Nyt mineral fundet på Island og opkaldt efter dansk familie
En nysgerrig - og modig - islandsk geolog har i en kogende åbning i Heklavulkanen fundet et nyt mineral, der nu opkaldes efter tre danske videnskabsmænd.
Gullige jordskorper fra en kogende varm åbning i den islandske vulkan Hekla har vist sig at indeholde et hidtil ukendt mineral.
Det er netop blevet bekræftet i den seneste udgave af det videnskabelige tidskrift Mineralogical Magazine, skriver Videnskab.dk.
Det var ifølge mediet den islandske geolog Sveinn Peter Jakobsson, der efter vulkanens voldsomme udbrud i 1991 sikrede sig materiale fra sprækker i den 170 grader varme lava.
Jordskorperne er siden blevet undersøgt på et laboratorium på Københavns Universitet, og det viser sig nu, at de har gemt på et nyt mineral.
Mineralet har allerede fået sit navn, og det er blevet opkaldt efter en dansk familie, der har spillet en stor rolle inden for videnskaben.
»Vi har valgt at kalde mineralet for topsøeite efter Topsøe-familien. Når man har en dansk familie, som har givet så mange vigtige personer til videnskaben, så synes jeg, der er grund til at opkalde et mineral efter dem,« fortæller Tonci Balic Zunic, som er lektor i mineralogi og krystallografi på Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet, til Videnskab.dk.
Topsøe-familien står bag den danske kemivirksomhed Haldor Topsøe, der blev grundlagt af civilingeniøren Haldor Frederik Axel Topsøe i 1940, og som siden har beskæftiget sig med katalysatorer og krystallografi. Sidstnævnte værktøj anvendes til at studere bl.a. mineraler.
Topsøeite-mineralet er et af i alt syv nye mineraler fra Island, der er beskrevet siden 2009. Det består ifølge den online mineraldatabase Mindat.org af grundstofferne jern og flour, lige som det også indeholder vandmolekyler. Den kemiske forbindelse ser således ud:
FeF3(H2O)3
Et mineral er et naturligt forekommende homogent og fast stof med en defineret krystalstruktur, og der er i alt ca. 5.200 kendte - og godkendte - mineraler på verdensplan. Der bliver hvert år opdaget nye mineraler, som skal godkendes af Den Internationale Mineralogiske Forening (IMA).