Demokratiet længe leve

Det er ikke godt at statsministeren bebuder en sundhedsreform. Den lægger op til at erstatte de folkevalgte regioner med et embedsmandsstyre forankret i København og styret af staten. Det er så langt fra, hvad jeg tror på, som noget forslag kan komme.

Artiklens øverste billede
Hvad er der bag regionens dør til 2019? Regionsrådets formand giver sine bud. Arkivfoto: Joachim Ladefoged

Vi lægger nu 2018 bag os. Ved nytår spørger vi hinanden: Var det et godt år? Og hvad mon næste år bringer?

For Region Midtjylland blev 2018 et travlt år med markante begivenheder. På sundhedsområdet var året præget af store flytninger. Det gælder Aarhus Universitetshospital, hvor omkring tre fjerdedele af flytningerne til den nye hospitalsby er gennemført. Også psykiatrien i Risskov er flyttet og hører nu hjemme på universitetshospitalet.

Det er en kolossal opgave for alle ansatte at få alt det praktiske kørt ind, men jeg har tiltro til, at det med fælles indsats lykkes og bliver en kæmpe forbedring for både patienter, ansatte og pårørende.

I 2019 er det Regionshospitalet Viborg, der pakker flyttekasserne og tager tilbygningen på 25.000 nybyggede kvadratmeter i brug. Det betyder ny akutmodtagelse, enestuer og bedre faciliteter til operationer og behandlinger.

Også i Horsens skal der flyttes i moderne lokaler, når nybyggeriet ”Nye Nord” bliver taget i brug i foråret. Den store tilbygning er det største af en række projekter, som skal føre Regionshospitalet Horsens op til nutidige standarder frem mod 2025.

Så der er meget godt at se frem til næste år. Også på socialområdet, der er inde i en spændende faglig udvikling til gavn for de aller svageste borgere.

Til gengæld er det ikke godt at høre statsministeren bebude en sundhedsreform. Den lægger så vidt vides op til at erstatte de folkevalgte regioner med et embedsmandsstyre forankret i København og styret af staten. Det er så langt fra, hvad jeg tror på, som noget forslag kan komme.

Der er masser af muligheder for at gøre det endnu bedre i sundhedsvæsenet uden at sætte demokratiet over styr. Vi arbejder også i dag i klynger, knyttet til de enkelte hospitaler. Det vil sige, at hospitalet, kommunerne og de praktiserende læger i området samarbejder om at skabe bedre sammenhæng i sundhedsvæsenet.

Det er der brug for. Og den kan vi levere uden storstilede reformer, der centraliserer magten i Købehavn.

I 2018 skyllede centraliseringsbølgen over området for erhvervsfremme. Det betyder, at staten nu har førertrøjen, når det gælder støtten til nye virksomheder i vores område.

Den udvikling er jeg uenig i. Jeg vil gerne den anden vej, hvor mange mennesker er engageret i udviklingen af samfundet, og hvor det er enkelt at gennemskue, hvem man skal henvende sig til, hvis man er utilfreds med en beslutning.

Så jeg vil arbejde for, at 2019 ikke bliver et centraliseringens, men et demokratiets år.

Skriv din mening om forholdene i Aarhus, Østjylland og Region Midtjylland til JP Aarhus – klik her og læs, hvordan du sender et debatindlæg.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.