Rådmand åbner op for flere nedrivninger i Gellerup
Brabrand Boligforening og Socialdemokratiet afviser teknikrådmandens åbning for mere nybyggeri i Gellerup.
Kvadratmeterprisen i de første renoveringsprojekter af boligblokke i Gellerup og Toveshøj ligger i det samme leje som prisen for nybyggeri.
Det viser en ny advokatundersøgelse af Brabrand Boligforening (BB), og på den baggrund åbner teknikrådmand Bünyamin Simsek (V) op for, at renoveringsprojekter ikke er den rigtige løsning, og at flere blokke end aftalt derfor kan blive revet ned.
»Vi kommer til at tage konkret stilling til renoveringsprojekter og de andre nedrivningsprojekter,« fastslår Bünyamin Simsek.
Vi agter at henholde os til den ret omfattende aftale, som er indgået med Brabrand Boligforening, og som et flertal af byrådets partier har nikket til.
Under de tilspidsede forhandlinger om helhedsplanen for Gellerup ønskede BB at fortætte og renovere, mens kommunen i højere grad ville ændre beboersammensætningen gennem nedrivninger.
Undersøgelsen viser, at omkostningerne til to af tre undersøgte renoveringer af blokke i Gellerup og Toveshøj er lige så dyre eller dyrere end nybyggeri. Netop denne sammenligning ønskede Aarhus Kommune, der fører tilsyn med alment byggeri, at få lavet, efter at BB tidligere har brudt loven ved i flere tilfælde at have påbegyndt byggerier uden endelig godkendelse.
Det er en renovering af en boligblok, A17 i Toveshøj, der har vist sig dyrere end nybyggeri. Udgiften på 116 mio. kr. svarer til en kvadratmeterpris på ca. 19.722 kr., mens nybyggeri anslås til 16.742-17.026 kr. pr. kvm.
Tallene viser, at det er vigtigt, at kommunen godkender projekternes budgetter, inden boligforeningerne kører løs, mener Bünyamin Simsek:
»Det giver kommunens tilsyn mulighed for at vurdere, hvorvidt man anbefaler byrådet at følge en renovering eller måske skønner, at renoveringsudgifterne er så høje, at en renovering ikke kan betale sig.«
Undersøgelsen tager bl.a. forbehold for, at der er tale om pilotprojekter, og at det derfor kan være svært at sammenligne med nybyggeri. Det hæfter Keld Laursen, direktør i BB, sig ved. Han understreger, at udgifterne til genhusning af beboerne også er med i det samlede regnestykke.
»Pilotblokke er dyrere end de efterfølgende renoveringer, fordi man prøver ting af, og nogle ting vil man ikke gøre igen, fordi det viser sig at være for dyrt,« siger Keld Laursen.
Han er forundret over, at Bünyamin Simsek med undersøgelsen i hånden åbner op for, at der kan ske flere nedrivninger af boligblokke i helhedsplanen:
»Det er overraskende. Al den stund vi har en aftale om, hvad der skal gennemføres af renoveringer og nedrivninger. Der er lavet en aftale, som ministeren har godkendt.«
Anders Winnerskjold, politisk ordfører hos Socialdemokratiet, siger, at partiet vil holde aftalen med BB:
»En aftale er en aftale, og den står vi ved, som den ligger nu. Vi agter at henholde os til den ret omfattende aftale, som er indgået med Brabrand Boligforening, og som et flertal af byrådets partier har nikket til.«