Terror-ekspert: »Det virker som om, angriberen havde endnu en fase, han ikke nåede«

Ifølge en ekspert tyder alt på, at IS står bag angrebet i Nice, og at angrebet kunne have været endnu værre.

Indtil videre meldes 84 mennesker dræbt og adskillige hårdt såret i Nice efter det, den franske præsident Francois Hollande har kaldt et terrorangreb.

Ifølge den svenske terrorekspert Magnus Ranstorp, der er tilknyttet institut for sikkerhed ved Försvarshögskolan i Stockholm og har forsket i al-Qaeda og Islamisk Stats (IS) terror, tyder meget på, at netop IS på den ene eller anden måde står bag angrebet i Nice.

»Angrebet har bestemt IS-kendetegn. Jeg så, at den franske ambassadør i USA tweetede, at Frankrig er under angreb fra islamisk terrorisme, og at Frankrig vil øge sine angreb på IS. Al-Qaedas blad, Inspire, havde også en artikel i 2010 om netop at pløje en bil gennem en menneskemængde, mens IS-ledere også har opfordret til den slags angreb,« siger Magnus Ranstorp til Jyllands-Posten.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Han tilføjer, at timingen i angrebet ikke virker tilfældig. Fokus har været på Frankrig den seneste tid med afholdelsen af EM i fodbold og det igangværende Tour de France, og så skete angrebet på den franske nationaldag.

»Bastilledagen er fejringen af frihed og demokrati. Det er den nationale fejring af fransk frihed, og dermed står dagen for ting, som IS hader.«

Selve angrebet skete ifølge det, der hidtil er kommet frem, ved at en lastbil ved 22.30-tiden kørte zig-zag i næsten to kilometer gennem en menneskemængde, der var samlet på havnepromenaden i Nice for at se et fyrværkerishow, der skulle markere den franske nationaldag.

Lastbilen kørte næsten to kilometer gennem en menneskemængde, inden skud fra politiet dræbte terroristen. Her ses lastbilen med skader i fronten og skudhuller i både forruden og siden af førerhuset. Teknikere fra fransk politi er ved at undersøge lastbilen for spor. Foto: Sasha Goldsmith/AP

Ifølge Ritzau siger kilder tæt på efterforskningen, at der i lastbilen blev fundet skydevåben og sprængstoffer, og det har også været fremme, at gerningsmanden nåede at affyre skud, inden han blev skudt og dræbt af tililende politi.

Det er dog usikkert, hvor meget gerningsmanden nåede at gøre brug af sine våben, men alene det at han angiveligt havde dem med tyder på, at angriberen havde planer ud over at køre folk over med lastbilen, siger Magnus Ranstorp:

»Det er interessant, hvis de fandt våben i bilen. Det kan tyde på, at angriberen havde planlagt en fase to, hvor han ville ty til arsenalet i bilen. Dermed kunne der have været endnu en fase i angrebet, og angrebet kunne faktisk have været endnu værre.«

Ambulancer ses her på stedet for terrorangrebet i Nice. Der er fredag morgen meldt om 84 dræbte, og adskillige er hårdt sårede. Foto: Claude Paris/AP.

Om angrebet med lastbilen, som ikke er set tidligere i Europa men tidligere er sket i f.eks. Israel, siger Magnus Ranstorp:

»Det viser, at det hele tiden udvikler sig. Denne her type angreb er noget, den franske efterretningstjeneste havde ventet, men det er svært at forhindre. Man må have bevæbnede sikkerhedsstyrker, som er ude på gader og stræder, og som er klar til at reagere hurtigt. Efter det seneste angreb i Paris (i november 2015) lovede politiet der, at det fremover ville kunne reagere med tungt bevæbnet politi på 15 minutter, men måske man nu skal se på, hvad man mere kan gøre og opdatere sikkerheden for at forhindre denne type angreb.«

Ingen har endnu taget skylden for angrebet i Nice. Over for Ritzau tilføje Magnus Ranstorp, at netop Frankrig har været hårdt ramt af terrorangreb de seneste år, og at der er en vis logik i dette. Han peger på, at der er omkring 2000 franske krigere i den syriske borgerkrig, hvoraf en del vender tilbage til Frankrig med ønsket om at angribe landet.

»En anden grund er, at fransktalende personer sidder i spidsen af Islamisk Stats eksterne kommandocentral inde i Syrien. Så personer, der planlægger terrorangreb i Europa, taler fransk, og flere af dem er franske,« siger Magnus Ranstorp ifølge Ritzau.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.