Danskere skal selv betale for evakuering fra Kabul

I en mail udsendt til Udenrigsministeriets danskerliste i Afghanistan, som Jyllands-Posten er i besiddelse af, fremgår det, at de civile danske statsborgere og andre med lovligt ophold i Danmark selv skal betale for omkostningerne ved evakueringen.

Artiklens øverste billede
De evakuerede med dansk statsborgerskab og andre med lovligt ophold i Danmark skal ifølge en mail fra Udenrigsministeret selv betale for flyomkostningerne ved evakueringen fra Kabul. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

De civile danskere, der de seneste dage er blevet evakueret fra Kabul efter Talibans magtovertagelse, skal selv betale for deres evakuering fra Afghanistan til Danmark.

Det oplyser Udenrigsministeriet til onlinemediet Gellerup LIVE, der er en del af TV 2 Østjylland, efter at mediet er kommet i besiddelse af en mail sendt til personer på Udenrigsministeriets danskerliste.

Jyllands-Posten er også kommet i besiddelse af en mail sendt til en dansk-afghansk mand på danskerlisten i forbindelse med evakueringsindsatsen fra Kabul onsdag, hvor skyderier foran lufthavnen i Kabul forhindrede flere evakueringer.

Af mailen fremgår det, at »omkostningerne ved flyvningen skal betales af evakuerede passagerer på et senere tidspunkt«.

Udenrigsministeriet oplyser til Jyllands-Posten fredag aften, at det hverken kan be- eller afkræfte, om de evakuerede danskere selv kommer til at stå for regningen, men siger, at det forventer at kunne komme med flere detaljer lørdag.

Gellerup Live skriver, at Udenrigsministeriet over for dem ikke kan oplyse, hvor stor regningen kan komme til at blive.

Der er tale om danske statsborgere og andre med lovligt ophold i Danmark, og egenbetalingen gælder ikke tolke, lokalt ansatte og deres familier, oplyser Udenrigsministeriet ifølge Gellerup Live.

Fredag oplyste udenrigsminister Jeppe Kofod, at alle lokalt ansatte plus familiemedlemmer, der har bedt om at blive evakueret, er blevet det. I alt drejer det sig om 384 personer, der er fløjet fra Afghanistan til Danmark.

Det er ikke usædvanligt, at civile bliver pålagt at betale for deres egen evakuering.

Således vil tre mødre, der sammen med deres børn skal evakueres fra fangelejre i Syrien, også blive pålagt at betale for deres rejse til Danmark. Det oplyste Udenrigsministeriet tidligere på året i et svar til Danmarks Radio. En af disse familier fik ifølge Ekstra Bladet en regning for flytransporten hjem, der samlet set beløb sig til 180.000 kroner.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen