Ny opdagelse: Menneskets rumdrøm kan blive et fysisk mareridt
Forskning viser, at selv kortvarig vægtløshed skader brusken i leddene og kan medføre alvorlige gigtproblemer.
De fleste levende væsener har udviklet sig over lang tid for succesfuldt at tilpasse sig livet på Jorden. Og sker radikale ændringer i levevilkårene for hurtigt, risikerer arter at uddø - hvilket vi ser talrige eksempler på i disse årtier. Det er derfor, at forskere undersøger, hvordan livet i rummet påvirker astronauter med henblik på at tage højde for risici. Og nu har en ny forskning påvist en alvorlig sideeffekt, skriver Phys.org.
Det er Henry Ford Hospital i Michigan, USA, der har haft en flok mus med på en russisk rummission i 30 dage. En undersøgelse efterfølgende viste, at selv en så kortvarig vægtløshed havde en kraftig negativ effekt på musenes brusk med risiko for dannelse af smertefuld gigt efterfølgende.
Bruskproblemerne skyldes, at vægtløshed giver mindre belastning af leddene på dyr og mennesker. Og tyngdekraften er ganske enkelt nødvendig for, at led og væv ikke begynder at nedbrydes.
»Vi så tydelige tegn på nedbrydning af brusk hos musene. Uden belastning er det ikke muligt at opretholde bruskens struktur. Musklerne svækkes også. Og knoglerne demineraliseres,« fortæller leder af studiet, dr. Jamie Fitzgerald, Henry Ford Hospital.
»Hvis man overfører erfaringerne med musene til mennesker, vil de over tid udvikle væsentlige ledproblemer,« siger Fitzgerald og tilføjer, at netop brusk regenerer meget vanskeligt efter returnering til Jorden, mens det sker lidt lettere for muskler og knogler.
Tidligere undersøgelser har vist, at ophold i rummet for astronauter også påvirker deres immunsystem, blodtryk og øjets form.
Museundersøgelsen, der er den første af sin slags, er sponsoreret af Nasa.
Musene rejste med et ubemandet russisk Bion-M1-fartøj.