Øget pres på svensk flygtninge- politik

Asyl: Sverige er presset både på økonomien og på demokratiet. En bølge af protester er ved at rejse sig.

Artiklens øverste billede
Familien Omar med den 35-årige Mahmoud, den 25-årige Micedodan og børnene Razal på tre og Omar på fem år har brugt 50 dage på rejsen fra Aleppo i Syrien til Stockholm i Sverige. Mahmoud Omar havde en fin restaurant i Aleppo og familien et godt liv, indtil krigen kom og smadrede alt. Undervejs på rejsen, som familien har betalt knap 50.000 kr. for, oplevede børnene mennesker drukne i havet, ligesom de op gennem Europa oplevede meget andet end hjælpsomme mennesker. Nu er de i sikkerhed hos gode venner i Stockholm. Foto: Rune Aarestrup Pedersen

MALMØ/STOCKHOLM - 9.179 nye flygtninge i løbet af de seneste syv dage og knap 100.000 i år er ved at tvinge Sverige i knæ. Både økonomisk og politisk.

Regningen bliver på mindst 20-30 mia. kr. i år – alene for modtagelse og håndtering af flygtningene. Dertil kommer, at det politiske system ifølge nogle eksperter er ved at bryde sammen, fordi befolkningen i stigende grad vender sig mod de etablerede partier.

Det indvandrerskeptiske parti Sverigedemokraterne står i nogle meningsmålinger til over 25 pct. af stemmerne, i andre omkring 20.

Jyllands-Posten har besøgt Sverige og talt med en række borgere. Mange er skeptiske over udviklingen. Nogle mener, at demokratiet er ved at blive sat ud af kraft, fordi man bliver kaldt racist, hvis man ytrer sig kritisk om flygtningene.

Afbrændinger

Ekstern lektor Lars Hovbakke Sørensen fra Københavns Universitet siger, at det haster, hvis man vil undgå flere afbrændinger af asylcentre, som man har set tre gange den seneste uge.

»Man har ikke haft en åben debat om flygtningespørgsmålet i Sverige – det er måske en del af forklaringen på, at nogle griber til at sætte ild til flygtningecentre,« lyder det fra Lars Hovbakke Sørensen.

»Hvis man begynder at diskutere, hvor mange flygtninge der er plads til, kan man måske få kontrol over situationen, men det er ved at være sidste udkald. Sverigedemokraterne har fordoblet deres stemmetal ved de seneste to valg. Det vil fortsætte, hvis andre partier ikke diskuterer problemerne,« mener han.

Professor Drude Dahlerup fra Stockholms Universitet mener ikke, at demokratiet er truet, men også hun peger på en øget polarisering pga. flygtningesituationen.

I sidste uge skrev syv kommuner styret af partiet Moderaterna et brev til statsminister Stefan Löfven, hvor de advarede om, at kommunerne er ved at bryde sammen.

»Dette er et desperat råb om hjælp. Vi klarer ikke det her,« lød det fra Pia Almström, borgmester i Kävlinge uden for Malmø.

Myndighederne kan ikke længere finde bolig til de mange flygtninge. Hoteller, campingpladser, vandrerhjem og sportshaller er fyldt op, så i denne uge begynder Migrationsverket at opføre telte til flygtningene.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.