Danmark går ind i to nye militære alliancer

Claus Hjort Frederiksen (V) er stolt over invitation til et fransk ledet samarbejde. Det sender et klart signal til Trump, mener De Radikale.

Artiklens øverste billede
Storbritannien undergravede FN’s Sikkerhedsråds autoritet ved at handle uden at have sikret sig et flertal for militær indgriben, siger Irak-kommission. Foto: Peter Hove Olesen/Polfoto

BRUXELLES

Sammen med ni andre europæiske lande bliver Danmark mandag formelt medlem af en ny forsvarsalliance, der er sat i søen af Frankrigs præsident, Emmanuel Macron.

Det sker, når forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) i Luxembourg med sin signatur tilslutter Danmark det Europæiske Interventions Initiativ (EI2). Formålet er at styrke det strategiske og analytiske militære samarbejde, så de 10 landes styrker sammen kan rykke hurtigt ud til konflikter.

»Vi skal i Europa tage endnu mere ansvar for vores egen sikkerhed. Verden ser mere ustabil ud, end den har gjort længe, både i Mellemøsten og med Ruslands stadig mere selvhævdende adfærd. Det kræver, at der er lande, der har vilje og evne til at tage ansvar, hvis det bliver nødvendigt. Det har vi, og derfor går vi med,« siger Claus Hjort Frederiksen.

Det ville da være mærkeligt at gå med, hvis vi ikke vil bidrage.

Claus Hjort Frederiksen (V), forsvarsminister, om dansk deltagelse i den britisk ledede udrykningsstyrke Joint Expeditionary Force (JEF)

Macron lancerede idéen sidste år og har siden opnået tilslutning fra bl.a. Storbritannien, Tyskland, Italien og Holland.

»Vi kan være stolte af, at vi er inviteret med. Det er en anerkendelse af, at vi kan træffe hurtige beslutninger og stille op, når det gælder,« siger Claus Hjort Frederiksen.

Signal til Trump

På torsdag tager ministeren til London for at markere igangsættelsen af et andet militært samarbejde, den britisk ledede udrykningsstyrke Joint Expeditionary Force (JEF), som har været forberedt siden 2014.

Her er ni lande indstillet på at levere JEF-styrker, som med kort varsel skal indsættes i alle typer konflikter verden over. Danmark er ikke automatisk forpligtet til at stille med soldater. Det afgøres fra mission til mission. Hjort afviser dog, at det er en gratis omgang.

»Det ville da være mærkeligt at gå med, hvis vi ikke vil bidrage,« siger han.

Der er bred tilslutning til EI2 i Folketinget. For De Radikale er der tale om et vigtig signal til USA’s præsident.

»Trump sætter spørgsmålstegn ved vores sikkerhedspolitisk fællesskab. Derfor er det godt at signalere til USA, at vi holder sammen i Europa,« siger udenrigsordfører Martin Lidegaard (R).

Seniorforsker Kristian Søby Kristensen fra Center for Militære Studier siger, at »det er i høj grad Trump, der har fået sat damp under kedlerne i europæisk forsvarspolitik«.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.