Europa

Tidligere PET-chef: »Man bør overveje ny strategi over for terrorister«

Vi har længe brugt den hårde metode, det er måske tid til en ny taktik, mener ekspert.

Hans Jørgen Bonnichsen, som er tidligere chef for PET, mener, at vi bør overveje en ny strategi i bekæmpelsen af terror. Foto: @Zach_bruce/twitter

Som reaktion på det formodede terrorangreb i Manchester, der fandt sted i aftes, mener tidligere PET-chef Hans Jørgen Bonnichsen, at vi bør overveje ny taktik i kampen mod terror.

»Vi har længe brugt den knyttede næve, men hvad har det hjulpet? Måske vi skulle prøve med den fremstrakte hånd,« siger han.

Terrorekspert efter Manchester-angreb: De går efter blødere mål nu

Vi skal lade være med at glorificere dem som hellige krigere
Hans Jørgen Bonnichsen, tidligere chef for PET.

Angrebet skete på Manchester Arena, kort efter sangerinden Ariana Grande havde afsluttet sin koncert. En selvmordsbomber sprængte sig selv i luften, og 22 personer døde, heriblandt børn og teenagere. Derudover er 59 personer meldt sårede.

Årsagen til angrebet er endnu ikke fastlagt, men politiet efterforsker i øjeblikket hændelsen som en terrorhandling. Det bliver undersøgt, om selvmordsbomberen var alene om angrebet, eller om han handlede på vegne af et radikalt netværk.

Øjenvidne: Stilhed og derefter panik efter angreb i Manchester

»England var i den næsthøjeste beredskabstilstand. Så vi må erkende, at der aldrig kan være 100 procent garanti for sikkerheden,« siger Hans Jørgen Bonnichsen.

Han understreger, at vi længe har brugt hårde metoder i terrorbekæmpelsen, men at vi måske bør skifte strategi og kigge efter andre løsninger. Så i stedet for bombning, dronekrig og tortur bør vi imødekomme dem, som potentielt kunne blive fremtidige "krigere".

Drab er bare et redskab til at skabe frygt
Hans Jørgen Bonnichsen, tidligere chef for PET.

»Hvis man ser på de personer, som udfolder terror, så er det tabte mennesker uden fremtid. De er blevet marginaliseret på en måde og føler derfor, at de kan eksistere gennem ekstreme handlinger, fordi de bliver hædret,« siger han.

Han mener, at vi bør rette opmærksomheden mod disse mennesker og på den måde forebygge, at folk tilslutter sig terrororganisationer som IS.

»Tænk hvis man kunne få fat i dem i tide og fortælle, at vold kun medfører en voldeligere verden,« siger han og tilføjer, at indsatsen både kan sættes ind i børnehavealderen, hos forældrene og i skolesystemet.

Manchesterangreb skete på årsdagen for terrorangreb mod soldat

I forbindelse med en større satsning på en blødere strategi mener Hans Jørgen Bonnichsen også, at der bør prioriteres flere penge dertil.

»Kigger man på midlerne, er der et skrigende misforhold,« siger han med henvisning til den milliard, som senest blev fordelt mellem Forsvarets efterretningstjeneste og Politiets efterretningstjeneste. Han pointerer, at man kunne have tildelt flere midler til det forskningsmæssige og det præventive arbejde.

Desuden understreger han, at vi generelt bruger en forkert diskurs, når vi omtaler terroristerne.

»Vi skal lade være med at glorificere dem som hellige krigere - det tiltrækker unge mennesker. De er ikke andet end usle kriminelle,« siger han.

Han fortæller, at det ikke er selve drabene, der er målet med angrebet, men den frygt, som et angreb skaber.

»Drab er bare et redskab til at skabe frygt,« siger han.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Camping 2018: Fire spørgsmål om campingtendenser
Eksperten Anne-Vibeke Isaksen fortæller om aktuelle campingtendenser og viser vej til nogle af de mest specielle og spændende campingpladser, det er værd at besøge i Danmark og Europa i 2018. 
Se flere
Biler
Tænk dig godt om, før du køber en brugt dieselbil
Udbuddet af nyere brugte dieselbiler er pænt. Du skal helst gå efter en model med de nye Euro 6-motorer og dagligt køre motoren driftsvarm, for at det er en god idé, siger eksperter. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her