Sådan vil Køln undgå endnu en nytårsaften fra helvede
Denne gang skal det gå godt. Den 31. december sætter byen 1.500 politibetjente, 600 sikkerhedsfolk og en verdensberømt lys-kunstner ind for at undgå nye masseoverfald.
Berlin
Omtrent 2.100 betjente og andre beskyttende kræfter skal være på gaden.
Gadearbejdere vil cirkulere.
Veje og broer vil blive spærret af.
Banegården og pladsen foran vil blive overvåget af masser af videokameraer.
På en velbesøgt pressekonference forklarede flere repræsentanter for byen Køln og for politiet, hvordan den vil sikre sig, at nytårsaften 2015 ikke gentager sig.
Her blev flere af byens kendte pladser scene for tyverier, voldelige og seksuelle overfald samt voldtægt.
Myndighederne har fortsat ikke det fulde overblik over, præcist hvad der foregik. Men politiet har siden modtaget over 1.200 anmeldelser.
Og sikkert er det, at de 140 politifolk, som var afsat til opgaven, ikke slog til. Til en start reagerede de for langsomt. Dernæst var de ikke nok til at forhindre, at der blev begået flere overfald. Efterfølgende forsøgte de at fortie og forklejne rædslerne
Ny politichef
Allerede i januar måtte den lokale politichef gå af.
På pressekonferencen gjorde hans efterfølger, Jürgen Mathies, det klart, at han, personligt ikke glemmer, hvor mange kvinder der lider under traumatiske hændelser fra nytårsaften.
Det vækker ”medfølelse, vrede og forfærdelse, fordi politiet ikke var i stand til at være der, da folk havde brug det. Det må ikke gentage sig,” sagde han og understregede, at politiet nu sætter alt ind på at gøre det muligt at fejre årets slutning i Køln på fredelig og sikker vis.
Holder øje med Facebook
Op til nytårsaften overvåger politiet også Facebook, Twitter og andre sociale medier. En ekspert vurderer, at mange af mændene aftalte at komme til Køln nytårsaften via Facebook og den gratis kommunikationstjeneste WhatsAp.
Det handler, forklarer politiet, om at have en ide om, hvordan stemningen er.
Der vil også være tolke til overvågningen – det menes, at to ud af tre overfaldsmænd var fra enten Marokko eller Algeriet.
Kunst med lys
På pressemødet var også den internationalt anerkendte tyske lyskunstner Philiip Geist.
Han vil nytårsaften folde et lysshow ud, som både vil oplyse domkirken og andre steder på pladsen foran kirken. Samtidig kan borgerne i Køln bidrage med ord, tegn og farver, som så vil indgå. Ideen er at bruge kunsten til at skabe nye oplevelser i Køln, forklarede kunstneren.