Svensk ekspert: Ubåd kan være russiske specialstyrker

Hvis den formodede ubåd i Stockholms skærgård er russisk, er det sandsynligvis spetsnaz, lyder vurderingen.

Artiklens øverste billede
En privatperson tog søndag dette billede, som senere er blevet offentliggjort af det svenske forsvar. Angiveligt viser billedet det fartøj, svenskerne nu leder efter.
En privatperson tog søndag dette billede, som senere er blevet offentliggjort af det svenske forsvar. Angiveligt viser billedet det fartøj, svenskerne nu leder efter.

Fartøjet, der i weekenden blev observeret af flere personer ved forskellige lejligheder, formodes at være en russisk ubåd, og det svenske forsvars operative kommando leder fortsat efter fartøjet.

Hvis det, som det antages, er en russisk ubåd, som ligger ud for Sveriges kyst, er det formentlig de russiske specialstyrker "spetsnaz", siger Vera Efron, der er Rusland-kender og forfatter til flere bøger om det russiske militær, til Aftonbladet.

"Det er specialstyrker, som udfører bestemte opgaver. Man ved aldrig - det kan være spetsnaz," siger hun og tilføjer, at det ikke nødvendigvis er givet, at det er specialstyrkerne, som befinder sig omkring Stockholm.

Hvis Sverige bliver medlem, ville Rusland blive trængt endnu mere op i en krog.

Vera Efron

Ifølge Vera Efron, som kender flere soldater i spetsnaz, er det centrale i diskussionen om en mulig russisk ubåd i svensk farvand, spørgsmålet om svensk medlemskab af Nato.

"Hvis Sverige bliver medlem, ville Rusland blive trængt endnu mere op i en krog," vurderer hun over for Aftonbladet.

Fredag kom det frem, at det svenske forsvar havde oplysninger om, at der var fremmed undervandsaktivitet i Stockholms skærgård.

Allerede torsdag aften skulle svenske myndigheder ifølge Svenska Dagbladet have opfanget en radiosamtale på russisk. Samtalen blev tilsyneladende sendt på en særlig radiofrekvens, der kun bruges i nødsituationer af Rusland.

Rusland har gennem hele forløbet afvist, at der skulle være problemer med russiske militærfartøjer.

"Ingen usædvanlige situationer er blevet rapporteret på de russiske militærfartøjer, der er på missioner rundt om i verden," siger en talsmand for det russiske forsvarsministerium til det russiske nyhedsbureau RT.

Mandag morgen rapporterede Expressen, at skibet NS Concord - et russisk handelsskib, som sejler under liberisk flag og er mistænkt for at være "følgeskib" til den eftersøgte ubåd - har sat kursen mod Stockholm.

NS Concord har hele weekenden sejlet i zigzag ud for den svenske skærgård, selvom tankeren oprindelig havde kurs mod en dansk havn.

Det svenske forsvar vurderer, at det er "sandsynligt, at der foregår fremmed ubådsaktivitet i Stockholms skærgård", men forsvaret har ikke kunnet bekræfte, at der er tale om en russisk ubåd.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.