Ukrainsk-russisk cyberkrig er i fuld gang
Sideløbende med kampe om militærbaser rammes begge parter af kraftfulde elektroniske angreb.
Los Angeles
Konflikten mellem Rusland og Ukraine i striden om Krim-halvøen eskalerer, mens stadig flere lande indfører sanktioner mod Rusland.
I går krævede konflikten sine første menneskeliv, da en ukrainsk og en pro-russisk soldat blev dræbt i forbindelse med en russisk overtagelse af en militærbase.
Efter søndagens omstridte folkeafstemning om Krims tilhørsforhold, er adskillige russiske regeringshjemmesider blevet ramt af en massiv bølge af cyberangreb.
Overbelastning af netværk og hjemmesider
Det oplyser software- og analyseselskabet Arbor Networks, som registrerer den slags angreb.
Flere hjemmesider er i kortere eller længere tid blevet lagt ned med såkaldte denial of service-angreb (DDoS), som er betegnelsen for tiltag, hvor man bevidst overbelaster en internetserver i en sådan grad, at forespørgsler til serveren ikke længere kan besvares i tide.
Programmer på andre maskiner på nettet forespørger nemlig alle på én gang og i en uendelighed den samme internetadresse, som dermed overbelastes og lægges ned.
Angreb bølger frem og tilbage
Cyberkrigen brød for alvor ud i sidste uge, da angreb, som tydeligvis kom fra Rusland, ramte flere netværk i Ukraine.
Dagen efter ramte et velkoordineret angreb så hjemmesider tilhørende den russiske nationalbank, Ruslands udenrigsministerium og Kreml i Moskva, hvor blandt andre præsidentens administration har kontorer, oplyser Arbor Networks.
Søndag, da folkeafstemningen fandt sted, blev ukrainske regeringshjemmesider ramt af 42 cyberangreb i en manøvre, der lignede den, som russerne brugte i forbindelse med landets fremfærd i Georgien i 2008.
Siden har angrebene bølget frem og tilbage.
Flere parter involveret
Angrebene foregår ofte via såkaldte botnet, hvor hackere har overtaget kontrollen over mange computere på én gang. Et botnet kan bestå af nogle få hundrede eller nogle tusinde computere.
Flere botnet kontrolleret af russiske cyberkriminelle blev brugt i DDoS-angreb mod Estland i 2007 og mod Georgien året efter.
I den igangværende konflikt er det ifølge iagttagere dog svært at sige, hvem der står bag angrebene mod Rusland. Ifølge Arbor Networks stammer angrebene ikke fra et enkelt land.
Rusland anklager amerikanske hackere
Rusland har dog allerede mistanke om, at hackere i USA kan være på spil. Russiske statsmedier har eksempelvis rapporteret, at den udskældte officielle folkeafstemningshjemmesiden blev angrebet af computere, der blandt andet kunne spores til University of Illinois.
På Krim-halvøen kritiseres russerne omvendt for at have blokeret for mobiltelefonforbindelsen i flere områder og indført målrettet elektronisk sabotage mod ukrainske politikere.
"Det er et faktum, at russiske styrker blokerer mobiltelefonforbindelsen i flere områder på Krim," siger USA’s FN-ambassadør Samantha Power.
Nato-hjemmesider ramt
Cyberkrigen har også bredt sig til netværk udenfor Ukraine og Rusland.
Både Natos primære hjemmeside, www.nato.int, og en side tilhørende et Nato-tilknyttet sikkerhedscenter i Estland er blevet angrebet – angiveligt af en gruppe, der kalder sig "cyber berkut".
Gruppen har ifølge iagttagere forbindelse til den russiske efterretningstjeneste.
Hackerne lagde i weekenden flere af Natos hjemmesider ned i, hvad der ligner et modsvar på forsvarsalliancens standpunkter om krisen på den ukrainske Krim-halvø.