Borgmester om sommerhusseminarer i topchefs afdeling: »Umiddelbart lyder det uforståeligt«

Borgmester i Aarhus Kommune Jacob Bundsgaard (S) kalder nu sagen om kritisabel forvaltning i to afdelinger under Teknik og Miljø for »meget alvorlig.«

Artiklens øverste billede
»Sagen er meget alvorlig, og som jeg tidligere har sagt, så har den skadet kommunens omdømme, siger borgmester Jacob Bundsgaard (S). Arkivfoto: Tobias Nicolai

Aarhus Kommunes øverste politiske leder, borgmester Jacob Bundsgaard (S), er fortsat fåmælt om uregelmæssighederne i teknisk forvaltning, der har kostet en topchef sit job og har ført til en politiefterforskning af forholdene i de to kommunale afdelinger Natur og Vejservice og Center for Byens Anvendelse.

Tirsdag udtalte borgmesteren sig for første gang i sagen, der begyndte at rulle i medierne for næsten to måneder siden.

Her fortalte Jacob Bundsgaard, at han mener, at der blev handlet rettidigt, da Aarhus Kommune blev bekendt med problemerne i de to afdelinger under Teknik og Miljø, som i øjeblikket undersøges af revisionsfirmaet Ernst & Young. Borgmesteren ønsker dog ikke at gå dybere ind i sagen på nuværende tidspunkt.

Som beskrevet i JP Aarhus mandag, blev hele byrådet i Aarhus Kommune, heriblandt borgmesteren og daværende rådmand i Teknik og Miljø Bünyamin Simsek (V), i 2013 opfordret til at undersøge Natur og Vejservice af en tidligere medarbejders søster.

Søsteren havde skrevet et åbent brev, som hun havde sendt til byrådet sammen med et læserbrev skrevet af sin bror, der var blevet fyret fra sit job i den kommunale afdeling. Søsteren mente, at broderens beskrivelser om bl.a. sløseri med kommunens penge og frygt for mobning og fyringer blandt medarbejdere kun var »toppen af isbjerget«, men hun fik aldrig svar fra kommunen.

Venter på undersøgelse

Ifølge borgmesteren kan kommunen først konkludere, om der blev handlet korrekt ved opfordringen i 2013, når revisionsundersøgelsen fra Ernst & Young ventes at ligge klar i begyndelsen af januar næste år. Tirsdag forklarede borgmesteren dog, at han gerne havde set, at der i 2013 var blevet truffet beslutninger, som kunne have gjort, at »man ikke havde stået i den situation, som man står i i dag«.

Da Jacob Bundsgaard første gang udtalte sig om sagen, var den tidligere topchef i Center for Byens Anvendelse, Claus Pedersen, for længst fratrådt med en fratrædelsesordning, der koster kommunen omkring 1,4 mio. kr.

Østjyllands Politi er blevet bedt om at undersøge sagen, der udover frygt for fyringer og mobning blandt medarbejdere bl.a. handler om brud på lovpligtige udbudsregler, rod i bilagene og lederseminarer i sommerhuse, hvor der er købt store mængder mad og drikke.

På et seminar med kun én overnatning i februar 2012 blev der f.eks. – foruden en lang række tilbehør til maden, chips og slik – bl.a. indkøbt følgende mad- og drikkevarer til i alt ni personer:

6,5 kilo irsk striploin oksesteg, næsten 2,5 kilo oksemørbrad, næsten to kilo lammekrone, 3 kilo hakket oksekød, fem canadiske hummere i lage, kammuslinger, to poser luksusrejer, to pakker tigerrejer, to kilo Fourme Dambert ost, en gouda chili ost, 48 øl, 30 flasker danskvand, en flaske 23-års rom og otte flasker vin.

På et andet seminar i januar 2011 med én overnatning for 10 personer, blev der bl.a. betalt for ridning, to flasker cava, fire flasker vin, en flaske gin, en flaske snaps, en flaske Fernet Branca, en flaske rom og 30 øl.

