Annonce
Kultur

Marilyn Monroes danske dobbeltgænger er død

I 1950'erne lyste hun op på Hollywoods stjernehimmel. Danske Greta Thyssen døde for nylig i alder af 90 år.

Greta Thyssen og skuespillerkollegaen Jock Mahoney i filmen »Three Blondes in His Life« fra 1961. Foto: Golden Films Prod./Wikimedia Commons

Hun blev kendt for sin slående lighed med sexsymbolet Marilyn Monroe, for sine filmroller i USA og for sin affære med Hollywood-legenden Cary Grant.

I sidste uge døde danske Greta Thyssen − med det borgerlige navn Grethe Karen Thygesen − i sit hjem på Manhattan i New York, 90 år gammel.

Den tidligere skuespiller og model medvirkede i en stribe Hollywood- og Broadway-produktioner i 1950'erne og 1960'erne, og var en af de få danske stjerner, der opnåede relativ succes på det store lærred i USA.

Ligheden med Hollywood-stjernen Marilyn Monroe er svær at overse, men det er altså danske Greta Thyssen på billedet. Foto: IMDB
Hun blev født i Værløse i 1927 og ernærede sig egentlig som telefonist og nummerpige hos den kendte revydirektør Stig Lommer, men omkring 1950 ændrede hendes liv sig komplet. I 1949 blev hun kåret som Miss Tivoli og to år senere som Miss Danmark, og derefter lettede hendes karriere for alvor.

Den blonde skønhed tog til Hollywood, ændrede navn til Greta Thyssen og medvirkede i en række mere eller mindre succesfulde film, TV-serier og teaterstykker. Hendes mest kendte film tæller blandt andre »The Beast of Budapest« fra 1958, »Journey to the Seventh Planet« fra 1962 og den første filmudgave af bogen »Catch Me If You Can«, som i 2002 blev genindspillet med Leonardo DiCaprio i hovedrollen.

Danskerens første rolle var ganske vist som ukrediteret "body double" men for ingen ringede end Marilyn Monroe i filmen »Bus Stop« fra 1956. Ligheden med den ikoniske sexbombe var da også slående; platinblond hår og fyldige former, der gav den danske skuespillerinde tilnavnet »the blonde bombshell«.

Desuden skabte Greta Thyssen sensation ved at date filmstjernen Cary Grant (1904-1986), og blev hurtigt fast stof i magasiner og blade som model.

Over de næste 11 år nåede hun ifølge Danske Films database igennem intet mindre end fire forskellige ægteskaber.

Hun trak sig endeligt tilbage fra rampelyset i 1967 for at fokusere på familien. Senere blev hun kunstner.

Lørdag døde den 90-årige Grethe Karen Thygesen efter en omgang lungebetændelse, oplyser hendes datter til The Hollywood Reporter. Ud over datteren efterlader starletten sig en svigersøn og et barnebarn.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Klubhuset for Hollywoods danske stjerner
På Hollywood Boulevard i Los Angeles kan Nordens førende musikere, skuespillere og kunstnere nu samles under et tag. Nephew-guitaristen Kristian Riis har skabt kulturambassaden Nordic LA, der skal hjælpe skandinaver fra den kreative branche med at slå igennem i USA.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kultur
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her