Persontest i skolen vækker kritik
Lærere og forældre er imod et forsøg i Aarhus Kommune, hvor elever får målt deres personlige og sociale færdigheder.
Aarhus Kommune har siden skoleårets begyndelse arbejdet sammen med et firma om udvikling af et it-baseret redskab, der skal måle skoleelevers motivation, kreativitet og selvværd.
Selv om projektet kun er få måneder henne og indtil videre kun gennemføres på tre folkeskoler og ungdomsskolen Ung i Aarhus Nord, møder det allerede kritik fra flere sider fra forældre, lærere og børne- og ungerådmand Thomas Medom (SF).
»Vi synes, det går langt over stregen,« siger formand Janus Boye fra Skole og Forældre Aarhus, som repræsenterer skolebestyrelser og forældre til børn i folkeskolen.
Der findes masser af andre dialogværktøjer, så vi kan ikke forstå, det overhovedet er nødvendigt.
»En ting er at måle på en karakter. Dem er der så kommet mange flere af. Dertil kommer trivselsundersøgelser, og nu skal vi så også måle børnenes personlighed,« konstaterer han.
Forbeholden rådmand
Bag projektet står firmaet Nordic Metrics, som ifølge sin hjemmeside sammen med en gruppe forskere og i første omgang i samarbejde med Københavns og Aarhus kommuner har udviklet it-redskabet Udvikling i Livsfærdigheder. Det er tænkt som en måde at vurdere udviklingen i elevernes personlige og sociale færdigheder på. Københavns Kommune har dog siden trukket sig fra samarbejdet, og børne- og ungerådmand Thomas Medom (SF) erklærer sig »forbeholden« over for projektet, som blev aftalt, inden han blev ansvarlig for skoleområdet.
»Jeg har som udgangspunkt en kritisk indstilling, men forbeholder mig også retten til at blive klogere,« siger rådmanden.
»Hvis det nu er et screeningsredskab, der støtter en samtale og nogle lærere med den uddannelsesparathedsvurdering, de alligevel skal lave, så kan det godt være, at der er noget i det, som kan bruges fremadrettet,« siger rådmanden.
Han vil afvente en kommende evaluering, inden han vil tage stilling til projektets videre skæbne.
»Det skylder vi de fagfolk og børn, der nu har brugt kræfter på at bruge redskabet,« siger han.
Ligner en test
Formand for Århus Lærerforening Jesper Skorstengaard bryder sig ikke om metoderne, der anvendes i målingen.
»Vores holdning er, at det er godt at have et værktøj, som skaber dialog mellem lærere og elever. Men vi kan slet ikke forstå, hvorfor man skal have noget, der ligner et testmateriale og udmønter sig i en score. Der findes masser af andre dialogværktøjer, så vi kan ikke forstå, det overhovedet er nødvendigt,« siger Jesper Skorstengaard.
Skoleleder Carsten Aude fra Sabro-Korsvejskolen, der er med i projektet, afviser, at der er tale om en test.
»Scoren er noget kvalitativt for den enkelte og kan ikke sammenlignes fra elev til elev. Det er lidt det samme med personlighedstest, når man søger et job. Hvis to kommer ud med den samme profil, er ansøgerne alligevel unikke, og ansættelsesudvalget må stadig have en samtale med dem for at kunne vurdere dem til stillingen,« forklarer han.