56 bevaringsværdige huse i Aarhus Kommune revet ned på fem år

Aarhus Kommune har haft 56 sager om nedrivning på fem år. Teknisk rådmand glæder sig over få nedrevne huse med de højeste bevaringsværdier, mens bykulturformand beklager en stigende tendens.

Artiklens øverste billede
Gammelt og nyt. Huset på hjørnet af Nørrebrogade og Knudrisgade er ikke bevaringsværdigt, kun gammelt, og nedrivningstilladelsen gælder fra starten af maj. Nabohusene er allerede revet ned, og deriblandt var et hus med bevaringsværdi fire. Foto: Marie Ravn

Bliver der revet for mange bevaringsværdige huse ned i Aarhus?

Godt spørgsmål – og svaret afhænger selvsagt af synsvinkel.

Til gengæld kan der svares faktuelt på spørgsmålet om, hvor mange bevaringsværdige huse der rives ned.

Her er svaret 56, hvis man taler om perioden 2016-2020, og hvis man udelukkende taler om huse med bevaringsværdien et, to, tre eller fire.

Det fremgår af en opgørelse fra Aarhus Kommune over sager om nedrivning af bevaringsværdige huse, herunder også huse, som kun delvis nedrives, huse, som genopføres, og huse, som endnu ikke er nedrevet.

Opgørelsen går helt tilbage til 2008 og omfatter i alt 107 sager, og den viser, at i årene før 2016 var der 10 sager eller derunder om året, men fra 2017 til 2020 har der været lidt flere sager med henholdsvis 11, 16, 12 og 11 sager.

De tal går den forkerte vej, mener Bruno Viuf Larsen, formand for Foreningen for bykultur i Aarhus:

»Udsvinget er ikke voldsomt, men der er en svag tendens til, at der er flere og flere huse, der forsvinder, og når man stort set heller ikke laver nye gennemgange af bevaringsværdige huse, så får man heller ikke sikret mere, så samlet set er jeg bange for, at vi bliver fattigere på kulturarvsdelen i Aarhus,« siger han.

Byrådet passer på

Teknisk rådmand Bünyamin Simsek (V) hæftede sig for nylig i JP Aarhus ved, at der i opgørelsen siden 2008 kun er tale om fire nedrevne bygninger med de højeste bevaringsværdier på et eller to.

»Jeg deler ikke det dystre billede, der bliver tegnet af byens udvikling og den måde, byrådet passer på byen. Vores tal viser, at i løbet af de seneste 12 år har byrådet kun besluttet at nedrive fire bygninger med bevaringsværdi et og to, og i samme periode er der kommet 23.000 nye boliger, så det billede, der tegnes af Aarhus, passer ikke med de faktiske tal,« udtalte rådmanden i JP Aarhus mandag.

Bevaringsværdige bygninger rangeres på en skala fra et til ni, hvor et er den højeste bevaringsværdi, så f.eks. domkirken i Aarhus – der også er fredet – har bevaringsværdien et.

Tallet udregnes efter en samlet vurdering af arkitektonisk værdi, kulturhistorisk værdi, miljømæssig værdi, originalitet og tilstand, hvor især de to første parametre – arkitektur og kulturhistorie – vejer tungest.

Bevaringsværdierne et-tre regnes for en høj værdi, fire-seks for middel værdi og syv-ni for lav værdi.

To i Mindegade

Blandt de nedrevne bygninger med bevaringsværdi et og to, som rådmanden omtaler, er den tidligere kaserne i Høegh-Guldbergs Gade, der blev nedrevet i 2012, en ejendom på Storskovvej, der er genopført, og en række bygninger på Nørrebrogade 44, som er en del af Aarhus Universitets omdannelse af det tidligere kommunehospital.

Med på den liste er også den aktuelle sag om ejendommen Mindegade 10 med bevaringsværdien to. Ved den ejendom skal der dog kun nedrives en bagbygning, hvorimod naboejendommen Mindegade 12A skal helt nedrives, som omtalt i JP Aarhus, og den er vurderet til bevaringsværdi tre.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.