Kronisk sygdom kan være lige så frygtelig som kræft

Det er på tide, at alle syge rangerer lige, og at ressourcerne ikke forbeholdes prestigefyldte lægelige specialer.

Artiklens øverste billede
At gribe til psykiatrisering af et utal af kroniske patienter for at skaffe ressourcer til kræftområdet er ikke godt nok, mener læserbrevsskribenten. Arkivfoto: Peter Hove Olesen/Polfoto

Det lyder måske som misundelse, når nogle påpeger, at kræftområdet konstant får tilført ressourcer, mens andre områder inden for sundhedsvæsenet må undvære; men det er desværre fakta.

Med ”Kræftpakke IV” skal der atter findes flere ressourcer til kræftområdet. Også denne gang skal pengene findes i det samlede sundhedsbudget. Andre områder nedprioriteres derfor atter. Trods manglende vilje til en åben politisk prioritering i sundhedssektoren, prioriterer politikerne således alligevel. Hver gang en gruppe syge opprioriteres, nedprioriteres andre. Det er logisk.

Tanken om at få kræft er angstskabende for mange mennesker; men i dag bør man faktisk i lige så høj grad frygte at få en kronisk, kompleks sygdom som f.eks. whiplash, kroniske smerter, tinnitus, irriteret tyktarm, hypermobilitet, atypiske hjertesmerter. Tilstande, som kan være totalt og livsvarigt invaliderende. Med sådanne sygdomme svigtes patienter i Danmark, fordi de uden kvalificeret hjælp til atter at blive samfundsduelige borgere placeres på sidelinjen.

Politikere og læger har nemlig valgt at psykiatrisere helt op mod 30 forskellige fysiske, komplekse lidelser (ca. 300.000 mennesker). Hvorfor?

Formentlig fordi det er det billigste. Med en psykiatrisk diagnose er behandlingen psykofarmaka og måske terapi, hvilket er langt billigere end f.eks. en tværfaglig/rehabiliterende indsats.

Desværre virker den psykiatriske behandling kun på et fåtal af de kronisk, fysisk syge. Mange får det åbenlyst værre, når deres fysiske lidelser ikke behandles. Derfor er det både samfundsmæssigt og menneskeligt en meget dårlig forretning.

For de syge er det både et overgreb og magtmisbrug. Ingen kronisk syge ønsker virkningsløs psykiatrisk behandling mod fysisk sygdom. Det synes eksperimentelt og som forsøg med mennesker.

Lad den sunde fornuft styre

Det er på tide, at alle syge rangerer lige højt. Det er på tide, at alle syge får ret til sufficiente undersøgelser og behandlinger, og at ressourcerne ikke forbeholdes prestigefyldte lægelige specialer.

Lad den sunde fornuft – og ikke angsten for kræft eller den lidt for magtfulde organisation Kræftens Bekæmpelse – styre sundhedspolitikken. Kræftpatienter skal selvfølgelig have den behandling, de har brug for; men det kan ikke vedblivende ske på bekostning af andre patientgrupper. At gribe til psykiatrisering af et utal af kroniske patienter for at skaffe ressourcer til kræftområdet, er simpelthen ikke godt nok.

Psykiatrisering af kronisk syge er fuldt ud lige så skræmmende som kræft.

Andre læser

Mest læste

Del artiklen