International

Far til druknede syriske drenge ønsker at få verdens opmærksomhed: Lad aldrig dette ske igen

Billedet af en død kurdisk dreng er blevet symbolet på den tragedie, som lige nu udspiller sig ved Europas grænser.

Abdullah Kurdi mistede både sin kone og sine to sønner på flugten over Middelhavet. Nu vil han have dem begravet hjemme i Syrien, og han håber, at hans familie er den sidste, der oplever tragedien på Middelhavet. Foto: Mehmet Can Meral/AP

Abdullah Kurdi kollapsede i gråd, da han forlod lighuset nær den tyrkiske by Bodrum, hvor hans to sønner på tre og fem år, samt hans kone, natten til onsdag mistede livet.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Sammen havde familien – på flugt fra det krigshærgede Syrien - forsøgt at sejle i en gummibåd fra Tyrkiet til den græske ø Kos. Båden sank, og faderen var den eneste overlevende.

Onsdag morgen skyllede liget af hans yngste søn, Aylan Kurdi op på stranden ved byen Bodrum, hvor en tyrkisk fotograf var til stede – og de uhyggelige billeder er siden gået verden rundt.

Tragedien ved Europas grænser: Billedet, der chokerer verden

”Jeg holdt fast i min kones hånd. Mine børn gled ud af mine hænder. Vi forsøgte at holde fast på båden,” fortæller Abdullah Kurdi til Reuters.

”Alle skreg og der var bælgmørkt.”

Det er kommet frem, at familien efter alt at dømme ønskede at komme til Canada, hvor et familiemedlem bor. Men nu vil Abdullah Kurdi have udleveret de tre lig og bringe dem tilbage til Syrien, hvor de skal begraves.

"Vi ønsker at få verdens opmærksomhed, så vi kan forhindre, at dette sker for andre. Lad denne gang være den sidste," siger Abdullah Kurdi.

Billedet af treårige Aylan Kurdi, der ligger livløs i sin røde T-shirt, blå shorts og sorte gummisko, har endnu sparket gang i debatten om Europas håndtering af de mange flygtninge og migranter, der i disse måneder søger mod EU’s grænser.

Chefredaktør Derfor viser vi dette billede

Tyrkiets præsident Tayyip Erdogan erklærer, ifølge Reuters, at Europa har et direkte ansvar for Aylan Kurdis sørgelige skæbne.

”Europæiske lande, som har gjort Middelhavet – en vugge for verdens ældste civilisationer – til en kirkegård for flygtninge, deler synden for alle flygtninge, som mister deres liv,” siger han.

Flere af Europas højtstående politikere har ligeledes kommenteret billedet af Aylan Kurdi.

Frankrigs premierminister, Manuel Valls, skriver på Twitter:

"Han har et navn: Aylan Kurdi. Handling haster. Europæisk handling haster."

Storbritanniens udenrigsminister George Osborne siger til BBC, at han er ”meget bedrøvet” over billederne og tilføjer, at han mener, at Islamisk Stat og menneskesmuglere bærer skylden for Aylan Kurdis død.

Han understreger desuden, at der ikke findes nogle “nemme løsninger” på den nuværende flygtningekrise.

Tyskland og Frankrig er enige om migrant-kvoter

”Vi bliver nødt til at sørge for at yde hjælp – vi har sendt en mia. pund i bistand for at hjælpe de her desperate mennesker.”

Tyrkiske nyhedsbureauer meddeler, at fire mistænkte menneskesmuglere er anholdt i forbindelse med sagen. FN's Flygtningehøjkommissariat, UNCHR, anslår, at omkring 2.500 flygtninge og migranter i årets første otte måneder er druknet i Middelhavet i et forsøg på at nå Europas kyster.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu
Om temaet

Hundredtusindvis af mennesker på flugt fra krig, forfølgelse og dårlige levevilkår banker på døren til Europa.

Jyllands-Postens korrespondenter rapporterer fra migrationsbølgens frontlinjer, mens den hjemlige redaktion beskriver de historiske udfordringer, som også det danske samfund står over for.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her