Overblik: 50 års dødelige terrorangreb i Europa – det var værre i 70'erne og 80'erne

Bombningerne i Bruxelles er blot de seneste i en lang række terrorangreb i Europa. Men faktisk var det meget værre i 70'erne og 80'erne.

Artiklens øverste billede

Denne uges terrorbombninger i Bruxelles lufthavn og metro har kostet over 30 mennesker livet og såret op mod 270. De brutale angreb skriver sig dermed ind i en lang og blodig historie om terrorisme på europæisk jord – hvilket oversigten nedenfor alt for tydeligt viser.

Men selvom det kan opleves som om, at terrorangreb og bombesprængninger i Europas hovedstæder er blevet ugentlige begivenheder med flere og flere tabte menneskeliv som resultat, ja, så er det faktisk ikke tilfældet.

Tværtimod var 00'erne og begyndelsen af 10'erne sjældent fredelige år målt i antal vesteuropæiske ofre for terrorisme. Det fremgår af Global Terrorism Database's opgørelse over de seneste knap 50 års terrorangreb.

I 1970'erne og 1980'erne blev der således slået langt, langt flere mennesker ihjel i terror i Vesteuropa end i dag. Det skyldtes hovedsagligt den nordirske separatistbevægelse IRA's mange bombninger i Storbritannien, den baskiske selvstændighedsbevægelse ETA's angreb i Spanien og den venstreekstreme Rote Armee Fraktions aktioner i det daværende Vesttyskland. Dertil kommer en række højreekstreme og neo-fascistiske grupper primært fra Sydeuropa, som i dag er gledet mere eller mindre i glemmebogen.

Siden årtusindskiftet og 11. september er det i altovervejende grad den islamistiske terror, der har kostet liv i Europa (med Breivik i Norge, som den tydeligste undtagelse), og frygten for netop islamistiske angreb har ført til flere terrorpakker og betydelige nye beføjelser til myndigheder og efterretningstjenester i jagten på terroristerne.

Dødelig jihad-terror er dog stadig et relativt nyt fænomen i Vesteuropa, selvom terrorisme bestemt ikke er nyt – og som nævnt var dødstallene altså betydeligt højere tilbage i 70'erne og 80'erne:

Terrordræbte i Vesteuropa siden 1970:

De seneste års værste angreb i Europa:

Her er overblik over nogle af de seneste år mest alvorlige angreb:

Paris – 13. november 2015: Flere mænd bevæbnet med automatvåben og selvmordsbomber angriber nationalstationen State de France, koncertstedet Bataclan og gadecafeer i Paris. 130 mennesker bliver dræbt. IS tager skylden for angrebet. En af de medvirkende, 26-årige Salah Abdeslam, bliver anholdt i Bruxelles 18. marts 2016.

Istanbul – 19. marts 2016: Fire mennesker bliver dræbt og mindst 36 såret da en selvmordsbomber sprænger sig selv i luften på Istanbuls hovedstrøg, Istiklal. Terrororganisationen Islamisk Stat (IS) tager efterfølgende skylden for angrebet, som blev udført af tyrkeren Mehmet Öztürk.

Ankara – 17. februar 2016: Midt i myldretiden eksploderer en bilbombe i Tyrkiets hovedstad Ankara. Målet ser ud til at være tyrkisk militærpersonel, som kørte forbi i det øjeblik, hvor bomben blev detoneret. 28 personer bliver dræbt og mindst 60 såret. Bombningen var den tredje i Tyrkiet siden årsskiftet. Henholdsvis 14. og 12. januar havde to bombeangreb kostet sammenlagt 18 mennesker livet. En selvmordsbomber fra Islamisk Stat dræbte 12, mens ingen endnu har taget skylden for angrebet 14. januar, hvor seks blev dræbt og 39 såret.

Ankara – 10. oktober 2015: To bomber dræber over 100 mennesker ved hovedbanegården i den tyrkiske hovedstad. Flere hundrede bliver såret. Terrororganisationen Islamisk Stat menes at stå bag angrebet, men officielt har ingen taget skylden.

Betjente lægger blomster ved Krudttønden på Østerbro dagen efter angrebet.

København – 14. februar 2015: Den 22-årige Omar El-Hussein angriber kulturhuset Krudttønden og den jødiske synagoge i København. Filmmanden Finn Nørgaard og den frivillige vagt Dan Uzan bliver slået ihjel og seks politifolk såret. Omar El-Hussein bliver dræbt under skudveksling med politiet tidligt om morgenen den 15. februar.

