Professor vil gå grundet mangel på udstyr

Danmarks førende ekspert i behandling af epilepsi-patienter, professor Mogens Dam fra Kommunehospitalet i Århus, vil sige sit job op ved udgangen af januar, hvis ikke hospitalet inden da skaffer penge til nyt udstyr.

»Fuldstændig åndssvagt!«

Så kontant betegner professor Mogens Dam manglen på vilje til at købe udstyr til at undersøge epilepsi-patienter i Jylland.

Mogens Dam, der af kolleger betegnes som Danmarks største lægefaglige kapacitet på epilepsi-området, vil ikke acceptere, at han ikke kan få det nødvendige udstyr indkøbt til Neurologisk Afdeling på Kommunehospitalet.

Derfor sætter han nu hospitalsledelsen over for et valg:

Enten skaffer hospitalet nyt udstyr eller også må Neurologisk Afdeling klare sig uden ham.

Igennem mere end et år har professoren bedt hospitalsledelsen om at få stillet en såkaldt video-e.g. til rådighed. Der er tale om et apparat, der optager sovende epilepsi-patiener på video, samtidig med at deres hjerner bliver målt for elektriske svingninger ved hjælp af særlige påsatte elektroder.

Ved at sammenligne de optagne videobilleder af patienternes reaktion med de elektroniske målinger kan udstyret bruges til at fastslå, om patienten har epilepsi og hvilken form for medicin, der kan hjælpe.

Et sæt er ikke nok

Kommunehospitalet har allerede et sæt video-e.g. udstyr. Men det er for lidt, mener Mogens Dam, der henviser til, at ventetiden på at blive undersøgt er på otte måneder. Derfor har han længe bedt om at et ekstra sæt video e.g. udstyr blev indkøbt.

»Men der har været en fuldstændig manglende forståelse for, hvad der kræves for at behandle epilepsi-patienter ordentligt. Man tror åbenbart, at bare jeg som professor i epilepsi er kommet til hospitalet, så er alt i orden. Man har ikke forstået, at det ikke længere er nok med en reflekshammer, som man kan banke folk på knæet med. Det er ikke sevet ind i hovedet på hospitalsledelsen, hvor vigtigt det er at have moderne udstyr,« siger Mogens Dam og tilføjer:

»Og nu vil jeg ikke vente længere. Jeg er træt af den varme luft fra ledelsen. Får jeg ikke inden udgangen af denne måned en garanti for, at den ekstra video-e.g. vil blive anskaffet, siger jeg mit job op. Så må man klare sig uden mig, og jeg vil behandle epilepsi-patienter fra en privat klinik derhjemme.«

Lederen af Neurologisk Afdeling, administrerende overlæge, professor Johannes Jacobsen, er enig med Mogens Dam i, at det er nødvendigt med et ekstra sæt video-e.g. udstyr.

»Vi har behov for udstyret, for vi har en lang venteliste. Der har været tale om at købe det i et års tid, men der ikke sket noget. Det har været taget op på det seneste møde med sygehusledelsen, og der er aftalt et nyt møde om i denne måned.«

Udstyret koster omkring en million kroner, hvortil der vil komme en lønudgift til en sygeplejerske i forbindelse med overvågningen af epilepsi-patienterne. En rent fysisk overvågning er nødvendig, idet epilepsi-patienterne risikerer at få flere sammenhængende anfald, idet de bliver nedtrappet i deres medicinforbrug som led i undersøgelserne med video-e.g. udstyret.

Svækkelse af indsats

Johannes Jacobsen beklager det ultimative krav fra Mogens Dam:

»En opsigelse fra Dams side vil være en svækkelse af epilepsi-indsatsen, både på hospitalet og i Danmark som sådan. Han er landets førende kapacitet, når det gælder behandlingen af epilepsi-patienter, så derfor vil hans afgang efterlade et stort hul.«

Men sygehusdirektør Jørgen Koch vil ikke lade sig påvirke af truslen fra Mogens Dam:

»Jeg er fuldstændig urørlig over for den slags trusler. Det er ikke en måde at forhandle på. I stedet må jeg henvise til, at vi netop nu er i gang med en større udredning. Den tager udgangspunkt i konkrete forhold som ventelistens længde, økonomiske muligheder og så videre. På baggrund af udredningen vil vi konkludere, om vi vil prioritere indkøb af udstyret eller ej,« siger Jørgen Koch.

»Jeg vil ikke love Mogens Dam noget som helst. Det er klart, at hans afgang ville betyde farvel til en stor kapacitet på området, men jeg synes, at han skulle gebærde sig på en måde, som alle kunne leve med.«

orla.borg@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.