Sofie Gråbøl til britisk avis: Svært at føle sig stolt over Danmark
I et interview med The Guardian forklarer skuespillerinden, hvordan den nye såkaldte smykkelov har påvirket hendes syn på sit hjemland.
»Jeg vil gerne være stolt af Danmark. Men det er ikke nemt«.
Sådan siger den danske skuespiller Sofie Gråbøl til den britiske avis The Guardian.
På grund af rollen som den sweater-klædte kriminalbetjent Sarah Lund i TV-serien ”Forbrydelsen”, der har fået stor succes i Storbritannien, er Sofie Gråbøl et særdeles kendt, dansk ansigt i Storbritannien.
Den britiske avis har derfor fået den succesrige skuespiller til at kommentere den omstridte smykkelov, der tirsdag blev vedtaget. En lov, som Sofie Gråbøl har svært ved at forstå:
»Danmark har så mange ressourcer. Vi er et af de rigeste lande i verden, og alligevel vil vi skændes med sårbare mennesker, der har rejst i ugevis om, hvorvidt deres guldkæde har affektionsværdi eller ej. Det er bare rystende. Det er mennesker, der har mistet alt,« siger hun til den britiske avis.
Helt konkret frygter Sofie Gråbøl, at lovgivningen vil ende med at skade Danmarks ry i udlandet.
»Vi forstår ikke, hvordan vi bliver opfattet i udlandet, og jeg tror dette har skadet Danmarks omdømme alvorligt. Vi bliver nødt til at lave en masse tv-dramaserier for at genoprette det billede, gør vi ikke?« siger hun lettere ironisk til avisen.
I interviewet påpeger skuespillerinden dog, at hun fortsat er stolt af Danmark, da Danmark er det land næstefter Sverige, som bruger flest penge på at modtage flygtninge.
Den britiske avis The Guardian var et af flere internationale medier, som onsdag bragte satiriske tegninger om den danske regering og den såkaldte smykkelov, som er en del af de asylstramninger, som blev vedtaget tirsdag.
Satiretegneren fra The Guardian Steve Bell afbildede statsminister Lars Løkke Rasmussen som slet skjult nazist iført brun jakke og armbind med Dannebrog og et dødningehoved.
Det fik venstres politiske ordfører Jakob Ellemann-Jensen til at lancere en usædvanlig hård kritik af den pågældende satiretegning.
»Frem for alt er tegningen historieløs. Det er en mangel på respekt for de millioner af mennesker, som systematisk blev myrdet af nazisterne og over for de hundredtusinder af unge mænd, som mistede deres liv i kampen mod nazismen og for vores frihed,« sagde ordføreren.
Han understregede samtidig, at britiske såvel som danske medier naturligvis må tegne og trykke, hvad de vil, men at han forbeholdt sig retten til at sige, hvad han mente om satiren.