Paris – 7. januar 2015: Bevæbnede mænd - brødrene Saïd og Chérif Kouachi - angriber det franske satiremagasin Charlie Hebdos redaktion i Paris og dræber 12 mennesker. Al-Qaeda på Den Arabiske Halvø hævder at stå bag angrebet, som skulle være hævn for Charlie Hebdo’s satiriske tegninger af profeten Muhammed. Sideløbende skyder og dræber den 32-pårige Amedy Coulibaly en kvindelig politibetjent, inden han tager gidsler i et jødisk supermarked i Paris. Han bliver dræbt, da politiet stormer supermarkedet. Modsat Kouchi-brødrene sværgede Coulibaly troskab til Islamisk Stat.

Bruxelles – 24. maj 2014: Fire mennesker bliver dræbt på det jødiske museum i Bruxelles, da en terrorist bevæbnet med en Kalashnikov trænger ind. Gerningsmanden er den 29-årige islamist Mehdi Nemmouche, en franskmand med algeriske rødder, som menes at have tilbragt tid i Syrien. Han bliver senere anholdt i Marseille og anklaget for terrorisme.

En dobbeltdækkerbus blev sprægt i stykker af den fjerde selvmordsterrorist i London, 7. juli 2005.

London – 22. maj 2013: To mænd med formodet tilknytning til al-Qaeda kører den britiske soldat Lee Rigby ned i en gade i London. Derefter stikker og hakker de ham til døde med knive og en kødøkse. Begge gerningsmænd, Michael Adebolajo og Michael Adebowale, bliver senere idømt livsvarigt fængsel.

Toulouse – 11. marts 2012: I løbet af 11 dage dræber den franske terrorist, 23-årige Mohammed Merah, i alt syv personer og sårer fem andre i en stribe skudangreb. Blandt de dræbte er tre franske soldater, tre jødiske skolebørn og en rabbiner. Mohammed Merah, som mens at have forbindelse til al-Qaeda bliver senere dræbt af politiets specialstyrker efter at have forskanset sig i en lejlighed.

Oslo, Utøya – 22. juli 2011: Terroristen og højreekstremisten Anders Behring Breivik bomber det norske regeringskvarter i Oslo, inden han udfører en massakre på øen Utøya, hvor unge socialdemokrater har sommerlejr. I alt dræber han 77 mennesker, otte i Oslo og 69 på Utøya. Breivik idømmes senere livsvarigt fængsel.

Blomster og norske flag ved kysten ud for Utøya.

Frankfurt – 2. marts 2011: En bevæbnet gerningsmand, den 21-årige Arid Uka, skyder og dræber to soldater fra amerikanske flyvevåben i Frankfurts lufthavn i Tyskland. To andre personer bliver såret. Angrebet betegnes som det første i Tyskland, hvor gerningsmanden havde islamistiske motiver. Arid Uka bliver idømt livsvarigt fængsel i 2012.

Stockholm – 11. december 2010: En bilbombe eksploderer ved Olof Palmes gade i det centrale Stockholm. Få minutter senere detonerer islamisten Taimour Abdulwahab al-Abdaly, en irakisk født svensk statsborger, en selvmordsbombe i Drottningatan, som er fuld af julehandlende. Ingen andre en bombemanden bliver dræbt, men to personer bliver såret.

London – 7. juli 2005: 52 uskyldige mennesker bliver dræbt i London, da fire al-Qaeda-inspirerede selvmordsbombere sprænger sig selv i luften i tre undergrundstog og en bus midt i myldretiden. Over 700 personer bliver såret. Tre af terroristerne var af pakistansk afstamning, men opvokset i Storbritannien. Den sidste var født på Jamaica.

Madrid – 11. marts 2004: Koordinerede tog-bombninger dræber 192 mennesker i Spaniens hovedstad. I alt bringes ti bomber i fire forskellige tog til sprængning midt i myldretiden. Gerningsmændene menes at være al-Qaeda-inspirerede terrorister. Madrid-bombningerne er det mest dødelige terrorangreb i Europa siden Lockerbie-bombningen i 1988.

Infographic: Victims Of Terrorist Attacks outside Western Europe | Statista
Infographic: The biggest victims of terror are Muslim | Statista

Kilder: Jyllands-Posten, Guardian, Al-Jazeera, BBC, Global Terrorism Database – grafikker fra statista.com.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.