»Vi giver ikke de børn, der vokser op her, en fair chance«

Enhedslisten kalder helhedsplanen for Bispehaven et overgreb, mens S og V under en ophidset byrådsdebat efterspurgte konkrete idéer fra Enhedslisten til, hvordan partiet mener, at udfordringerne i de udsatte boligområder i Aarhus kan løses. 

Artiklens øverste billede
Frem mod 2030 skal der rives seks blokke ned i Bispehaven i Hasle, og der skal opføres 530 nye private boliger. Foto: Casper Dalhoff

Byrådet havde været i gang med onsdagens byrådsmøde i fire timer og 53 minutter, da aftenens heftigste debat tog fat i de efterfølgende 49 minutter. 

Med Enhedslisten i det ene ringhjørne. Flertallet af de øvrige byrådspartier i det andet, og Det Radikale Venstre midt på gulvet. 

Emnet var to nye planer med Aarhus Kommunes og boligforeningen Østjysk Boligs fælles bud på, hvordan Bispehaven og den omkringliggende bydel skal udvikles frem mod 2030. Planerne betyder bl.a. omdannelse til seks nye kvarterer under det fælles navn Hasselhøj. Tre nye kvarterer er placeret i Bispehaven, hvor seks blokke rives ned, ligesom en række af de almene boliger bliver renoveret. Onsdag skulle byrådet beslutte, om planerne var klar til at blive sendt i høring blandt aarhusianerne. 

Men det er de ikke, fastslog Enhedslisten, som med støtte fra Dorthe Borgkvist (Liste Trivsel, Velfærd og Reel Borgerinddragelse) derfor sendte sagerne til fornyet behandling i økonomiudvalget. 

»Planen er et overgreb på de beboere, som bor i området. De har tydeligt og klart stemt imod at blive tvangsforflyttet. Det er et overgreb mod beboerdemokratiet. Nu hedder det ikke længere ghetto, men nu skal det hedde noget pænere. Vi kan aldeles ikke støtte dette. Derfor vil vi gerne have sagerne udvalgsbehandlet, så de folk, som føler sig tromlet, kan komme til udvalgsmøde,« sagde Enhedslistens Viggo Jonasen. 

Jeg ved ikke, om Enhedslisten ønsker at fastholde en hel gruppe børn og unge i social fattigdom, kontanthjælp og arbejdsløshed i et parallelsamfund.

Rådmand Bünyamin Simsek (V)

Derefter tog rådmanden for Teknik og Miljø, Bünyamin Simsek (V), ordet: 

»Jeg ved ikke, om der i Enhedslistens ideologi ikke er plads til, at kvinder i disse udsatte boligområder skal have ligestilling. Jeg ved ikke, om der i Enhedslistens ideologi ikke er plads til, at den sociale kontrol i disse boligområder skal jævnes med jorden. Jeg ved ikke, om Enhedslistens ideologi, der ikke tror på nogen religion, går ind for imamråd. Jeg ved ikke, om Enhedslisten ønsker at fastholde en hel gruppe børn og unge i social fattigdom, kontanthjælp og arbejdsløshed i et parallelsamfund, måske i håb om at de vil stemme på Enhedslistens politik. For Enhedslisten har ikke nogen bud på udfordringerne. Enhedslisten har bare en modstand,« sagde Bünyamin Simsek. 

Derefter gik borgmester Jacob Bundsgaard (S) ind i debatten. Han opfordrede også Enhedslisten til at komme med et konkret bud på, hvordan partiet mener, at udfordringerne i de udsatte boligområder i Aarhus kan løses. 

»Det er rigtigt, at beboerne ikke er enige i nogle af de greb, vi tager. Det er jeg ærgerlig over, og det håber jeg, at vi kan ændre på. Derfor håber jeg også på opbakning til planerne fra repræsentantskabet, som er den kompetente myndighed. Det handler om at skabe en bedre situation i lokalområdet,« sagde Jacob Bundsgaard, med henvisning til at beboerne i området tirsdag stemte imod Helhedsplan for Bispehaven, og at den endelige godkendelse af helhedsplanen er betinget af, at beboerdemokratiet i Østjysk Bolig godkender planen.

Forstår skepsis

»Der er alt for mange mennesker, som er uden for arbejdsmarkedet i det her lokalområde. Vi giver ikke de børn, der vokser op her, en fair chance på lige fod med andre børn i Aarhus. Det er det, som vi skal lave om. Vi kan ikke som Enhedslisten sidde på hænderne. Det ansvar vil jeg ikke have siddende på mig, så vi er nødt til at handle og skabe en positiv forandring i bydelen. Beboerne i denne boligforening har været udsat for en hel del, og jeg kan godt forstå, at der er skepsis. Det må vi gøre alt, hvad vi kan, for at få gjort til skamme,« sagde Jacob Bundsgaard, som senere i debatten langede ud efter Det Radikale Venstre.

Det kom efter et indlæg fra byrådsmedlem Mahat Yussuf (R), som konstaterede, at partiet nu gerne vil have belyst i en udvalgsbehandling, om der findes en evidensbaseret undersøgelse, der bl.a. viser, at man får beboerne i arbejde ved at flytte dem væk fra de udsatte områder. 

»Jeg har brug for at vide, om Det Radikale Venstre bakker op om de målsætninger, som vi har sat os i fællesskab. Det har man (radikale, red.) gjort tidligere, men jeg bliver en lille smule i tvivl,« sagde borgmesteren, som hurtigt fik den efterspurgte opbakningen fra rådmand Rabih Azad-Ahmad (R). 

»Det er fint, at nogen stiller det spørgsmål, men det er ikke det samme som, at vi ikke bakker fuldt op om det her. Det at flytte folk rundt omkring må vi alle sammen blive enige om, at det ikke i sig selv er noget, der flytter noget,« sagde Rabih Azad-Ahmad. 

Nedrivninger af blokke i Bispehaven er en del af udmøntning af det nationale mål fra 2018 om, at Bispehaven inden 2030 har maks. 40 pct. almene familieboliger.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.