Et berygtet kryds på Edwin Rahrs Vej er i fokus, når der skal skabes mere tryghed i Aarhus V

Et tryghedskatalog for Gellerup, Toveshøj og Bispehaven skal drøftes i byrådet. Opgør med vanvidsbilisme er blandt katalogets vigtigste punkter.

Artiklens øverste billede
»Der er desværre stadig et stort problem med især vanvidsbilisme i den vestlige del af Aarhus, særligt på Edwin Rahrs Vej,« står der blandt andet i nyt tryghedskatalog for Aarhus V. Det er en af de ting, som katalogets forslag skal forsøge at løse. Foto: Søren Vendelbo

Adfærdsdesign for at skabe mere trafiksikkerhed, tryghedsskabende design af bygninger og arealer samt mere liv i gadebilledet.

Det er blot nogle af punkterne i et nyt tryghedskatalog for Gellerup, Toveshøj og Bispehaven, som byrådet skal forholde sig til på et byrådsmøde onsdag den 9. juni.

Her er nogle af katalogets vigtigste punkter:

Opgør med vanvidsbilisme

»Der er desværre stadig et stort problem med især vanvidsbilisme i den vestlige del af Aarhus, særligt på Edwin Rahrs Vej, hvor der bl.a. køres overfor rødt og med høje hastigheder. Ifølge Østjyllands Politi er der tale om en mindre gruppe bilister, som er ligeglade med konsekvenserne ved deres kørsel, både overfor dem selv (bøder, fratagelse af kørekort mv.) og overfor andre,« står der i kataloget.

Det var netop i krydset mellem Edwin Rahrs Vej og Ringvejen, at den 23-årige Katrine Lilleøre Holm i oktober sidste år blev påkørt og dræbt på stedet af en mand, som kørte for hurtigt og over for rødt.

Der nævnes to overordnede løsningsmetoder i forhold til den utrygge trafik.

Den første handler om at inddrage lokale foreninger, nøglepersoner og rollemodeller for at skabe en kulturændring i form af nultolerance over for hasarderet kørsel.

Den anden omfatter et nyt syn på trafikafviklingen bl.a. ved hjælp af adfærdsdesign og konkrete fysiske ændringer. F.eks. ved Edwin Rahrs Vej. Det kunne være synlig nedtælling til grønt lys.

Indretning og renholdelse

»En fysisk udformning med lukkede og mørke uderum uden mulighed for opsyn afholder beboere og besøgende fra at færdes frit i områderne. Uderum med manglende renholdelse og vedligeholdelse giver et indtryk af, at ingen tager ejerskab og ansvar for udearealerne,« står der i kataloget.

Som mulig løsning foreslås bl.a., at man laver en manual for kriminalpræventivt og tryghedsskabende design af bygninger og udearealer, som kan inspirere kommende helhedsplaner, lokalplaner og udbud.

Desuden foreslås bl.a. en styrket involvering fra foreninger og beboere og en mere klar rollefordeling over, hvem der har ansvaret for renhold og vedligehold.

Aktivt byliv

Også bylivet i det vestlige Aarhus skal ifølge kataloget have et løft.

»Målet er, at Gellerup, Toveshøj og Bispehaven skal blive en del af Aarhus – fra boligområder til bydele – med et trygt og godt nærmiljø, et rigt byliv, nye byfunktioner og attraktioner. I dag opleves områderne stadig som boligområder uden liv i gadebilledet efter kl. 18.«

Derfor forslås en række initiativer, som skal give mere plads til kultur. Blandt andet støtte til spirende professionelle koncertinitiativer i området og yderligere støtte til Gellerup Art Factory. Desuden forslås det, at man søsætter en fireårig strategi, som skal tiltrække flere attraktive kulturtilbud til området.

Fritid, børn og unge

»Børn- og ungegrupperinger med uhensigtsmæssig adfærd i det offentlige rum bidrager til en negativ oplevelse af tryghed for såvel områdernes beboere som besøgende udefra.«

Som løsning foreslås bl.a., at man ansætter unge i fritidsjob som legepatruljer på områdets legepladser, og at man udvider målgruppen for ungdomsskolen til også at have tilbud til unge mellem 18 og 25 år.

»Far og mors ansvar«

Kataloget indeholder desuden forslag til at styrke den kriminalpræventive indsats samt bydelens kommunikation og image.

I Socialdemokratiet er man tilfreds med kataloget.

»Vi synes, det er et godt katalog. Det er vigtigt, at trygheden stiger i vores udsatte boligområder. Både for unge, børnefamilier og ældre. Kataloget skal ses som en del af en større enhed, hvor vi også river ned, vi renoverer, vi har beskæftigelsesindsatser og sociale indsatser og så videre,« siger politisk ordfører Anders Winnerskjold (S).

Rådmand for Teknik og Miljø Bünyamin Simsek (V) mener, at kataloget vil sikre en høj grad af forventningsafstemning mellem partierne, i forhold til hvordan forslagene skal realiseres. Han mener dog ikke, at listen er udtømmelig, og savner især én ting:

»Vi kan som bysamfund ikke påtage os dette ansvar alene. Vi er nødt til i større grad at italesætte, at det er far og mors ansvar at tage sig af deres børn og unge. De voksne i områderne skal i større grad påtage sig ansvaret for lokalsamfundet,« siger Bünyamin Simsek.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.