Grind-aktivister ramt af særlig færøsk lov

Seks aktivister brød grind-loven og risikerer udvisning fra Færøerne. Otte andre aktivister for retten senere på måneden.

Artiklens øverste billede
De seks dømte aktivister stammer fra Sydafrika, Spanien, Frankrig, Mexico og Italien. Fire af dem har forladt Færøerne, oplyser Sea Shepherd.

At Færøerne er noget helt særligt, kan en gruppe aktivister fra miljøorganisationen Sea Shepherd skrive under på efter en tur i retten i Torshavn i går.

Her blev samtlige seks aktivister idømt en bøde på 1.000 kroner for overtrædelse af den lokale politivedtægt samt - i to tilfælde - den særlige færøske grinde-kundgørelse.

Bøderne er de første der er faldet i retsopgøret med i alt 14 aktivister, som blev anholdt under en grinde-fangst ved Sandur på Sandoy den 30. august.

Færøernes Politi har desuden anmodet Udlændingestyrelsen om at undersøge, om de seks aktivister kan udvises fra Færøerne.

Grinde-kundgørelsen regulerer forholdene omkring grinde-fangster og er vedtaget af det færøske landsstyre i 2013. Bøderne til de seks aktivister er første gang, at lovgivningen aktiveres, og det har skabt aktivitet hos politiet.

"Vi skal have fastlagt praksis, fordi det er første gang, nogen er i retten for overtrædelse af grinde-kundgørelsen. Retten har vurderet, at der var tale om en overtrædelse og fastsat en bødestørrelse på 1.000 kr., og dertil kommer spørgsmålet, om de opfylder kravet om udvisning. Der er således en række ting, der afprøves i denne forbindelse," siger politimester John Kølbæk til Jyllands-Posten.

Sea Shepherd har iværksat en international mail-kampagne, hvor aktivister og sympatisører opfordres til at lægge pres på det danske udenrigsministerium og danske ambassader for at få omstødt bøderne og truslen om udvisning.

Det ser voldsomt ud, når de traditionsrige grindedrab finder sted i udvalgte fjorde på Færøerne.

Men ingen er blevet truet med udvisning, fastslår Færøernes politimester,  som siger, at man blot undersøger mulighederne for en udvisning.

"De er blevet vejledt om, at hvis de får en dom, vil deres sager blive forelagt Udlændingestyrelsen. Da dette ske i går, er dette nu enten sket eller ved at ske. Udlændingestyrelsen kan derefter afgøre, om de skal udvises, hvis betingelserne i den færøske lovgivning er opfyldt," siger John Kølbæk.

Han understreger, at der skal noget mindre til en udvisning på Færøerne end i Danmark.

"Færøerne står uden for EU, og derfor har man som EU-borger ikke helt de samme muligheder for at blive på Færøerne. Hvis det var i Danmark, skulle man have begået kriminalitet af en vis tyngde for at blive udvist, men på Færøerne kan en bøde være nok til udvisning," siger politimesteren.

Formentlig bliver truslen om udvisning kun aktuel for enkelte af de dømte aktivister. Fire af de seks har allerede fået fastslagt en afrejsedato fra Færøerne, fordi deres deltagelse i Operation Grindstop 2014 er omme, oplyser Sea Shepherd på sin hjemmeside.

Miljøorganisationen meddeler, at ingen af de seks aktivister agter at betale bøden.

Yderligere otte aktivister, som blev anholdt i tre både i grinde-området, har fået forkyndt deres bøder og skal have deres sag prøvet i retten den 25. september.

"Om de bliver på øen, indtil deres sag kommer for retten, ved vi ikke. De har fået tilkendegivet et anklageskrift og fået at vide, at hvis de ikke møder, kan de risikere at blive dømt som udeblivere," siger politimester John Kølbæk.

Grinde-kundgørelsen rummer bestemmelser for, hvordan grindefangsterne skal foregå. Dels forbyder den, at man forhindrer drivning af og drab på grind, og dels kan sysselmanden erklære et område for grinde-område. Her kan han påbyde, at man ikke må opholde sig, medmindre man er en del af grinden, (den officielle jagt, red.).

"Aktivisterne fik påbud om at forlade stedet, og det påbud fulgte de altså ikke," forklarer Færøernes politimester.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.