Europa

Tysk minister: Gerningsmænd planlagde og koordinerede masseovergreb

Justitsminister Heiko Maas vurderer, at angrebene i Köln og andre byer »i et eller andet omfang« var organiserede.

Heiko Maas (SPD) Foto: Britta Pedersen/AP

De mange overgreb og tyverier, der fandt sted mod kvinder i storbyen Köln nytårsnat, var - i hvert fald i et vist omfang - blevet koordineret på forhånd af gerningsmændene.

Det siger Tysklands justitsminister Heiko Maas (SPD) i et interview med avisen Bild am Sonntag.

»Når sådan en mængde mennesker mødes for at begå forbrydelser, tyder det på, at det i et eller andet omfang var planlagt på forhånd,« siger justitsministeren og tilføjer, at »ingen skal komme og fortælle, at det ikke var blevet koordineret eller forberedt.«

Justitsministeren vil heller ikke afvise, at overgrebene blev koordineret, ikke bare i Köln, men også i andre tyske byer som Hamborg og Stuttgart, hvor der blev anmeldt lignende forbrydelser.

Merkel efter Köln-angreb »Modbydelige kriminelle handlinger kræver beslutsomme reaktioner«

Politiet i Köln efterforsker ifølge nyhedsbureauet dpa 379 sager fra nytårsnat, da et ukendt antal mænd i store grupper overfaldt og forulempede kvinder, der var på vej til og fra nytårsfester foran byens hovedbanegård. Ifølge udsagn fra de forulempede kvinder befamlede gerningsmændene dem overalt på kroppen og stjal deres værdigenstande. I Köln har der desuden været mindst én anmeldelse om fuldbyrdet voldtægt.

Ifølge magasinet Der Spiegels oplysninger var der »et trecifret antal mænd« involveret i forbrydelserne i Köln. Myndighederne arbejder ifølge magasinet ud fra en teori om, at disse mænd har aftalt og koordineret angrebene. Politi og efterforskere har dog ikke bekræftet denne påstand, og det står altså uvist hen, hvordan grupper af mænd har kunnet foretage så ensartede forbrydelser i flere forskellige europæiske byer.

Flere af de mistænkte mænd har vist sig at være personer fra lande som Algeriet, Syrien, Marokko og Iran, der er kommet til Tyskland for at søge asyl.

Justitsminister Heiko Maas maner dog til besindighed i forhold til at give Tysklands mange flygtninge og asylansøgere skylden for nytårsovergrebene. Han kalder det over for Bild for »noget vrøvl« at tale om, at forbrydelserne er et udtryk for, at udlændinge ikke kan integreres og gøre forbrydelserne til noget generelt for udlændinge.

»Det er upassende og irrelevant,« siger han.

Senest har den islamkritiske bevægelse Pegida holdt en demonstration i Köln for at protestere mod kriminelle asylansøgere. Denne demonstration måtte opløses af politiet, da nogle af demonstranterne begyndte at kaste med flasker og affyre fyrværkeri.

Tysk politi spredte aggressiv demonstration i Köln med vandkanoner

Ifølge den svenske avis Expressen har man i byen Kalmar nytårsnat fået ni anmeldelser om krænkelser i stil med dem i Köln.

»Kvinderne er blevet befamlet af grupper af mænd og har følt sig truede og bange,« siger Monica Oldin fra politiet i Kalmar om de svenske overgreb.

Også i Finlands hovedstad Helsingfors har kvinder anmeldt lignende overgreb. Også her skete forbrydelserne nær hovedbanegården, hvor en stor gruppe irakiske mænd nytårsnat havde forsamlet sig og chikanerede kvinder.

Ifølge politiet i Helsinki blev der anmeldt tre seksuelle overgreb.

»De mistænkte var asylansøgere. De tre blev pågrebet og taget med på stationen,« sagde vicepolitidirektør Ilkka Koskimaki tidligere på ugen til AFP og kaldte samtidig gruppe-overgrebene for et »helt nyt fænomen«.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Biler
Smart eller tudegrim? Ny koreansk crossover deler vandene
Hyundai går benhårdt efter at skille sig ud fra konkurrenterne i klassen for de små crossovere, og det må man sige, de gør med den nye Kona. Desværre er selve bilen et ganske gennemsnitligt produkt. 
Se flere
Fyld din bolig med stærke Wi-Fi-signaler
Måske skal du have en Mesh-router – i hvert fald hvis du har en stor bolig. Router-typen er det nye, hotte inden for trådløse netværk. Her hjælper vi dig med at sikre Wi-Fi ud i den fjerneste krog. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her