*

International

I Norge vil man også have svar på, om der blev stemt for Saudi-Arabien i FN's kvindekommission

I Sverige har udenrigsministeren svaret igen på kritikken. Nu kræver man også svar i Norge.

Saudi-Arabien har en bundplacering, når det gælder ligestilling mellem kønnene, men har alligevel fået plads i FN's kvindekommission. Arkivofoto: Niels Hougaard

Kritikken af at Saudi-Arabien har fået en plads i FN's kvindekommission, CSW (Commission on the Status of Women), har nu også bredt sig til Norge.

»Dette er et regime, som måske er det værste i verden for kvinder. Det er en underlig afgørelse, men også lidt skræmmende for perspektiverne for kvinderettigheder internationalt,« siger leder af partiet Venstre Trine Skei Grande til NRK.

45 lande ud af de 54 medlemmer af FN's økonomiske og sociale råd (Ecosoc) stemte forleden for Saudi-Arabien i kommissionen, som sætter målene for FN's ligestillingsarbejde og skal sørge for, at medlemslandene lever op til dem.

Saudi-Arabien har fået plads i FN's kvindekommission: »Som at gøre en pyroman til brandchef«

Det på trods af at Saudi-Arabien har en bundplacering, når det gælder ligestilling mellem kønnene. Afstemningen var hemmelig, men ifølge udregninger fra menneskerettighedsgruppen UN Watch tyder meget på, at flere EU-lande stemte Saudi-Arabien ind.

Danmark er ikke medlem af FN's økonomiske og sociale råd, men det er Sverige og Norge. I Sverige var der tirsdag krav fra oppositionen om at oplyse, om Sverige, hvis regering er erklæret feministisk, stemte for.

Samme toner lyder også i Norge fra Venstre og Kristeligt Folkeparti.

Først var den gal med sløret, så med hattene: Svenske ministre i slørgate

»Jeg synes, at det er helt naturligt, at Norge, som ønsker åbne og gode processer omkring FN, fortæller, hvad vi gør,« siger Kristeligt Folkepartis leder, Knut Arild Hareide, til NRK.

Det norske udenrigsministerium henviser ligesom det svenske til, at afstemningen er hemmelig, og at man derfor ifølge procedurerne ikke afslører, om det blev et norsk ja eller nej.

Men i Sverige lød det alligevel fra udenrigsminister Margot Wallström på Facebook, at Saudi-Arabien var blevet udpeget som repræsentant i sin regionale gruppe.

»Beslutningen om, hvordan Sverige skulle agere i afstemningen til kvindekommissionen i sidste uge, var ikke noget, som blev afgjort på politisk niveau. I stedet blev den rutine, som gælder for lignende afstemninger, fulgt.«

Loven forbyder hende at køre bil: Nu har hun fået en topstilling for landets børs

Wallström understregede, at selv om Sverige ikke offentligt kan afsløre, hvordan man stemte, så agter ministeren at informere det udenrigspolitiske nævn, da nævnets møder er fortrolige.

Samtidig sendte hun en stikpille til formanden for partiet De Liberale, Jan Björklund, som har været en af de argeste kritikere af regeringens mulige ja-stemme til Saudi-Arabien.

»Værd at notere i denne sammenhæng er, at Jan Björklund var chef for det ministerium, som havde ansvaret for FN's kvindekommission, da Ecosoc med Sverige som medlem valgte Iran ind i kvindekommissionen i 2014.«

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
FN
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her