Dansk øjenvidne i Nice: »Lastbilen pløjede igennem menneskemængden lige foran mit hotelvindue«

Aarhusianske Peter Schou var på gaden i minutterne efter, at en lastbil kørte igennem en menneskemængde og dræbte 84 personer i Nice.

Artiklens øverste billede
Peter Schou sad på sin altan og så lastbilen pløje sig gennem menneskemængden, der var ude for at fejre Bastilledagen. Foto: Luca Bruno/AP

En ellers rolig aften på Hotel West End ved solkysten i Nice blev på under to minutter forvandlet til drab og massakre lige foran danske Peter Schous hotelvindue.

Han sad på altanen, da han hørte et stort brag, som kom fra en lastbil, der kørte igennem de opsatte afspærringer i forbindelse med folkefejringen af Frankrigs nationaldag, Bastilledagen. Herefter bragede lastbilen igennem det, Peter Schou beskriver som en slikbutik.


Pløjet ned af lastbil: Mindst 80 dræbt i Nice

Hotellet, hvor han bor, ligger på den gade, hvor mere end 80 mennesker blev dræbt torsdag aften i det, som Frankrigs præsident François Hollande beskriver som et terrorangreb.

»Det hele gik så stærkt og tog under to minutter. Da lastbilen var tættest på, var den 10 meter fra mit hotelvindue. Jeg søgte tilflugt i den centrale del af hotellet, fordi jeg frygtede, at der var en bombe i lastbilen,« siger Peter Schou.

Føreren af lastbilen er endnu ikke bekræftet, men AFP og lokale aviser skriver, at der er fundet id-papirer i lastbilen tilhørende en 31-årig mand fra Nice med tunesiske rødder. Sikkert er det dog, at føreren blev stoppet af adskillige politiskud.

Peter Schou fortæller da også, at han hørte mellem 100 og 150 pistolskud fra gaden i løbet af ca. et halvt minut, inden han instinktivt selv løb ud på gaden for at hjælpe.

»Jeg havde ikke troet, at så mange var døde. På vejstykket foran hotellet lå 10-12 døde og ved slikbutikken lå yderligere tre. Det er klart, at det var et grumt syn, når et så stort køretøj pløjer igennem en menneskemængde. Ben og arme pegede den forkerte vej, og det var tydeligt, at nogle allerede var døde, da jeg kom ned på gaden,« fortæller han.

»Jeg mødte en lille pige med sin moster i hånden. Pigens mor var desværre en af dem, som lå på gaden.«

Efter lidt tid blev Peter Schou sammen med de andre civile, som var løbet på gaden for at hjælpe, bedt om at forlade området af politiet.

»Det var tydeligt, at det var Bastilledagen, fordi redningsmandskabet virkede uorganiseret, og flere fra politiledelsen kom først efter noget tid. Mange kom tydeligvis fra fester og fejringer af nationaldagen. Så på den måde var det en ekstra uheldig dag, at sådan en massakre skulle ske,« siger danskeren.

Når Peter Schou kigger ud over gaden dagen derpå, er det et syn, er der stadig afslører tydlige tegn på, hvad der skete aftenen før.

»Der er sat metalafspærringer op, og der er politi ved alle sideveje til gaden. Der ligger stadig lig under hvide lagner, fordi retsmedicinerne er ved at foretage de sidste analyser. Det står i ret skarp kontrast til den solkyst med strand, som er rammen om massakren,« siger Peter Schou.

Fredag morgen kl. 8 har han endnu ikke fået tilladelse til at forlade hotellet, men han bliver sammen med andre hotelgæster fløjet hjem senere på dagen.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.