Annonce
International

Danmark går ind i to nye militære alliancer

Claus Hjort Frederiksen (V) er stolt over invitation til et fransk ledet samarbejde. Det sender et klart signal til Trump, mener De Radikale.

Storbritannien undergravede FN’s Sikkerhedsråds autoritet ved at handle uden at have sikret sig et flertal for militær indgriben, siger Irak-kommission. Foto: Peter Hove Olesen/Polfoto

BRUXELLES

Sammen med ni andre europæiske lande bliver Danmark mandag formelt medlem af en ny forsvarsalliance, der er sat i søen af Frankrigs præsident, Emmanuel Macron.

Det sker, når forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) i Luxembourg med sin signatur tilslutter Danmark det Europæiske Interventions Initiativ (EI2). Formålet er at styrke det strategiske og analytiske militære samarbejde, så de 10 landes styrker sammen kan rykke hurtigt ud til konflikter.

»Vi skal i Europa tage endnu mere ansvar for vores egen sikkerhed. Verden ser mere ustabil ud, end den har gjort længe, både i Mellemøsten og med Ruslands stadig mere selvhævdende adfærd. Det kræver, at der er lande, der har vilje og evne til at tage ansvar, hvis det bliver nødvendigt. Det har vi, og derfor går vi med,« siger Claus Hjort Frederiksen.

Det ville da være mærkeligt at gå med, hvis vi ikke vil bidrage.
Claus Hjort Frederiksen (V), forsvarsminister, om dansk deltagelse i den britisk ledede udrykningsstyrke Joint Expeditionary Force (JEF)

Macron lancerede idéen sidste år og har siden opnået tilslutning fra bl.a. Storbritannien, Tyskland, Italien og Holland.

»Vi kan være stolte af, at vi er inviteret med. Det er en anerkendelse af, at vi kan træffe hurtige beslutninger og stille op, når det gælder,« siger Claus Hjort Frederiksen.

Signal til Trump

På torsdag tager ministeren til London for at markere igangsættelsen af et andet militært samarbejde, den britisk ledede udrykningsstyrke Joint Expeditionary Force (JEF), som har været forberedt siden 2014.

Her er ni lande indstillet på at levere JEF-styrker, som med kort varsel skal indsættes i alle typer konflikter verden over. Danmark er ikke automatisk forpligtet til at stille med soldater. Det afgøres fra mission til mission. Hjort afviser dog, at det er en gratis omgang.

»Det ville da være mærkeligt at gå med, hvis vi ikke vil bidrage,« siger han.

Der er bred tilslutning til EI2 i Folketinget. For De Radikale er der tale om et vigtig signal til USA’s præsident.

»Trump sætter spørgsmålstegn ved vores sikkerhedspolitisk fællesskab. Derfor er det godt at signalere til USA, at vi holder sammen i Europa,« siger udenrigsordfører Martin Lidegaard (R).

Seniorforsker Kristian Søby Kristensen fra Center for Militære Studier siger, at »det er i høj grad Trump, der har fået sat damp under kedlerne i europæisk forsvarspolitik«.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: Dette er den virkelige bankskandale

Mangelfuld kontrol i kombination med potentielt kriminelle medarbejdere er en invitation til at efterprøve ”Murphys Love”, og Danske Bank har i denne sag krydset stort set alle.
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Test: Suveræn letvægtslaptop med skærm til kanten
Huawei har skabt en let og lækker bærbar med ydelse til det tunge arbejde, skærm der fylder hele rammen samt et imponerende lydsystem med Dolby Atmos 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her