Flygtninge bor på hotel og i boliger for folk med autisme

Ca. 100 flygtninge var indkvarteret midlertidigt pr. 1. november. Det eneste krav til boligerne er, at de er godkendt til beboelse og af brandmyndighederne.

Tidligere botilbud til folk med autisme. Ledige værelser på hotellet City Sleep In på Havnegade. Eller hos aarhusianere, som har et værelse, de kan undvære.

Steder som disse bliver i dag brugt til at indkvartere nyankomne flygtninge i Aarhus Kommune, indtil billige boliger bliver ledige til permanent brug.

Kirsten Lund Frandsen er kontorchef i afdelingen By og Bolig, som står for at finde midlertidige indkvarteringsmuligheder til flygtninge. Hun forklarer, at man hidtil har haft stor held til at finde billig indkvartering i nogle af kommunens egne bygninger og lejemål, som førhen har fungeret som f.eks. bofællesskaber for folk med handicap og døgninstitutioner.

»De eneste reelle krav er, at stedet skal være godkendt til beboelse og være godkendt af brandmyndighederne. Derudover ser vi gerne, at der er adskilte rum, så den enkelte kan lukke en dør. Og så er vores egne minimumskrav, at der er adgang til køkken og bad,« siger Kirsten Lund Frandsen.

Aarhus Kommune oplyser, at det også har været nødvendigt at tage dyrere løsninger i brug som at leje værelser på hotellet City Sleep-In på Havnegade og gøre brug af midlertidig indkvartering hos aarhusianere med ekstra boligplads. Aarhus Kommune modtog sidste år 227 flygtninge. I år er der indtil videre ankommet 359, og kommunens kvote næste år er 587.

Ifølge beskæftigelsesforvaltningen er det hovedsageligt enlige mænd, der bliver indkvarteret midlertidigt. Familier med børn bliver så vidt muligt tildelt en permanent bolig fra start.

To mio. kr. om året

Ifølge et notat udarbejdet af Aarhus Kommune var ca. 100 flygtninge indkvarteret midlertidigt pr. 1. november. Der er et huslejeloft for en midlertidig bolig på 2.122-4.592 kr. om måneden alt efter familietype. Til at dække huslejedifferencen plus istandsættelsen af midlertidige boliger har kommunen budgetteret med ca. to mio. kr. i 2015 og 2016, men ifølge notatet bliver der ekstraudgifter hvert år på ca. to mio. kr., bl.a. fordi flere flygtninge bor længere tid i midlertidige boliger end tidligere.

Som følge af at flere flygtninge søger mod Danmark, har regeringen ændret en række regler for at give landets kommuner større handlemuligheder. Bl.a. må flygtninge nu indkvarteres midlertidigt på ubestemt tid. Derudover har kommunerne fået mulighed for at lave midlertidige ændringer af planlove, så der kan etableres midlertidige boliger i erhvervsejendomme, tidligere plejehjem og skoler efter en høringsperiode på blot to uger.

Lempelsen af høringskravet har ifølge Kirsten Lund Frandsen endnu ikke været i spil i Aarhus.

»Vi har indtil videre valgt et andet setup. Men forestil dig, at vi pludselig skulle huse rigtig mange flygtninge, så har man altid skullet ud i lange høringer for at ændre en lokalplan. Det er der givet dispensationsmuligheder for nu,« siger hun.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.