Kvinder skal helt frem på chefstolen

På Aarhus-kurset Potential and power lærer kvinder at køre sig i stilling til leder- og bestyrelsesposter.

Artiklens øverste billede
Flere kvinder skal være villige til at træde så meget i ledelsesmæssig karakter, at de har lyst til at gå hele vejen, mener direktør Mie Krog. Foto: Joachim Ladefoged

Selv om erhvervslivet udtrykker ønske om at få flere kvinder ind på lederposter, går det stadig alt for trægt med at finde kvindelige kandidater til de ledige stillinger.

Det mener de to erfarne Aarhus-ledere Mie Krogh og Jette Lindhard, som derfor har skabt udviklingsforløbet Potential and power for at få de kvindelige mellemledere, der har mod på mere, helt frem på chefstolen.

»Der skal flere ind i pipelinen,« siger Mie Krog, direktør for Vimavima og formand, næstformand og medlem af over 10 børsnoterede og ejerledede virksomheder.

Det her handler om at få et bredere udvalg af kvinder, som kan og vil ledelses- og bestyrelsesarbejdet, og som er villige til at træde så meget i ledelsesmæssig karakter, at de har lyst til at gå hele vejen.

Mie Krog, direktør

»Det her handler om at få et bredere udvalg af kvinder, som kan og vil ledelses- og bestyrelsesarbejdet, og som er villige til at træde så meget i ledelsesmæssig karakter, at de har lyst til at gå hele vejen.«

Målbare resultater

Mie Krog og adm. direktør Jette Lindhard fra organisationsudviklingshuset Ukon i Skejby havde i foråret de første 12 kvinder igennem forløbet, og resultatet er til at få øje på: Tre kursister har fået bestyrelsesposter, tre har skiftet job, to er blevet forfremmet, mens to har få udnævnelser.

Ifølge Jette Lindhard er den afgørende forskel, at kvinderne får en stærkere indsigt i, hvordan de effektivt bruger deres egne ressourcer.

»Vi ser på deres egen psykologi og personlighed, og så hjælper vi dem med at finde ud af, hvordan de kan bringe sig selv og deres egne ressourcer godt i spil,« fortæller hun og tilføjer:

»Kvinder er gode til at være flittige og dygtige, og så tænker de, at hvis de bare gør sig umage og skaber nogle gode resultater, så kommer det af sig selv. Men det gør det ikke. Vi pusher dem på, at de skal sige det højt. De skal formulere deres ambitioner tydeligt, så deres chef og organisation kan forstå det,« siger Jette Lindhard.

Flad karrierekurve

Potential and power henvender sig til kvinder, der allerede har en stilling som mellemleder eller funktionsleder i en større virksomhed, men hvor karrierekurven ikke længere er opadgående.

»Det er typisk kvinder i 40’erne, som egentlig har gjort det meget fint og godt kunne læne sig tilbage i jobbet og vente på, de skal på pension,« forklarer Mie Krog.

»De kunne også vælge at give sig selv nogle større udfordringer – enten ved at gå efter en topstilling i den pågældende virksomhed eller søge et andet sted hen,« foreslår hun.

12 nye kursister har i efteråret valgt at gå den vej. De får undervejs forskellige redskaber til at få italesat og fremhævet deres værdier, og så indgår de i en netværksgruppe.

»Netværk er meget vigtigt for at understøtte den her rejse. Kvinderne hjælper hinanden både med rådgivning, sparring, men også ved at anbefale hinanden og bringe hinanden i spil i deres egne netværk,« forklarer Mie Krog.

»Det handler i bund og grund om at blive bedre til det, som mænd i mange år har været skidegode til.«

Netværk er undervurderet

Kvinder har nemlig, mener kursuslederne, ofte en tendens til at arbejde målrettet og fokuseret, men at undervurdere værdien af aktiviteter i netværk.

»De skal netværke bredere og have mod på at række ud efter nye netværk ved at tage kontakt og være proaktive. Det giver udvikling og inspiration, og det er ofte også gennem netværk, at tilbuddene om bestyrelsesposter og nye stillinger kommer,« understreger Jette Lindhard.

Kvinder er ofte flittige og dygtige, men glemmer at række ud efter nye netværk, pointerer Jette Lindhard. Foto: Joachim Ladefoged

Rejsen er ikke altid komfortabel. Mange vil undervejs opleve modgang, og her er det nære netværk – medkursisterne og kursuslederne – et vigtigt holdepunkt, understreger Jette Lindhard.

»Vi bliver ved med at skubbe på og hjælpe med at holde fast, både når det går supergodt, men også når det bliver besværligt, og de kan komme i tvivl. Det er en sikker base, hvor de både bliver udfordret, men også møder opbakning.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.