er værkerne lejet til udstillingen af en unavngiven fond, mens Radio24syvs kulturprogram AK24syv har betalt for at få værkerne indrammet og hængt op. Planen er at åbne udstillingen på tirsdag i næste uge og lade den køre til lørdag.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.