Aarhus Universitetshospital (AUH) er kåret som Danmarks bedste

Aarhus Universitetshospital (AUH) er igen blevet kåret som Danmarks bedste hospital af nyhedsavisen Dagens Medicin. Fortjenesten er medarbejdernes, siger hospitalsdirektør.

Artiklens øverste billede
Urinvejskirurgisk afdeling på AUH vandt førstepriser for bedste blærecancerbehandling og testikelkræftehandling i Danmark. Foto: Helle Arensbak

Trods udflytninger til Skejby, presset økonomi og mangel på personale er behandlingen af patienter på Aarhus Universitetshospital (AUH) fortsat Danmarks bedste.

For 11. år i træk har Dagens Medicin - nyhedsavis inden for sundhedssektoren – kåret AUH til topplaceringen i nyhedsmediets årlige konkurrence om ”Danmarks Bedste Hospital”. AUH har vundet i kategorien af universitetshospitaler, som omfatter de fire største hospitaler i Danmark. I denne kategori er Rigshospitalet i år nr. 2, Odense Universitetshospital nr. 3 og Aalborg Universitetshospital nr. 4. Dagens Medicin har undersøgt behandlingskvaliteten på hospitalerne. Nogle af tallene er helt nye, andre kan være et år gamle.

»AUH er ikke til at rokke fra pladsen. Det er en supertanker, som ikke er berørt af, at der har været udfordringer i det seneste år. Årsagen til, at AUH vinder igen er, at hospitalet har et meget højt bundniveau på alle behandlingsområder. AUH performer virkelig godt hele vejen rundt. Det er meget få områder, hvor AUH ikke ligger højt på vores skala,« siger chefredaktør Nicolai Döllner, Dagens Medicin.

AUH opnåede i 2016 13 førstepladser blandt de forskellige former for behandlinger og undersøgelser, som hospitalet er blevet vurderet på i konkurrencen. I 2017 fik AUH 11 førstepladser og i år 10. AUH scorer i årets måling af den samlede behandlingskvalitet 94,9 såkaldte indekspoint ud af 100 mulige. Rigshospitalet opnår ligesom Odense Universitetshospital 93,4 point. Sidste år var Odense Universitetshospital tæt på at rykke fra AUH, men det har nu ændret sig.

»Der er en meget høj kvalitet på AUH, som kun kan være der, fordi man har bygget på gennem mange år. Samtidig er der en særlig arbejdsproces på AUH, hvor man har en god indstilling til, at man vil hanke op i tingene hele tiden,« siger Nicolai Döllner.

Glad hospitalsdirektør

Hospitalsdirektør Poul Blaabjerg er glad for resultatet, men han er også optaget af udviklingen i 2019.

»Det er igen et flot resultat. Vi har trukket hårdt på vores dedikerede folk. Mange knokler, så fortjenesten for årets resultat er absolut medarbejdernes. De forhold at der er pres på økonomien, på antallet af behandlinger og at vi er flyttet, har ikke betydet, at vores faglighed er blevet kompromitteret. Men vi skal holde øje med fagligheden og arbejdsmiljøet i 2019. Flytninger af det omfang, som vi har gennemført i løbet af i år, kan ikke undgå at kunne mærkes. Derfor kan der været noget, som påvirker næste års måling,« siger Poul Blaabjerg med henvisning til, at AUH i løbet af 2018 har flyttet et række store afdelinger fra de gamle hospitalsbygninger på bl.a. Nørrebrogade. I 2019 vil AUH’s godt 10.000 ansatte være samlet i Skejby.

Det er igen et flot resultat. Vi har trukket hårdt på vores dedikerede folk.

Poul Blaabjerg, hospitalsdirektør, AUH

Poul Blaabjerg er også stolt af de 10 behandlingsområder, hvor AUH ligger i top på landsplan.

»Men de 10 behandlingsområder gør det ikke alene. Vi har en grundlæggende høj faglighed, som er årsagen til, at vi fortsat kan kalde os landets bedste hospital,« siger Poul Blaabjerg.

Dagens Medicin har analyseret alle tilgængelige nationale data om kvaliteten af behandlingerne på landets sygehuse. I kåringen indgår også data fra Landsundersøgelsen for Patientoplevelser (LUP), hvor patienter landet over er blevet bedt om at svare på, hvor tilfredse de har været med deres besøg på hospitalet. Men det er altovervejende kvaliteten af behandlingerne, der er afgørende for, hvilket hospital der bliver Danmarks bedste. Patienttilfredshed vægter i målingen med 10 pct.

Hårdt år

Ifølge Jacob Gøtzsche, som er fællestillidsrepræsentant for sygeplejersker og radiografer på AUH, er der ingen tvivl om, at medarbejderne er både glade og stolte over den høje placering i kåringen igen.

»Det er alene medarbejderne, som har drevet det hertil igen. Men der en bagside. De ansatte på AUH er fleksible langt ud over, hvad der er rimeligt, og det har været et hårdt år for alle medarbejderne. Personalet på AUH er glade for, at man laver noget, som patienterne er glade for. Vi vil også gerne behandle så mange som muligt, men mange borgere vil gerne behandles på Danmarks bedste hospital, og det presser. Så der er en stor efterregning, som medarbejderne skal betale. Det skal også håndteres,« siger Jacob Gøtzsche, der er bekymret for om den aktuelle udsigt til et underskud på 130 mio. kr. i 2019 vil resultere i en ny sparerunde på hospitalet.

Samtidig med at økonomien er presset, er regionshospitalerne i Region Midtjylland kendetegnet ved en produktivitet over landsgennemsnittet, hvorimod Aarhus Universitetshospital ligger under.

Region Midtjylland rydder bordet

Mens Aarhus Universitetshospital bliver nummer et i sin kategori, så er Regionshospitalet i Viborg nu nummer et i kategorien for mellemstore hospitaler, mens Regionshospitalet Silkeborg er landets bedste hospital i opgørelsen for mindre hospitaler. Regionsformand i Region Midtjylland Anders Kühnau (S) mener, at det betyder ekstra meget at få anerkendelsen fra Dagens Medicin igen i år.

»Hospitalerne i Region Midtjylland har en fantastisk evne til at præstere, mens vi er under pres. Det er utrolig flot, at det igen er lykkedes for personalet, og de skal have rosen for hele dette resultat. Arbejdskulturen til at ville løse opgaverne er rigtig god,« siger Anders Kühnau, der fastslår, at regionsrådet er optaget af at fastholde AUH som landets førende hospital.

»Det skal vi kæmpe lidt hårdere for i de kommende år. AUH skal have spydspidsfunktioner, og vi skal fortsat investere i AUH. Det har en betydning, at der skal være plads til at være fyrtårn inden for en række områder. Ikke indenfor alle områder, for vi skal ikke være dygtigst til alt. Men vi gerne være med i toppen og levere en solid kvalitet. Vestdanmark skal have et af de allerbedste hospitaler i landet, og det er vigtigt, at vi som politikere støtter op om det,« siger Anders Kühnau.

Region Midtjylland samler senest i 2019 alle sine hospitalsfunktioner i Aarhus i Skejby, og i januar 2019 åbner Dansk Center for Partikelterapi på AUH.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.