»Mange flere burde tage springet ud på det dybe vand​«

Gertrud Lindberg Tefre besluttede sig for at søge nye udfordringer. Nu har hun fået et nyt lederjob og en bestyrelsespost i Roskilde Festival.

Artiklens øverste billede
Gertrud Lindberg Tefres karriere tog en ny udvikling, efter at hun var blevet mere skarp på sine værdier og ambitioner. Foto: Joachim Ladefoged

»Jeg var blevet noget tilbagelænet.«

Gertrud Lindberg Tefre, 41 år, indrømmer gerne. Mageligheden havde taget over i et ellers godt job.

Efter statskundskabsstudierne var hun hurtigt blevet sporet ind på human resources. I 12 år havde hun været ansat på Aarhus Universitet – siden 2011 som HR-udviklingschef.

Hun havde det på alle måder godt. Men det var næsten også blevet for godt.

»Jeg kendte efterhånden organisationen ud og ind, så jeg følte ikke længere, at der var så meget nerve på. Jeg vidste også godt, hvad der skulle til. Jeg trængte til at komme ud på det dybe vand, hvor jeg ikke kunne bunde. Men længe var det blot blevet ved tanken,« erkender hun.

Chefen bakkede op

Gertrud Lindberg Tefre valgte at fortælle chefen, at hun trængte til udfordringer. Hun fik opbakning, og chefen ville gerne bistå hende i bestræbelserne på at udvikle sig videre. Granskninger af diverse kursuskataloger bød imidlertid blot på mere af det, hun kunne i forvejen.

De chefer – mandlige som kvindelige – jeg kom i kontakt med, var enormt generøse. Folk puttede ikke med deres viden, erfaring og kontakter, men delte gerne.

Gertrud Lindberg Tefre, chef for HR på VIA University College

»Der var ikke rigtig noget, hvor jeg følte mig på glatis, til jeg faldt over forløbet ”Potential and power”. Det havde en vinkel, hvor jeg blev mere opmærksom på mine kompetencer og min værdi – i det hele taget at komme til at stå skarpere,« fortæller hun.

Gertrud Lindberg Tefre kom på det første hold i foråret og følte sig straks udfordret.

»Jeg blev skubbet ud af min komfortzone. Man skal kunne definere sin udviklingsplan og holde en salgstale med sine egne kompetencer. Det at skulle pitche sig selv var en uvant udfordring. Hvad kan jeg tilbyde en ny bestyrelse eller en ny arbejdsplads?« fortæller hun.

Hvor er jeg om om to år?

De øvrige 11 kursister var også ledere – typisk fra større virksomheder, organisationer eller højere læreanstalter.

»Det var forskelligt, hvad de enkelte kom med af baggrund og ønsker for fremtiden, men man skal formulere sin egen ambition. Hvor er jeg henne om to år? Fem år? Det var ret udfordrende at sætte ord på. Mange var der ikke så meget for at få et ny job, men mere for at blive skarpere på deres egen profil og blive bedre til at fremlægge over for eksempelvis direktionen eller bestyrelsen,« fortæller hun.

For Gertrud Lindberg Tefre fik det stor betydning, at kursisterne skulle samarbejde og give hinanden sparring.

»Man bliver en del af en netværksgruppe, så man på forbløffende kort tid bliver meget fortrolig og også meget direkte. Der bliver virkelig sagt nogle sandheder, når man får feedback,« fortæller hun.

»Det betyder også noget at blive bevidst om, hvad der er ens netværk. Man har nok en tendens til kun at være bevidst om de der 5-10 nærmeste, som man mødes med jævnligt. Men ved at komme i kontakt med nogle nye via sit netværk, kommer man meget videre omkring,« fortæller hun.

Givtige kaffemøder

Gertrud Lindberg Tefre inviterede således sig selv på kaffe hos personer, som hun eller hendes netværksgruppe vurderede, ville kunne give hende vigtig sparring. Hun mødte stor imødekommenhed.

»De chefer – mandlige som kvindelige – jeg kom i kontakt med, var enormt generøse. Folk puttede ikke med deres viden, erfaring og kontakter, men delte gerne,« fortæller hun og afslører, at et af møderne desuden har ført til et nyt job.

»En af kaffeaftalerne resulterede i, at jeg i sommerferien blev prikket omkring et stillingsopslag, så jeg fik et nyt job per 1. oktober som chef for HR på VIA University College. Jeg har fået et større ansvarsfelt med direkte reference til direktionen, og jeg skal være mere på, end jeg har været vant til hidtil.«

Gertrud Lindberg Tefre er mor til tre, og det har ført til flere bestyrelsesposter i forældreregi – bl.a. er hun med i bestyrelsen for et børnestrygeorkester. Hun kunne dog også godt tænke sig en post i en professionel bestyrelse, og også her viste hjælpen sig at komme fra netværket.

Sig: »Jeg kan godt«

»En af mine medkursister lod mit navn falde i den rette sammenhæng, så jeg blev tilbudt en bestyrelsespost i Roskilde Festivalen. Det, syntes jeg, ville være både sjovt og spændende, så jeg trådte ind i bestyrelsen i juni,« fortæller hun.

Kunne du tænke dig flere bestyrelsesposter?

»Jeg kunne godt have en bestyrelsespost mere. Men ikke 5 eller 10, hvis der også skal være balance i tilværelsen med et krævende job, et familieliv og fritidsinteresser.«

Hvad er dit råd til andre kvinder, som gerne vil aktivere deres karriere?

»De skal tage mod til sig og sige: ”Jeg kan godt”. Mange flere burde tage springet ud på det dybe vand, men kvinder er, tror jeg, i højere grad end mænd deres egne værste kritikere. De skal stole på, at de kan løfte opgaven, vil blive taget godt imod og mødt med generøsitet.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.