Netop sommerhusseminarerne undrer borgmesteren, som nu kalder sagen »meget alvorlig«. Jacob Bundsgaard ønskede onsdag ikke at medvirke i et interview, men ville kun besvare spørgsmål pr. e-mail.

Der er købt store mængder mad og drikke ind til lederseminarer. Er det rimeligt?

»Jeg har ikke kendskab til de nærmere omstændigheder vedrørende de pågældende lederseminarer. Umiddelbart lyder det uforståeligt. Af samme grund er det en af de sager, som nu bliver nærmere undersøgt.«

Hvorfor har du ikke tidligere villet kommentere på sagen?

»Sagen vedrører en specifik afdeling i Teknik og Miljø, og så er det rådmanden og direktøren, der er ansvarlige for at svare. Derfor har jeg naturligvis henvist til dem, da de også har det bedste udgangspunkt for at svare på de konkrete spørgsmål, der er stillet.«

»Desuden har jeg rent lavpraktisk været på tjenesterejse i Indien og Kina og derfor ikke haft mulighed for at følge sagen og svare på spørgsmål. Det håber jeg, der er forståelse for, også hos JP Aarhus, som er det eneste medie, der har efterspurgt en kommentar fra mig.«

Flere tidligere medarbejdere har fortalt, at de mener, at de er blevet fyret, fordi de gjorde opmærksom på problemer i Center for Byens Anvendelse og Natur og Vejservice. I 2013 skrev en tidligere medarbejder, at der var en frygt for mobning og fyringer blandt medarbejdere, som derfor ikke turde ytre sig kritisk til ledelsen. Hvordan har du det med, at det har været oplevelsen blandt medarbejdere i din kommune?

»Det har jeg det naturligvis ikke godt med. Sådan tror jeg hele byrådet har det. Derfor skal vi nu have undersøgt sagen til bunds.«

Hvor alvorlig mener du, at sagen er?

»Sagen er meget alvorlig, og som jeg tidligere har sagt, så har den skadet kommunens omdømme. Når de igangværende undersøgelser og politiets efterforskning er afsluttet, ved vi, hvilket omfang og karakter sagen har.«

Hvordan har du det med, at der foregår en politiundersøgelse af en af dine magistratsafdelinger?

»Jeg vil ikke mistænkeliggøre alle medarbejderne i den del af Teknik og Miljø, for kommunens medarbejdere gør jo generelt et rigtigt godt stykke arbejde. Men omvendt viser udtalelserne tydeligt behovet for de undersøgelser, der nu er sat i gang. Det er beklageligt, men desværre nødvendigt. Vi skal naturligvis til bunds i denne sag.«

Hvad mener du om Gerts Bjerregaards (V) forslag om at lave en kulegravning af hele afdelingen?

»Jeg mener, vi har sat gang i de nødvendige undersøgelser.«

Hvad bliver konsekvensen for Teknik og Miljø, hvis det står til dig?

»Det er for tidligt at udtale sig om konsekvenserne af de igangværende undersøgelser.«

Tidligere har borgmesterens partifælle Ango Winther (S) og Venstres mangeårige byrådsmedlem Gert Bjerregaard udtalt, at de mente, at der herskede en syg kultur i den tidligere topchefs afdelinger. JP Aarhus ville gerne have spurgt borgmesteren, hvad han tænker om det.

Men i det skriftlige svar, JP Aarhus modtog fra Jacob Bundsgaard, har han undladt at besvare spørgsmålet samt at svare på, hvorvidt han kan garantere, at der ikke sker lignende kritisable forhold i andre magistratsafdelinger i kommunen.

Borgmesteren havde også undladt at svare på, hvordan han i så fald ville sikre, at en sag som den i Natur og Vejservice og Center for Byens Anvendelse ikke sker igen.

Har du et tip eller en kommentar til sagen? Kontakt os uforpligtende på katrine.s.nielsen@jp.dk eller tobias.h.bodker@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.