Jernbane i baghaven

På jernbanen mellem Hasselager og Hovedgård er 41 familier ramt direkte, og over 600 andre ejendomme ligger inden for en 300 m zone af de skitserede linjeføringer.

Artiklens øverste billede
Hvilken vej skal togene til København køre? Skal de fortsat via Skanderborg eller? Foto: Gregers Tycho

Den daværende ”røde regering” bestående af Socialdemokratiet, SF og Radikale Venstre fik med støtte fra DF og Enhedslisten vedtaget Togfonden for seks år siden.

Der er rigtig mange familier i dag, der er berørt af, at man ikke får taget stilling til, om man vil anlægge de planlagte nye jernbaner i Østjylland, som var en del i aftalen om Togfonden, eller ej.

Det drejer sig om Billundbanen, en bro over Vejle Fjord og en jernbane mellem Hasselager og Hovedgård.

På jernbanen mellem Hasselager og Hovedgård er 41 familier ramt direkte, og over 600 andre ejendomme ligger inden for en 300 m zone af de skitserede linjeføringer.

Det er ikke så meget de 41 familier, der er ramt direkte på linjen, for de kan forlange førtidsekspropriation, når de opfylder tre krav:

  • De ligger direkte på en af de tre VVM-undersøgte linjer.
  • De kan ikke sælge deres ejendom til normal pris.
  • Der er sket noget personligt i familien – familieforøgelse, død, skilsmisse, sygdom e.l.

Familier kan, når de opfylder alle tre krav, få en førtidsekspropriation – og selv om det er hårdt at fraflytte sin ejendom, kan de komme videre i livet. Nogle familier har allerede valgt denne løsning, mens andre har ”is i maven” og venter på, at politikerne kommer til en afgørelse.

Det er værre for de familier, der ikke opfylder bare ét af kravene, og det gælder over 600 ejendomme – de er stavnsbundne.

Her må de selv tage det underskud, som det evt. giver, hvis de ønsker at sælge deres ejendom.

Det kan f.eks. være en ejendom, der ligger bare 25 meter fra en af de skitserede linjer.

Ejendommen vil jo som regel blive vurderet lavere end før Togfonden, da de nu har en risiko for ”en jernbane i baghaven”.

Har familien f.eks. for 10 år siden optaget et ”afdragsfrit lån” og nu skal til at afdrage på lånet, vil den selvfølgelig gerne omlægge lånet, men nu vurderer kreditforeninger og banker, at huset er meget mindre værd, og lånet skal holde sig inden for 60 pct. af vurderingen i Aarhus-området.

Det er ikke alle, der har ”udsigt til en jernbane i baghaven”, der kan klare de krav.

Udsættelserne af afgørelsen om, hvorvidt denne jernbane skal bygges eller ej, er nu begyndt at vise sig som tvangsauktioner på linjeføringerne – på baggrund af ”en jernbane i baghaven”.

Kære politikere på Christiansborg. Få nu afgjort, om I vil bygge den jernbane fra Hovedgård til Hasselager til 3,7 mia. kr. og få 4,1 mio. færre togpassagerer om året i forhold til den nuværende jernbane over Skanderborg – beregnet af Banedanmark – for at være fire et halvt minut hurtigere i København? Eller I hellere vil bruge pengene på velfærd.

Der findes en alternativ linjeføring af jernbanen i trafikkorridoren langs E45, hvor man kan være 15,5 minutter hurtigere i København – også beregnet af Banedanmark.

Skriv din mening om forholdene i Aarhus, Østjylland og Region Midtjylland til JP Aarhus – klik her og læs, hvordan du sender et debatindlæg.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.